Gospodarstvo

Z Jat Airways v Beograd

Ljubljana, 16. 05. 2007 14.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S portoroškega letališča bo od 16. junija dalje mogoče enkrat tedensko leteti v Beograd.

Jat Airways in Aerodrom Portorož sta dokončno podpisala pogodbo o vzpostavitvi redne letalske povezave med srbskim glavnim letališčem Nikola Tesla v Beogradu in Portorožem. Jat bo v Portorož letel enkrat tedensko, in sicer vsako soboto. Prvi let bo 16. junija, le dan pred Jatovo 80-letnico. Vzpostavitev linije bo v veliki meri zaživela tudi zaradi finančne podpore slovenskega in istrskega turizma.

Letalska povezava je dobro sprejeta tako med srbskimi kot med slovenskimi turističnimi delavci. Zoran Hudak, podpredsednik Jatove uprave, zadolžen za komercialo, je ob podpisu pogodbe dejal, da so Jatova letala ATR 42 v osemdesetih letih pogosto obiskovala Portorož, ki je takrat veljal še za domačo destinacijo. »Danes so razmere drugačne. Portorož vidimo kot evropsko destinacijo, vrata v turistično središče za zahtevnejše goste.«

Cena letalskih vozovnic bo od 110 evrov dalje, brez vključenih letaliških pristojbin in ostalih dajatev. Odhodni leti iz Beograda se bodo prek Portoroža nadaljevali proti Rimu. Gre za čarterske lete, ki se bodo na pobudo slovenskih hotelirjev in organizatorjev potovanj odvijali do septembra.

Ljubo Milič, direktor Aerodroma Portorož, je spregovoril o pomenu te povezave tako za primorsko regijo kot za Slovenijo kot celoto: »Ta letalska povezava je za naše letališče izjemnega pomena. Ogromno truda smo vložili v to, da bi Aerodrom Portorož začel ponovno redno obratovati. Veliko sredstev smo vložili v obnovo manevrskih površin in navigacijskega sistema ter v nabavo protipožarne, terminalske in opreme za varovanje.«

Milič dodaja, da bodo z naložbami v prihodnjih letih nadaljevali, med drugim bodo podaljšali vzletno-pristajalno stezo, zaradi česar bodo na letališču lahko vzletala in pristajala ne le turbopropelerska, temveč tudi hitrejša, t.i. jet letala.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.