Gospodarstvo

Za 45 evrov višje minimalne plače

Ljubljana, 03. 01. 2008 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tadeja Lampret/STA/D.L.
Komentarji
48

Prihaja nov val podražitev. Te najbolj prizadanejo delavce z najnižjimi dohodki, ki vse bolj drsijo v revščino.

Zahtevajo višje plače
Zahtevajo višje plače FOTO: Dare Čekeliš

Denarja je v Sloveniji dovolj, vendar je nepošteno porazdeljen, opozarjajo v Zvezi svobodnih sindikatov. Zato zahtevajo boljše življenje za delavce, ki prispevajo k blaginji in visoki gospodarski rasti, a od obojega nimajo nič. "Imamo visoko inflacijo in nenormalno visoko rast cen hrane in obleke in obutev, to se pravi artiklov, ki jih tisti, ki imajo podpovprečne plače najbolj občutijo,“ je dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič. Zato bodo kljub zastalim pogajanjem z delodajalci sindikati vztrajali pri dvigu plač. Vladi pa predlagajo, da minimalno delavsko plačo dvigne za 8,5 odstotka, to je za 45 evrov bruto mesečno. "Potrebno bo doseči dogovor in inflacijo ustaviti, kajti s 386 evri neto, kolikor jih dobi delavec, se enostavno ne da več preživeti,“ pa pravi Ladislav Rožič z ZSSS. Če se položaj delavcev v letošnjem letu ne bo vsaj malo izboljšal, bodo sledile sindikalne aktivnosti, možna je tudi splošna stavka.

Dogovor je treba doseči

Kot pravi predsednik Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Borut Meh, je dogovor treba doseči, saj kolektivno pogodbo o plačah za prihodnji dve leti potrebujejo, tudi pričakovanja sindikatov so ob inflaciji visoka. "Vselej doslej smo se uspeli dogovoriti in ne bojim se, da nam ne bi uspelo tudi sedaj," pravi.

Bodo delavci zopet zasedli ulice?
Bodo delavci zopet zasedli ulice? FOTO: Aleksa Čupić

Ključno bo srečanje predsednikov vseh delodajalskih in sindikalnih organizacij, ki je napovedano za naslednji teden, meni Semolič. Napoved splošne stavke ali stavk v dejavnosti - glede tega so po njegovih besedah odprte še vse možnosti - ostaja. "Silijo nas v to, da radikaliziramo svojo držo. Kar nam preostane, so stavke," je dejal. Meni, da lahko delodajalci sedaj, v času rasti, najlaže dajo delavcem. "Gre za minimalne zneske. V primerjavi z denarji za prevzeme, dobički, nagradami, je to revščina," je povedal predsednik ZSSS.

Bodo upoštevali zahteve?

Semolič upa, da bodo delodajalci in država upoštevali njihove zahteve. Te "zagotovo ne bodo prispevale k zmanjševanju konkurenčnosti gospodarstva in ne k porastu inflacije", pravi, in sicer ker gredo v smeri vezave rasti plač na produktivnost. "To je edina pot, ki nas lahko pripelje do evropskih plač," je dejal. V ZSSS si sicer želijo, da bi se okrepilo socialno partnerstvo, saj težav, tako Semolič, ne more rešiti vsak zase. Po njegovih besedah "nerazumno vztrajanje delodajalcev", da ne bi dvigovali plač v skladu z inflacijo in produktivnostjo, je na dolgi rok slabo za gospodarstvo, saj bo vse več delavcev začelo iskati delo v tujino. Kot primer: v italijanskih, avstrijskih in celo madžarskih turističnih središčih se že zaposluje okoli 8.000 Slovencev.

