Gospodarstvo

Za inflacijo kriva premajhna konkurenca

Ljubljana, 14. 02. 2008 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Državni zbor je ocenil, da so vladni ukrepi v boju proti inflaciji primerni. Velik del krivde pa je na strani trgovcev.

Izredna seja o inflaciji je pokazala na razlike med opozicijo in koalicijo. Medtem ko je prva vladi očitala, da se ob visoki rasti cen ni ustrezno odzvala ter ji jezato predlagala pripravo protiinflacijskega programa, so v poslanskih skupinah vladnih strank ugotavljal, da to ni potrebno.
Državni zbor (DZ) je po dobrih desetih urah razprave ocenil, da fiskalna politika v letu 2007 ni bila vzrok slovenske inflacije. Bila je restriktivno naravnana, vzrok za inflacijo pa je na ponudbeni strani. Primarni izvor inflacije je v velikem ponudbenem šoku svetovne rasti cen kmetijskih proizvodov in hrane ter nafte, so ugotovili poslanci, to pa je navzočim na seji povedal tudi finančni minister Andrej Bajuk. K razmeroma višji rasti cen živilskih proizvodov v Sloveniji kot v drugih državah območja evra je poleg tega po oceni državnega zbora prispevala premajhna konkurenca v predelovalni in zlasti trgovinski dejavnosti. Trije največji trgovci v ponudbi živilskih proizvodov namreč skupaj obvladujejo 90 odstotkov slovenskega trga, je bilo slišati v razpravi.

DZ je tako na predlog poslanskih skupin treh vladnih strank vlado pozval, naj zagotovi učinkovito izvajanje ukrepov politike konkurence, temu pa je dodal še poziv k izvajanju restriktivne proračunske politike, spodbujanju proračunskih uporabnikov k varčevanju ter pripravi rebalansa letošnjega državnega proračuna. 

Državni zbor je poleg tega še ocenil, da so bili dosedanji ukrepi, sprejeti za blaženje posledic inflacije pri socialno šibkejših, primerni.
Finančni minister zagotavlja: Slovenija je daleč od katastrofe
Finančni minister zagotavlja: Slovenija je daleč od katastrofe FOTO: Dare Čekeliš

Bajuk: Krivo je pomanjkanje konkurence

Finančni minister Andrej Bajuk za inflacijo krivi rast cen hrane in nafte, poslancem pa je dejal tudi, da je Slovenija še daleč od katastrofe. Pohvalil se je tudi, da je Slovenija lani zabeležila javnofinančni presežek. "To je to tragično delovanje vlade, o katerem smo danes slišali tako goreče govore," je dejal.

O izgubi konkurenčnosti slovenskega gospodarstva zaradi visoke rasti cen je po Bajukovih besedah še preuranjeno govoriti. Spomnil je na visoko rast izvoza v letu 2007 ter ugotovil, da je Slovenija ena od štirih držav območja evra, ki so lani konkurenčnost povečale.

Dodal je, da vzroka za visoko inflacijo ne gre iskati v povečanju potrošnje, saj gospodinjstva niso povečala porabe, prav tako ne vlada. Krivo je pomanjkanje konkurence. Medtem ko so se cene hrane pri proizvajalcih lani v Sloveniji zvišale za deset odstotkov, pa so se v trgovinah kar za 15,4 odstotka, je opozoril Bajuk. V ostalem območju evra se to ni zgodilo, saj so trgovci deloma kompenzirali rast cen pri proizvajalcih, tako da je bila tam rast cen v maloprodaji nižja kot pri proizvajalcih. "Problemi pomanjkanja prave konkurence so torej več kot očitni," je dejal Bajuk.

Vizjak: Vlada protiinflacijske ukrepe že izvaja

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman je spomnila na nekatere ukrepe, ki jih je vlada sprejela za ublažitev posledic visoke rasti cen na socialno šibke. Med drugim so se zvišali varstveni in otroški dodatki, prav tako so se od lanske jeseni že dvakrat zvišale republiške štipendije, je dejala.

Vlada se po besedah ministra za gospodarstvo Andreja Vizjaka zaveda težav, ki jih predstavlja visoka inflacija za ljudi z najnižjimi dohodki, in protiinfacijske ukrepe vseskozi izvaja. Opozarjanje, da protiinflacijskega programa nima, ima po minsitrovih besedah namen le ustvarjati zmedo. S takimi izjavami se ustvarjajo tudi inflacijska pričakovanja. In to krepi inflacijo. To pa je slabo, je dejal.

