Gospodarstvo

Za 90 milijonov terjatev do Centra naložb

Maribor, 05. 07. 2010 19.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Znan je dokončni seznam terjatev do družbe Center naložbe, preko katere je Šrot obvladoval Pivovarno Laško. Nabralo se jih je za okoli 90 milijonov evrov.

Največ terjatev so prijavile družbe okoli Pivovarne Laško.
Največ terjatev so prijavile družbe okoli Pivovarne Laško. FOTO: Damjan Žibert

Mariborsko sodišče je potrdilo končni seznam preizkušenih terjatev v postopku prisilne poravnave v Centru naložbah. Kot je objavljeno na spletnih straneh Ajpesa, gre za 90 milijonov evrov, od česar je prisilni upravitelj Aleksander Šimon prerekal 11 milijonov evrov.

Večji del terjatev so prijavile družbe okoli Pivovarne Laško. Med njimi je s 25 milijoni evrov največjo terjatev prijavila Radenska, 19 milijonov evrov Pivovarna Union, 13 milijonov evrov Pivovarna Laško, Fructal dobrih šest milijonov evrov, še pol milijona evrov pa Delo.

Med bankami je za 12 milijonov evrov terjatev do družbe, preko katere je nekoč Pivovarno Laško obvladoval Boško Šrot, prijavila Hypo Alpe Adria Bank, Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) pa dobrih šest milijonov evrov. Skupaj je terjatve prijavilo 13 upnikov.

Sicer pa je uprava družbe, ki jo že nekaj časa vodi Bojan Rajer, zaradi novih dejstev v zakonitem roku predložila sodišču predlog spremembe načrta finančnega prestrukturiranja skupaj z mnenjem pooblaščenega ocenjevalca vrednosti podjetij. Tega je sodišče 21. junija tudi potrdilo, je v objavljenem poročilu sodišču zapisal Šimon.

Nedavno pa je Rajer objavil tudi sklic skupščine, ki bo 23. julija. Ključna točka skupščine bo odločanje lastnikov o povečanju osnovnega kapitala družbe. Rok za vpis novih delnic je 7. avgust, sklep o povečanju osnovnega kapitala pa bo veljaven pod pogojem, da bo predlagana prisilna poravnava pravnomočno potrjena. Po poročanju nekaterih medijev bi lahko 30-milijonski vložek zagotovil zasebni investitor TS Zeron Imperial, družba, ki sta jo lani ustanovila Zoran Zorko in družba TriStar Imperial s Komorskih otokov.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vance
07. 07. 2010 15.07
Normalno bi bilo,da pri takšni informaciji poseže vmes policija, ker vsak normalen človek se vpraša,kdo stoji za firmo TS Zeron Imperial iz Komorskih otokov,vpraša se,če je to le ena velika pralnica umazanega denarja,eno metanje peska v oči delavcev. In če se bo začelo raziskovati,se bo pojavil spet kakšen tajkun z izgovorom,da je ta raziskava zopet neki politični konstrukt. In na glas se vprašajmo,kdo je proti in kdo zavira sprejetje Zakona o vrnitvi nezakonito pridobljenega imetja.Pošten državljan sigurno ne.
MiroF
07. 07. 2010 08.21
Dons, če kradeš pa če hočeš ostati na prostosti moraš krast na desetine miljonov, poznam primer ene ženske mati treh otrok, ki so jo zaprli za tri mesece zaradi nekriitja na kartici za piškavih 102 ojra, pa še to je porabila v marketu za hrano za svoje otroke, toliko o pravni državi, pravičnem sodstvu toliko o enakim pred zakonom (to so Kresalkine besede, ki se kar ponavljajo) , Slovenija še duha nima po demokraciji kaj šele po enakim pred zakonom, do sedaj so ,pokradli že skoraj vse fabrike, no zdaj še bodo pa pokradli malega človeka, tako, da bomo živeli kot v kakšnem getu.
ElCapo
06. 07. 2010 22.18
@ saintjozef: Kapo dol za komentar! Pojdi za predsednika vlade in imaš moj glas. Kaj moj, pol Slovenije. Res, že dolgo nisem prebral boljše napisanega komentarja - škoda je, da si ljudje, kot si ti, nočejo mazati rok s politiko...
odbogaposlan
06. 07. 2010 17.29
jst sem dolžen položnico 30 eur, pa mi grozijo z zaporom, te ukradejo 100 milijonov evrov i nikome ništa!
odbogaposlan
06. 07. 2010 17.29
kdaj bodo pozaprli akterje?
odbogaposlan
06. 07. 2010 17.29
AnyColour
06. 07. 2010 14.04
en oropa pošto za 10 000€ in dobi 5 let zaporne kazni... drugi pa oropa sistem za 100mio€ in se ne bo zgodilo nič ... ni važno al JJ al BP al bilokdo drug... svet je pokvarjen, in kot tak bo dočakal svoj konec ... kmalu
petdan
06. 07. 2010 13.21
Šrot ni okradel samo Pivovarne Laško, ampak še vrsto drugih dobrih podjetij in se lepo sprehaja na svobodi, kot časten slovenec. Zapori pa polni kurjih tatov; kakšna svinjarija!
01xxy
06. 07. 2010 12.10
Kradli niso in ne kradejo najbolj sposobni,ampak nesposobne b.... pri koritu. Uničili so Slovenijo.
saintjozef
06. 07. 2010 00.29
Karkoli se v Sloveniji dogaja, pomeni to 90, 100, 300, 150,ali celo 900 miljonov dolga ali terjatev. Tudi 2 miljardi preplačila. O goljufih še posebej. Neplačanih lizingov nešteto. 10 milijard dolgov bank. Res smo svetilnik v evropi, g. Janša. Uspešno vodenje EU, kjer se je Slovenija izkazala le z dobro kuhinjo, zase pa naredila velik NIČ. Dokaptalizacije kradljivih firm, ko se ve, da bo denar zopet šel v privatne žepe. Novi krediti za pomoč Grčiji. Dajte izginite vsi in predajte vlado kmetom. Slovenija je zrela za stečaj in lopovi naj plačajo ceh. 30 let sem delal pošteno, na srečo dela, ki so tudi plačana in nisem reven, ne bogat. Sem pa nesrečen v tej državi, katera mi je pomenila vse. Politiki, vsi po vrsti, vaš pohlep je večji od domoljubja.In še vsi imate maslo na glavi, tako, da morate ubogati drug drugega. Slovenija je postala velik polom in čas bi bil, da se imenuje krivce za vse to. Z besedami tranzicije, demokracije in prestruktuiranjem ne morete več zavajati ljudi. Dol z vami.
Buena Vita
06. 07. 2010 00.06
ma dejte no,,kaj mislite da sta se pahor in šrot zastonj nastavljala kameram,kaj niste slišali šrota ko je rekel da se ne boji janše in policije,da so njegovi prijatelji močnejši no,se je hvalil ali govoril resnico
Jure Kacicnik
05. 07. 2010 20.04
Kaj se nam obeta še ena mahinacija, ki bo pobralal še več davkoplačevalskega denarja. Šrot v zapor in zaplemba vsega premoženja, itak ga nima za 90 milionov - kaj pa kazenska odogovornost lastnika oz. direktorja - res imamo zanič tožilstvo - Pahor kaj je sedaj z menajvao BB, če jo zamenajš bo kmalu konec proračunske luknje, Pahor kaj čakaš...
krivulja
05. 07. 2010 19.59
Ob tem smo lahko samo jezni.Tajkunski Lopovi bodo živeli dobro še naprej- ob podpori gnilega sodstva in nesposobnih organov pregona.