Gospodarstvo

Z Gazpromom le o sodelovanju

Portorož, 15. 06. 2006 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Država ni preveč navdušena, da bi ruski plinski velikan kapitalsko vstopil v Petrol. Na voljo pa je Nafta Lendava.

Izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller
Izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller FOTO: Reuters

Uprava Petrola se je ob robu Evropskega poslovnega kongresa (EBC) v Portorožu sestala s predsednikom ruske plinske družbe Gazprom Aleksejem Millerom, s katerim so govorili o možnostih poslovnega sodelovanje med družbama, ne pa tudi o možnostih lastniškega povezovanja.

Uprava največje slovenske naftne družbe z Gazpromom "doslej ni nikoli pogovarjala o kapitalskem povezovanju," je v izjavi za medije povedal predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski.

Ponudbe bodo nadzorniki Petrola skrbno pregledali

Predsednik nadzornega sveta Petrola Jože Zagožen je dejal, da se za nakup lastniškega deleža v Petrolu zanima več družb, med drugim tudi dve zelo veliki, Gazprom in Lukoil. "Vse morebitne ponudbe bodo nadzorniki Petrola skrbno pregledali in se nato odločali o morebitnem povezovanju," je zatrdil Zagožen.

Slovenija letno porabi med 1,3 in 1,7 milijarde kubičnih metrov plina, ki ga pridobiva iz različnih virov, Gazprom pa je kot največja plinska družba na svetu po mnenju Petrola zelo zanimiv za poslovno sodelovanje.

Predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski in predsednik NS Jože Zagožen
Predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski in predsednik NS Jože Zagožen FOTO: POP TV

"Petrol zanimajo možnosti za dobavo energetskih virov po optimalnih cenah, te pa lahko Gazprom kot velika energetska družba ponudi," je dejal Kryžanowski in dodal, da so z Millerjem govorili tudi o možnostih izgradnje plinovoda preko Slovenije.

Vizjak: Kaj lahko Gazprom ponudi Nafti Lendava

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak se je s predsednikom največje plinske družbe na svetu pogovarjal o kapitalskem vstopu Gazproma v Nafto Lendava. Kot je povedal Vizjak, bodo ruski strokovnjaki v prihodnjih dneh pregledali Nafto ter pripravili oceno in grobo ponudbo.

"Tu ne gre za konkretno ponudbo o ceni za Nafto, ampak kaj lahko Gazprom Nafti in Sloveniji ponudi," je dejal Vizjak in dodal, da bo Miller o tem v soboto seznanil tudi slovenskega predsednika vlade Janeza Janšo.

Če bi zgradili plinovod, bi bil plinski terminal odveč

Glede sodelovanja s Petrolom sta Vizjak in Miller govorila o možnostih skupnega nastopa na tretjih trgih in pomoči slovenske vlade in Slovenije pri tem. "Konkretno sodelovanje pa je v rokah gospodarstvenikov," je dejal minister.

V zvezi z morebitno izgradnjo plinovoda preko Madžarske in Slovenije do Italije sta se Vizjak in Miller strinjala, da bo ta projekt lahko zaživel le, če se bosta z njim strinjala tako madžarska kot italijanska stran. "S tem italijanski strani tudi ne bi bilo treba postaviti plinskih terminalov v Tržaškem zalivu," je dodal minister.

Slovenska vladno-gospodarska delegacija je na nedavnem obisku v Rusiji predstavila možnost poplačila ruskega klirinškega dolga v višini 129 milijonov dolarjev. Gre za dolg nekdanje Sovjetske zveze do slovenskih podjetij iz obdobja nekdanje SFR Jugoslavije. Del klirinškega dolga naj bi tako Rusija poplačala z dobavo plina, kjer je Slovenija zainteresirana za dolgoročne pogodbe.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.