Vizjak je še napovedal, da bodo na ministrstvu spremljali cene pri trgovcih ter z ugotovitvami seznanjali javnost, prav tako bo tržni inšpektorat nadaljeval z nadzorom v trgovinah. Spomnil pa je tudi, da je Urad RS za varstvo konkurence uvedel postopek, s katerim naj bi ugotovili morebitne kršitve pravil konkurence s strani trgovskih družb in dobaviteljev. Bajuk pa se je vprašal, kako bi lahko dali ustanovam, kot je omenjeni urad, še večje odgovornosti, da bi vsi državljani občutili konkurenco v slovenskem gospodarstvu.

Opozicija: Vlada je zaspala

V državnem zboru poteka nova maratonska seja.
V državnem zboru poteka nova maratonska seja. FOTO: Dare Čekeliš

Celo lansko leto smo poslušali podatke o visoki gospodarski rasti in uspešnem delu vlade ter njenih zaslugah pri tem. Vendar pa je inflacijski zasuk na koncu leta pokazal, da bo treba plačati ceno in res jo danes plačujemo vsi, je v imenu predlagateljev seje pojasnil Jožef Školč (LDS). Predlagatelji izredne seje želijo po njegovih besedah dati vladi priložnost, da skupaj pretehtajo določene ukrepe in poskušajo delovati v korist vseh nas.

Milan Cvikl (SD) pa je dodal, da je inflacija temeljni makroekonomski problem v Sloveniji, vendar si vlada pred njim zatiska oči. Slovenija, ki je do lani izpolnjevala maastrichtske kriterije, jih danes ne več, je opozoril. Vzrok za visoko inflacijo je po njegovem mnenju treba iskati tudi v nekonkurenčnosti slovenskega gospodarstva in ne le v dražitvah hrane in nafte. Vlada bi morala prej posvetiti večjo pozornost konkurenci in posebno pozornost posvetiti koncentracijam na področju trgovine, pa je predlagal Feri Horvat iz iste poslanske skupine.

Matej Lahovnik (Zares) je ugotovil, da je prav vlada z neustrezno proračunsko politiko prispevala, da je inflacija v Sloveniji višja kot v drugih evropskih državah. Zunanji šoki delujejo na vse, je dejal, vendar so se prav v Sloveniji najbolj prevedli v maloprodajne cene. Srečko Prijatelj iz SNS pa je spomnil, da plače ne sledijo rasti cen. Smo najbolj zadolžena država in zadolžujemo že svoje vnuke, vlada pa skrb za blaginjo in vsesplošni razvoj jemlje zgolj kot svojo zadnjo nalogo. To se kaže v naraščajoči revščini, je opozoril.

V nekaj mesecih inflacija navzdol

Rast cen hrane in energentov sta zakrivili visoko inflacijo ter dražitve v svetu, v Sloveniji pa je svoje dodalo še pomanjkanje konkurence.
Rast cen hrane in energentov sta zakrivili visoko inflacijo ter dražitve v svetu, v Sloveniji pa je svoje dodalo še pomanjkanje konkurence. FOTO: Reuters

Medtem ko so opozicijski poslanci vlado opozarjali na napake, je koalicija po pričakovanjih stopila na njeno stran. Vlada dobro dela, restriktivno vodi finance in Slovenija se zelo dobro razvija. S temi besedami je kritike opozicije zavrnil Branko Grims (SDS). Kot je napovedal, bomo v nekaj mesecih priče tudi začetku upadanja inflacije.

Na ugodne makroekonomske kazalce, ki jih je Slovenija zabeležila v letu 2007, je opozoril tudi Ciril Testen (NSi). Edini problem je inflacija, s tem pa se spopada celotno svetovno gospodarstvo, je še dejal. Srečko Hvauc (SDS) je kot glavne vzroke za to izpostavil cene hrane in nafte, v Sloveniji pa k inflaciji po njegovih besedah prispeva še nezadostna konkurenca v verigi pridelava - predelava - trgovina s hrano. Veliki trgovci izrabljajo svoj dominantni položaj, malih trgovcev pa v Sloveniji praktično tako ni več, je dejal. Podobno meni Marjan Drofenik (SLS), ki je izpostavil dejstvo, da 80 do 90 odstotkov trga hrane obvladujejo tri velika trgovska podjetja. Njegov strankarski kolega Jakob Presečnik pa dodaja, da sta za stabilnost cen odgovorna tako vlada kot Banka Slovenija.

