Gospodarstvo

Z avgustom dražja elektrika

Ljubljana, 25. 07. 2006 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ker naj bi prepoceni električno energijo nespametno trošili, je podražitev po mnenju ministrstva povsem upravičena.

S 1. avgustom naj bi se zvišale cene električne energije za gospodinjstva. Vlada bo o tem predvidoma odločala v četrtek, po predlogu ministrstva za gospodarstvo pa naj bi se cene za dobavo električne energije gospodinjskim odjemalcem zvišale za 4,79 odstotka. Končne cene za gospodinjstva naj bi bile sicer le za 1,9 odstotka višje, so povedali na ministrstvu.

Agencija: Podražitve 'povsem realne'

NIzke cene energije silijo potrošnike k njeni neracionalni rabi, menijo na ministrstvu.
NIzke cene energije silijo potrošnike k njeni neracionalni rabi, menijo na ministrstvu. FOTO: POP TV
Požar v Kočevju
Požar v Kočevju FOTO: POP TV

V Agenciji RS za energijo so predlog podražitve ocenili kot "povsem realen". Kot ugotavljajo, je razlog za podražitev v tem, da so za dobavitelje električne energije nabavne cene električne energije višje kot njihove prodajne cene.

Zato distribucijska podjetja v dejavnosti dobave električne energije tarifnim (gospodinjskim) odjemalcem, ki je gospodarska javna služba, že več let poslujejo z izgubo. Ta je lani znašala 5,34 milijarde tolarjev, letos pa naj bi dosegla 5,28 milijarde tolarjev, ugotavlja ministrstvo za gospodarstvo v gradivu, objavljenem na spletnih straneh vlade.

Lahko bi bila še dražja...

Da bi dejavnosti gospodarske javne službe dobave električne energije tarifnim odjemalcem letos zagotovili poslovanje brez izgube, bi se morala končna cena električne energije povečati celo za 8,33 odstotka. To pa je več kot prenesejo makroekonomske omejitev, poudarjajo na ministrstvu.

V skladu s politiko reguliranih cen v letošnjem letu je dopustno povečanje za 2,3 odstotka. Ker je dosedanje zvišanje cen električne energije znašalo 0,4 odstotka, znaša preostala pravica 1,9 odstotka, dodajajo na ministrstvu.

Distributerji električne energije so podražitev zahtevali že lani oktobra, ko zaradi makroekonomskih omejitev zaradi prevzema evra ni prišlo do korekcije cen. Ministrstvo je podjetjem naročilo notranje ukrepe racionalizacije, ki pa imajo na stroške delovanja zanemarljiv vpliv. Distributerji so podražitev vnovič zahtevali maja letos, po oceni ministrstva pa je upravičena.

Odjemalce je treba spametovati

Električna energija se je zadnjič podražila aprila lani, ko je zvišanje nakupnih cen za 3,88 odstotka povzročilo zvišanje končnih cen za 1,8 odstotka.

Na ministrstvu v gradivu za vlado še poudarjajo, da je podražitev električne energije za gospodinjstva vedno občutljiva, saj vpliva na inflacijo. Dodatno pazljivost pa zahteva tudi izpolnjevanje maastrichtskih kriterijev.

Zato cene električne energije za gospodinjske odjemalce doslej nikoli niso bile ekonomska, temveč predvsem socialna kategorija. Takšen odnos do cen pa ima negativne učinke. Odjemalci imajo občutek, da je energije dovolj in da je poceni, kar povzroča neracionalno rabo energije, s tem pa visoko rast porabe električne energije, še ugotavljajo na ministrstvu.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

volkovleo@yahoo.com
26. 07. 2006 11.22
'Ker naj bi prepoceni električno energijo nespametno trošili, je podražitev po mnenju ministrstva povsem upravičena' Ne moreš verjet, kako nizko mnenje in odgovornost ima država do svojih državljanov. Da jih z takimi izjavami tako ponižujejo, tega še v stari Jugi ni bilo. Mislijo, da imajo posla z samimi idioti, ki ne znajo seštet dva in dva. Pri sebi naj začenjo šparat in zmanjšat svojo ogromno administracijo, ne pa na ljudeh. Očitno jim je premalo dobička in ga je potrebno še povečat, raja pa naj plača,saj za drugo itak ni-po njihovem mnenju. Zgleda da si Janša dela zaloge za čas, ko ne bo več na vladi-povsod ne samo v tem sektorju. LP
nx56rt28kk290056
25. 07. 2006 19.35
... utopija... s to podražitvijo ne bo NOBENEGA EFEKTA v zmanjšanju porabe... to vam zagotovim s presenetljivo 100% gotovostjo... Edini način za zmanjšanje porabe gospodinjskega odjema bi bil podražitev skupne cene elektrike za 100% oz. same cene električne energije za 250%... upoštevajoč, da druga dva dela cene EE predstavljajo omrežnina in prispevek za odjemno moč ter ostali priveski...
uroššek
25. 07. 2006 19.18
"Ker naj bi prepoceni električno energijo nespametno trošili, je podražitev po mnenju ministrstva povsem upravičena. " ministrstva bi sam podražal stvari, da bi si pa plače zmanjšal, to jim pa ne pride na pamet...
Vegos
25. 07. 2006 18.07
Klime, sredi poletja? Pa jade...za avtomete za krofe pa takoj podpišem :)
kgb@akcija.net
25. 07. 2006 18.04
naj začnejo šparat pri sebi:takoj naj ugasnejo vse klime in avtomate za kofe