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fmunih@email.si
09. 01. 2008 11.00
DELODAJALCI NISO KRIVI ZA NEOPRAVIČEN DVIG CEN PRI TRGOVCIH. ČE BI POVEČALI PLAČE, BI DENAR TEKEL ŠE MOČNEJE V ŽEPE TRGOVCEV. H A L O ! OB ENEM PA BI SE ZGODILE DVE STVARI: 1.) GOSPODARSTVO BI POSTALO NEKONKURENČNO 2.) NEZAPOSLENOST BI MOČNO NARASLA SINDIKALNI VODITELJI SO TOKRAT BREZ ADUTA, SAJ JE IMEL EURO LE 3,1 ODSTOTNO INFLACIJO, CENE V EU PA SO SE V LETU 2007 POVEČALE LE ZA 3 ODSTOTKE. SINDIKALNI VODITELJI S PLAČO 2000 EUROV MORAJO UPRAVIČITI SVOJE PREJEMKE PRED DELAVCI IN DELAJO ZGAGO GOSPODARSTVU. PROTI NARAŠČANJU REVNOSTI PREBIVALSTVA MORA UKREPATI VLADA S SUBVENCIJAMI IZ PRORAČUNA, KER JE DOVOLILA TRGVOCEM NEUPRAVIČENO RAST CEN, SAJ JE BILA STRATEGIJA INFLACIJE V EU POD 3 ODSTOKI, DOSEŽENA ZNOTRAJ EU PA S 3,1 ODSTOTKA. DELODAJALCI, NE DVIGNITE PLAČ, TRGOVCI BODO SLEJ KOT PREJ POČEPNILI IN ZNIŽALI CENE. TRGOVCI IMAJO MARŽE, KI SO VEČKRATNIKI NABAVNE CENE!!!! TRGOVCI SO TUDI STRAHOTNO ZADOLŽENI IN ZMANJŠANE KUPNE MOČI DOLGO NE BODO VZDRŽALI. LJUDJE VZTRAJAJTE PRI MINIMALNIH NAKUPIH KER SMO SEDAJ V VOJNI S TRGOVCI.
bnam 2707
08. 01. 2008 00.51
45 evrov je nič proti tistemu kar dobijo"novopečeni slovenski kapitalisti". Nehajte že trobezljat o konkurenčnosti.Za udobje in razkošje izbranih slojev skrbijo delavci in nihče drug.Oni se morajo odpovedovati za blagor bogatunov.V Sloveniji vlada pohlep,zato je stanje kakršno je.Žegen temu daje pa država,ki se napihuje navzven in politiki na ves glas vpijejo kako nam še nikoli ni tako dobro šlo! Iz dneva v dan smo bolj zadolženi,kar ve že cela EU,politiki in minister za finance pa še kar goni eno in isto,namesto da bi se ukvarja z tistimi stvarmi za katere je plačan.Na koncu koncev bo plačnik in žrtev prezadolžene države spet delavec in vsi tisti,ki pridno delajo za tiste,ki se redijo v rit in imajo vsak dan večje podbradke.Pohlepa jim ne zmanjka.Vse kar se dogaja v Sloveniji nam ravno ni v ponos pred ostalimi staroevropejci.
bnam 2707
08. 01. 2008 00.51
45 evrov je nič proti tistemu kar dobijo"novopečeni slovenski kapitalisti". Nehajte že trobezljat o konkurenčnosti.Za udobje in razkošje izbranih slojev skrbijo delavci in nihče drug.Oni se morajo odpovedovati za blagor bogatunov.V Sloveniji vlada pohlep,zato je stanje kakršno je.Žegen temu daje pa država,ki se napihuje navzven in politiki na ves glas vpijejo kako nam še nikoli ni tako dobro šlo! Iz dneva v dan smo bolj zadolženi,kar ve že cela EU,politiki in minister za finance pa še kar goni eno in isto,namesto da bi se ukvarja z tistimi stvarmi za katere je plačan.Na koncu koncev bo plačnik in žrtev prezadolžene države spet delavec in vsi tisti,ki pridno delajo za tiste,ki se redijo v rit in imajo vsak dan večje podbradke.Pohlepa jim ne zmanjka.Vse kar se dogaja v Sloveniji nam ravno ni v ponos pred ostalimi staroevropejci.
minnaema@yahoo.com
06. 01. 2008 16.29
Gospod UREDNIK prosim esplicitno si preberite 39.čl.Ustave RS, ki esplicitira svobodo izražanja. Koherentno si zapomnite tudi 153.čl.te iste Ustave, če ste kaj v dvomih in NE spreminjajte ali brišite tega ali tistega kar je zapisano, ker je vse to resnično zapisano-NI insinuacij, le "ko se išče dlako v jajcu" se zna mnogo kaj zgoditi-a pri esplicitnih konstruktnih dejanjih so že ljudje z duhovno dušo in vestjo , ki se v slovenskem besednjaku reče pokvarjenci,pa jim NI dosti kaj za pomagati,kakor le da jih "mati narava" enkrat že kaznuje, ker je vedno tako, da se dobro delo vrača z dobrim-NElojalno pa egalitarno tako!
minnaema@yahoo.com
06. 01. 2008 15.55
POKOJNINE in PLAČE, ki NE presegajo 500 EUR netto/mesec naj RASTEJO, tudi zato, ker je naša država zapisala v Ustavi RS, da je SOCIALNA DRŽAVA. Onim, ki so blizu tajkunstva naj se njihove plače zamrznejo, sicer so že zdaj v nebo vpijajoče visoke in tako se baje povečuje-slaba konkurenčna sposobnost gospodarstva- a kaj, ko se resnice spreminjajo v aksiom-e in se išče pforit na delovni sili, to je absurd !