KOMENTARJI (105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Foen
21. 02. 2008 11.56
Ljudje pa s kakšnimi nepomembnimi stvarmi se vi ukvarjate? Po poročilih poptv-ja naj bi bila na pohodu Riba ki ubija!!! in se lahko giblje po kopnem, naše glavno mesto pa seka reka Ljubljanica, kjer so razmere za tako pošast idealne. Kaj vam ni jasno, po nas je. Po mojih informacijah naj bi zjutraj našli dva do smrti ogrizena klošarja pod tromostovjem, ribe pa naj bi videli tudi ko so šle po čopovi v McDonaldsa, druge pa na kebab. Nato pa do konca čopove in po Cankarjevi, kjer so zavile levo v smer parlamenta! Gorje poslancem...
eldin@diino.com
21. 02. 2008 11.35
js pravm da bi pr nas v Sloveniji pomagala samo še anarhija, k drgač nbena vlada nebo delala za dobrobit svojega naroda, pa naj se jih še deset vlad zamenja, vse isti klinC! nA CESTE, PA RAZBIJAT PO ULICAH, RAZBITI PARLAMENT, PREVRAČAT KONTENJERE, ZAŽIGAT AVTOMOBILE, KAKŠNEGA POLITIKA OBMETATI S KAMENJI ITD... Oni lepo živijo v svojih vilah KAJ PA MI? z anarhijo v bolšo slovenijo!
ambasador@amis.net
20. 02. 2008 22.19
aja še tole.....inflacija bo tolk časa, dokler ne bo scenarij, ki se sliši nekak tkole "one world, one market, one currency, one government" absolute power corrupts absolutely
ambasador@amis.net
20. 02. 2008 22.15
ej to k so mi cenzuriral on post......kva a je tko "kontroverzno" če se naglas pove da je inflacija zaželjen in stalno spremljajoč pojav moderne ekonomije, kjer nekateri ljudje tiskajo papirnat denar in ga dajejo v sistem kot posledico "potrebe po večji količini denarja v obtoku" bankirji si manejo roke, politiki so pa kukr plunc(pljunek) k ga zalimaš na razbeljeno železo....
ambasador@amis.net
20. 02. 2008 22.09
matr kekcov ej res v DZ so res sami kekci, dej nej edn pove tko kot je s tole inflacijo, le ta je nujno potrebna, da bankirji(torej tisti ljudje, ki obvladujejo sleherni element naših življenj) lohk nemoteno pumpajo denar v obtok....pejte na youtube pa vtipkejte notr Ron Paul on FED pa se mal izobrazte...mislm kdo voli te modele v DZ da debatirajo zarad debat.....mislm halo......za operacijo čista lopata bi mogla prletet še čista stranka :)
tomi.passion@gmail.com
20. 02. 2008 21.50
Nekateri bi radi bili veliki ekonomski strokovnjaki. Če levica že ščuva svoja trobila, da poskušajo po raznih forumih ustvarjati javno mnenje in kritizirati vlado (neuspešno), naj vsaj poskrbi, da bodo to počeli pametno in z argumenti. Tukaj pa imamo opravka z nešolanimi mladci, ki ne razumejo ekonomije, poleg tega pa še vedno mislijo, da živimo v prejšnjem režimu, ko je vlada imela vse gospodarske, tržne in fiskalne vzvode v svojih rokah, zato je bila odgovorna za inflacijo v največji meri. Od leta 91 temu pač ni več tko. Dokler bo Jože Mencinger vodilni levičarski ekonomist, potem levici res ni pomoči. Zato je vsakeršna razlaga nesmiselna.
minnaema@yahoo.com
20. 02. 2008 21.40
Vlada RS ima vzvode, da zajezi tudi eksaktno oz.takoj v RS INFLACIJO, saj kjer je volja je tudi moč in uspeh !
tirnanog1
20. 02. 2008 10.35
politk70... O žalitvah... Žališ ti, prvoborec in Doki... in to samo na tej prvi strani, za nazaj niti ne grem gledat. Torej s katere strani prihaja najveć žaljivk?!?
tirnanog1
20. 02. 2008 10.29
Dušan Murko . Spet žališ drugače misleče...
Prvo Bore
20. 02. 2008 00.11
Spawn no potem pa še sedaj hodi malo naokoli in ne nakladaj.
fmunih@email.si
19. 02. 2008 15.32
GRE ZA OČITNO PRENAŠANJE ODGOVORNOSTI VLADE NA "NEZNANEGA POVZROČITELJA INFLACIJE"! VSEM JE JASNO, DA SO TRGOVCI V PRILU 2007 PRIČELI DVIGOVATI CENE, KER SO LE TE RASTLE NA SVETOVNIH BLAGOVNIH BORZAH, VENDAR NE NA EVROPSKIH. VLADA BI MORALA RAST CEN TAKOJ SANKCIONIRATI, KER NI ŠLO ZA VPRAŠANJE KONKURENČNOSTI, TEMVEČ POVZROČANJA INFLACIJE. TUDI BANKA SLOVENIJE, KI JE DOLŽNA URAVNAVATI OBRESTNO MERO BANK TAKO, DA IZNIČUJE RAST INFLACIJE SE NI ODZVALA, KER JE VLADA IZSILILA GUVERNERJA KRANJCA. LE TA JE PRED RASTOČO INFLACIJO MIŽAL IN NI DELOVAL V SKLADU Z PRAVILI O NARODNI BANKI. VLADA OČITNO NE ZNA NAJTI POTI ZA SANKCIONIRANJE TRGOVCEV ALI PA TEGA NOČE, KER JE RAST CEN POVZROČILA GOSPODARSKO RAST (SPRAZNILI SO SE PRIHRANKI PREBIVALSTVA ZARADI VIŠJIH CEN HRANE), KI PA BO IMELA DOLGOROČNE POSLEDICE (SOCIALNI NEMIRI). PRI VSEM TEM PA JE VLADA ZMANJŠALA ODLIVE ZA POKOJNINE IN S TEM MOČNO ZMANJŠALA KUPNO MOČ UPOKOJENCEV, KI SO SEDAJ VEČINSKO POD PRAGOM REVŠČINE IN SE PREHRANJUJEJO V RAZDELILNICAH HRANE ZA BREZDOMCE. TAKE VLADE NE BOM VEČ VOLIL. ČUDIM PA SE, DA STRANKA UPOKOJENCEV ŠEVEDNO GLEDA SVOJEGA PREDSEDNIKA, KI JE V VLADI ZARADI OČITNO ZARADI LASTNIH INTERESOV , NE PA INTERESOV UPOKOJENCEV.
Spawn
19. 02. 2008 13.17
politik70 Po mojem mnenju vloga opozicje ni, da vsesplošno nasprotuje vladi in jo vsepovprek kritizira (še posebej glede na dejstvo, da predsedujemo EU), temveč da podpira njene pravilne odločitve in s konkretnimi predlogi/argumenti kritizira njene nepravilne odločitve. Naša opozicija sicer nasprotuje vladi, vendar je moje skromno mnenje, da bi bila lahko pri tem bolj konstruktivna. Ko sem dejal, da nimam specifičnih politični afiliacij sem želel poudariti, da ne glasujem na osnovi levica/desnica, temveč na osnovi tega, kar se mi zdi zame in za to državo najboljše. Poudarjam: Janša ni popoln. Bajuk prav tako ne. Se ne strinjam z vsako vejico in piko, ki pride iz njunih ust. Ko pa ju primerjam z njunimi predhodniki (se pravi ko tehtam njune pluse in minuse), si drznem trditi, da sta, kljub svojim napakam, za to državo naredila več kot le-ti. Prvo Borec: Jaz trenutno živim v Sloveniji. Sem pa v preteklosti že živel marsikje v tujini. Prav tako sem že zaslužil prvo plačo v življenju.
Prvo Bore
19. 02. 2008 06.47
Spawn kje Ti trenutno živiš ?? Po tvojem postu očigledno ne v Sloveniji. Mogoče, sploh še nisi zaslužil prve plače v življenju. S takim razmišljanjem, grep lahko samo v denarni krožek SDS in Nsi , ker če bi prišel med delavski narod, bi že potreboval Ministrico za zdravje, ampak samo v vednost, čahalna vrts v Domžalah je 700 dni za zobno protetiko.
politik70
18. 02. 2008 11.00
Saj pravim da je treba državljane zamenjat! Z Bajukom ni nič narobe...
Uporabnik113189
18. 02. 2008 10.52