tomi.passion@gmail.com
05. 01. 2008 10.57
S to stvarjo je tako. Kot prvo, delodajalci se morajo zavedati, da so dobri delavci ključni za uspeh podjetja. Dobre delavce je potrebno dobro plačati in nagraditi. To se pri nas ni nikoli počelo. Po drugi strani pa se morajo mnogi zavedati, da nismo več v Jugi, da je bil tisti sistem nekonkurenčen in neperspektiven, zato je tudi propadel. Socializem ne deluje, zato je treba pogledati v prihodnost in zavihati rokave, predvsem pa spremeniti delavsko miselnost, saj nekateri še vedno razmišljajo kot da smo na kitajskem. Mar bomo uvedli fabrike, kjer bomo vsi izdelovali gumijaste podplate za zahod in vsi prejemali enako plačo oz. miloščino, samo zato, da bomo imeli občutek enakosti? Spremeniti je treba miselnost delavca, delavskega razreda ni več!!!!!!!! Delodajalci pa se morajo zavedati, da morajo dobre ljudi dobro plačevati. To je prav tako ključno. Kar pa se sindikalistov tiče pa pol klinca niso vredni, saj so od nastopa te vlade zgolj PR orodje Milana Kučana in Boruta Pahorja ter tovariša Golobiča. Največ podjetij je propadlo v 90ih letih pa se ne spomnim, da bi tovariši sindikalisti kdaj zganjali takšen vik in krik.
ivo55
05. 01. 2008 10.37
Glede krivcev - trgovcev.... po enakih procentih se preko DDV-ja redi potratna država
inna@volja.net
05. 01. 2008 10.31
Mislim da je ze vsem pocasi jasno da v evropi ni nic zastonj ! Nekoc so ljudje imeli predstavo da se v eu cedita med in mleko na vsakem vogalu , zau resnica je drugacna ! Kapitalizem je sistem mafije !!
Tonček Balonček
05. 01. 2008 08.46
Predlagam, da v času predsedovanja uvedemo udarniške sobote in stem povečamo konkurenčnost našehga kospodarskva ter pokaževo našo pripadnost Evropi in visoko zavest delavskega razreda rter privrženost naši vladi in stranki SDS. Ob nedeljah bi lahko na običajnih krajih in zgodovinskih lokacijah (Grosuplje, Holmec, Poljče itd.) organizirali mitinge, kjer bi izražali podporo našemu vodstvu. Glede na dobre avtocestne povezave in odprte meje lahko po nakupih v Trs in Celovec hodimo tudi med tednom! Tisti Semolič naj gre pa v Beograd, tu ga ne rabimo! Smrt fašizmu-svoboda narodu! Trgovce bomo spet namakali v Ljubljanici, barabe! Hočemo nazaj nabavno prodajne zadruge, ne pa tega tržišča, perverznega izuma kapitalizma!!!
fmunih@email.si
05. 01. 2008 08.24
POP2, vse, kar si rekel ne drži. Plače ne smejo rast, ker bi se s tem zmanjšala konkurenčna sposobnost gospodarstva in bi ljudje pričeli izgubljali delo. Letošnja gospodarska rast je bila na račun rasti cen in ne fizične-ekonomske produktivnosti gospodarstva. Upam, da ti je sedaj jasno.
Mladen Šolji?
04. 01. 2008 17.05
fmunih se ti ne zdi , da se ponavljaš. Sodeč po tvojih ponavljajočih postih si delodajalec, upokojenec, ki ima veliko pokojnino ali pa uživaš, da drugi trpijo. Zakaj ne bi imel Slovenec v EU evropsko plačo. Ne vidim velike razlike v cenah artiklov, ki jih kupujemo v Sloveniji ali Avstriji, vidim pa veliko razliko v plačah. Ne reci, da se v Sloveniji ne dela in da Slovenci nismo pridni.
fmunih@email.si
04. 01. 2008 16.29
Semolič že vleče bolj razumne poteze. Tako bodo še vedno trgovci ostali pri zmanjšani kupni moči in prisiljeni spustiti cene. DELODAJALCI, NE DVIGUJTE PLAČ, KER S TEM POLNITE SAMO DENARNICE TRGOVCEV. TRGOVCI SO TAKO IN TAKO LJUDJE Z ZMANJŠANO PRISEBNOSTJO DUHA, SICER SI NEBI REZALI VEJE, NA KATERI UDOBNO SEDIJO.
veljo@email.si
04. 01. 2008 12.44
no po taksnem postopku zvisanja plac pa bodo dosegli cez cca 10 let posteno evropsko placo...TO MI DELI!!malo se potrpimo narod pol pa bo!?! G. Semolič teh 45 € ti jaz u rit zabijem!!!Bodi malo bolj cloveski pa reci 200€!!potem te pa na rit kusnem!Razumes?? politika smrdi lp...veljo