Bajuk je dobro natrosil peska v oči s to teorijo o pomanjkanju konkurence. Le kje je bila tista konkurenca takrat, ko so inflacijo spravili skoraj na nič, oziroma je bila celo negativna. Kar naenkrat pa se ne obnašamo več konkurenčno? Najbolj življenski se mi zdijo cestnoprometni predpisi in zakonodaja. Na tem področju veliko izkušenj in stalnih izgub življenj na cesti kar je razlog, da se stalno preverja in popravlja (mimogrede tudi tu nismo kaj prida uspešni) .Eno zelo pomembnih pravil je, da moraš vožnjo prilagoditi cesti. No, ista zgodba je z Bajukovo konkurenčnostjo. Ne moremo čez noč pripeljati ameriškega gospodarstva v Slovenijo, da bi bili bolj konkurenčni. Takšni smo, kakršni smo. Zato bo bolj prav, da se on kot finančni minister prilago razmeram ( cesti) in preneha z izgovori, ki ne držijo vode..
politik70
18. 02. 2008 10.32
Spawn Podpori Janše ti pa res ne bo nobeden preprečeval! Samo če spremljaš teme bi pa lahko razbral s katere strani prihaja največ žalitev in provocranja! Kar se pa opozicije tiče bi te pa vprašal ali se spomniš kaj je JJ počel v opoziciji? Ploskal takratni vladi? Je bistvo opozicije podpiranje vlade ali gledanje pod prste oziroma priprava drv za zimo kot si ti omenil? Ne rabimo opozicije in tudi ljudstvo je za en k.... za to ga treba zamenjat! Besede tvoje oziroma JJ uporabil! Nisi ne lev ne desen! Pa te vprašam si moški ali ženska? Tukaj boš pa takoj našel odgovor ali pa ne....
Spawn
18. 02. 2008 08.55
Hmmm... jaz nisem niti lev, niti desn, pa moram priznat, da podpiram Janšo in Bajuka. In teh nekaj let, odkar Slovenija obstaja, imam občutek, da imamo edino... koristno oblast do zdaj (v primerjavi s tem, kakšne so bile dozdajšnje...). Ko sem pa še prebral o teh policijskih racijah, ki so se pred kratkim zgodile na osnovi suma na korupcijo, se mi je pa sploh srce topilo od veselja, da se končno nekaj premika tja kamor se je v vseh razvitih državah premaknilo že zdavnaj in da se bomo navsezadnje morda le končno osvobodili krempljev komunizma - čeprav je morda komunistični sistem umrl z osamosvojivijo Slovenije, imam občutek, da miselnost danes pri nas, na žalost, ni čisto nič drugačna kot v času bivše Juge. Kar se mi zdi žalostno. Ko pa poslušam kakšme opozicija ven meče, ne vem, ali bi se smejal, ali jokal. Še posebej kar se tiče privatizacije... Se strinjam, da vlada morda ni reaigrala pravočasno, na povišano inflacijo, ampak v kolikor jaz razumem ekonomijo, bodo, če jim ne bo opozicija do takrat preveč polen nametala pod noge, problem do konca mandata uspešno opravili... Se pravi zaustavili... cene po mojem ne bodo nikoli več šle dol... Sem pa samo hotel še izrazit željo, da se nehate obnašati tako primitivno (vem da ne bi smel pospološevat ampak, kot pravijo, nalijmo si čistega vina) in se žaliti med seboj. Eni ljudje verjamejo nekaj, spet drugi pač nekaj drugega, za kar imajo vsi svoje razloge, pravilne ali ne. Če se bomo pregovarjali o trenutni oblasti bi bilo veliko bolj koristno to početi argumentirano in brez žaljivk.
politik70
17. 02. 2008 21.39
<)))>< Poslušaj ti nekulturno bitje! Ti čanika Družina še v življenju nisi v rokah držal! Kako vem? Ja kako bo pa riba časopis v rokah držala ? Mogoče si mislil v Škrgah? Pa še to imaš samo eno zdravo... Drugače pa zadnja Družina tretja stran ...
<)))><
17. 02. 2008 21.22
politik70 | 17.02.2008 | 21:17 tomi.passion Ja so pa začeli v Družini nekam veliko pisati ... *************************** Imam jo v roki. Povej, na kateri strani si to prebral!!!
politik70
17. 02. 2008 21.17
tomi.passion Ja so pa začeli v Družini nekam veliko pisati ...