moj ata je tajkun
04. 01. 2008 12.19
o zdej so p tok plačo zvišal da bom kmal PIVOVARNO KUPU OB STENO PA ...
Mladen Šolji?
04. 01. 2008 10.12
Če smo že v Evropi in imamo evropske cene ali celo višje g. Semoliču predlagam, da se bori za evropske plače ne pa za ta drobiž , ki ga zahteva zdaj od delodajalcev. Spoštujem kapitalizem kdor si ga je zgradil na pošten način. Ta kapitalist svojega delavca verjetno tudi pošteno plača. Najslabši so delodajalci, ki so pokradli delavcem tovarne in ostale firme. Te lahko prištevaš med nove ruske kapitaliste, ki jih vidiš v luksuznih letoviščih, ki zapravljajo na veliko. Tak kapitalist nima občutek za denar, ker ga ni zaslužil sam ampak na hrbtu svojega delavca kateremu ne privošči debelejši kos kruha. Spoštujem take kot so Akrapovič in njemu podobni. G. Semolič verjetno vam bo uspelo kaj iztržit, ker so letos parlamentarne volitve ampak ste slab pogajalec na strani delavca. Vaš sindikat pobere od vsakega vašega člana 1% in to ni malo zato tudi vi ne veste kaj je kriza to slišite od drugih. Ogromno je takih, ki živijo v zelo velikem pomanjkanju vendar jih je sram priti v javnost z svojimi željami. Zato g. Semolič, zdaj imate možnost, da se sindikati združite v eno in nas pošteno in pravično zastopate. Naj vam bo za vzor zdravniški sindikat.
Tonček Balonček
04. 01. 2008 10.00
Skrbi me, da bodo na Brdu, Bledu in Jablah za čas predsedovanja in vsled podražitev morali zreducirati tople obroke za evrobirokrate! No, mogoče se pa jastogi, jerebičje paštete, kaviar in šampanjec ne bodo tako drastično podražili!
Marija Krebs
04. 01. 2008 09.38
Ne le 45 EUR k najnižji plači, ampak znesek - razliko cene košarice življenjskih potrebščin : vsem enako! Ali - recimo, da zahtevajo 5 % dvig izhodiščne plače, preračunati, kakšen je povprečni znesek dviga, in za le-tega popraviti plače : vsem enako! To kar ponujajo sindikati, še dodatno povečuje razlike med revnimi in bogatimi.
Prvo Bore
04. 01. 2008 09.01
Prodajalke so imele pri Tušu 60000 SIT plače, ampak on je imel 5.000.000.000,00 čistega. Seveda ni imel denarja !! Delavke so imele leta 97 v Tosami 88000,00 SIT, koliko pa danes, pa je že 11 let od tega.
doki007@email.si
04. 01. 2008 08.59
ha ha ,....tokrat pa ne bo na vikend ampak med tednom,....!!!
Tedy1967
04. 01. 2008 08.54
Takšne nesposobne sindikalne centrale kot jih imamo v Sloveniji ne potrebuje nihče. Če malce pogledam svojo članarino, ki jo odvajam za te bednike, bo menda najbolje, da se takoj izpišem iz sindikata in bom s tem najhitreje povečal svojo plačo. 45 evrov bruto povečanje je znesek, s katerim se kaže ignorantski odnos sindikatov do delavstva. Ko se bomo pogovarjali o 100 evrov neto naj se ti napihnjeni balončki oglasijo in naj nehajo doživljati orgazme na svojih pretpotopnih shodih, ki jih prelevijo v val zabave. Naj se zavedajo, da je v državi resen problem in ukrepajo energično, ne pa da se derejo kot begajoče kure in mahajo z zastavicami in si pojejo bandera rosa. Naj se vprašajo če niso mar falili kakšno stoletje. Meni ti shodi izgledajo tako kot v času JOSIPA BROZA TITA, ko so pionirčki mahali z zastavami, delavci so navdušeno ploskali, medtem ko je partijski vrh doživel orgazem v tem kdo bo lepše in boljše povedal. Naj malce pogladajo kako se doseže rezultat na pogajanjih v tujini. Naj preučijo italijanski in nemški model. Začnejo se pogajat za 30%, dosežejo pa 20%. Pri nas začnejo pri 2,,5, se premislijo bi še ene 3 dal zraven, pa si premislijo, kaj pa če bi 8,5. Pa dejte no kdo vas bo pa jemal resno. Sploh pa povečanje plač pri delodajalcih, bo povečalo tržno ceno izdelkom, kar bo spet prineslo inflacijo in kaj smo dosegli????? Dajte že enkrat pritisnit na vlado, da bo zmanjšala prispevke in dajatve in potem bo tudi delavcu kaj ostalo v žepu. In ne slepite delavstvo z slepimi naboji.