Gospodarstvo

Vzajemna v rokah upokojencev

Ljubljana, 28. 07. 2009 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Predolgo smo vse le opazovali," pravijo predstavniki Zveze društev upokojencev Slovenije, ki so zbrali dovolj pooblastil za sklic izredne skupščine Vzajemne.

Kožuh Novakova vabi vse člane sindikatov, da oddajo pooblastila za prihod na skupščino.
Kožuh Novakova vabi vse člane sindikatov, da oddajo pooblastila za prihod na skupščino. FOTO: Kanal A

Akcija zbiranja pooblastil za sklic izredne skupščine Vzajemne je po besedah predsednice Zveze društev upokojencev Slovenije Kožuh Novakove presegla vsa pričakovanja, saj so do sedaj prejeli že več kot 13.500 pooblastil, potrebnih za sklic in nastop na izredni skupščini, ki bo septembra ali oktobra. Kot pravijo, bodo takoj, ko bo mogoče, zamenjali nadzorni svet. Vanj bodo za mandatno dobo štirih let imenovali Kožuh Novakovo, Jožeta Bučerja, Frančiško Ćetković in Tomaža Banovca.

V ZDUS se zavzemajo, da Vzajemna ostane neprofitna organizacija 900.000 članov, ki naj sredstva porabi le za zdravstvene namene.

ZDUS tudi na redno skupščino

V ZDUS so se odločili, da se bodo udeležili tudi redne skupščine Vzajemne, ki bo 25. avgusta v Laškem. Tako bodo še ta teden tiste zavarovance, ki so jih pooblastili za sklic izredne skupščine, prosili še za pooblastila za redno skupščino, ki jih bodo zbirali do 17. avgusta.

Vzajemna: ZDUS porablja sredstva zavarovancev!

V Vzajemni opozarjajo, da ZDUS s sklicem izredne skupščine zavarovalnice po nepotrebnem porablja sredstva zavarovancev. Po njihovem mnenju bi bilo bolj upravičeno, da bi se zavarovanci s svojimi predlogi udeležili redne skupščine Vzajemne, ki bo 25. avgusta. Kot so zapisali, strošek organizacije vsake skupščine znaša najmanj 50.000 evrov.

Najprej bomo zamenjali nadzorni svet, saj je ta odgovoren za delovanje uprave. Če bo predsednik uprave Boštjan Aver razumel naše želje in z nami sodeloval, pa nimamo nič proti njegovemu nadaljnjemu delu na čelu uprave. dr. Mateja Kožuh Novak

Zahteve so jasne!

"Naše zahteve so jasne. Vztrajali bomo pri tem, da Vzajemna ves denar, ki ga njeni člani zberemo za plačevanje zdravstvenih storitev, porabi v ta namen. Prelivanja sredstev ne bomo tolerirali, ker je to nepošteno in protizakonito," je danes ponovno poudarila predsednica. "S tem bomo ohranili nizke premije, saj je že sedanjih 23 evrov za polovico upokojencev prevelik znesek," pravi in dodaja, da bodo na skupščini zahtevali vse papirje, da bodo lahko preverili poslovanje, in nato ustrezno ukrepali.

Vzajemna z grafologom nad pooblastila

Kožuh Novakova se je odzvala tudi na napovedi predsednika uprave Boštjana Averja, da bo Vzajemna najela grafologa, ki bo preverjal, ali je oseba, ki je podpisala pooblastilo, tudi sama napisala številko police. "To je čisti nonsens," je dejala in dodala, da so o tem obvestili Agencijo za zavarovalni nadzor.

Boštjan Aver in Jože Benčina
Boštjan Aver in Jože Benčina FOTO: Kanal A

"Moramo zastaviti prihodnost, ki bo temeljila na vrednotah, ki smo jih postavili v socializmu. Ne smemo dovoliti, da si pošteni ljudje ne bodo mogli privoščiti zdravja," so odločni na ZDUS. Po njihovih besedah je to popolnoma nepolitična akcija, ki je nastala spontano in je odziv na nepravično 'polnenje žepov' peščice vodilnih. "Imamo stike z vlado, a bolj na njihovo iniciativo. Od ministra za zdravje Boruta Miklavčiča in ministra za finance Franca Križaniča smo dobili jasen odgovor. Oba sta akciji naklonjena," so še dejali.

Glede izredne revizije, ki so jo nadzorniki zaradi domnevno spornih poslov na predlog uprave tudi podprli, je Kožuh Novakova dejala, da imajo njihovi strokovnjaki že kar nekaj pripomb. "Ugotavljamo, da poročilo ni transparentno," je poudarila.

Kot je še dejala, vsak dan znova čakajo na protiudarce, a imajo v svojih vrstah dovolj sposobnih ljudi, ki bodo v takem primeru priskočili na pomoč.

Po besedah Kožuh Novakove ne gre za konflikt interesov.
Po besedah Kožuh Novakove ne gre za konflikt interesov. FOTO: POP TV

Konflikt interesov?

Predsednica ZDUS sicer še zanika očitek o konfliktu interesov, saj pri akciji zbiranja podpisov za sklic izredne skupščine sodeluje tudi član nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav Mirko Miklavčič. Kot je pojasnila, je Miklavčič podpredsednik ZDUS in "jasno je, da moramo njegova znanja uporabiti". Poleg tega so se v ZDUS za akcijo odločili v začetku letošnjega leta, medtem ko je bil Miklavčič v nadzorni svet Zavarovalnice Triglav potrjen aprila.

Uprava Vzajemne je v skladu z novelo dolžna sklicati skupščino na pisno zahtevo najmanj 1,5 odstotka zavarovancev, in sicer v 15 dneh od prejetja zahteve za sklic skupščine. Kožuh Novakova je povedala, da premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja plačuje 900.000 ljudi, med njimi je 600.000 delovno aktivnih, 300.000 pa upokojencev.

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Milan Koleznik
29. 07. 2009 13.35
nr.1 imeli so dovolj DELOVNE DOBE ,DOVOLJ DELA.
Prvo Borec
29. 07. 2009 10.08
Arhar je imel plačo 5.000.000 SIT na mesec, toliko v vednost. Upokojenci se borijo za VSE državljane Slovenije in ne samo za ene.
ivo55
29. 07. 2009 08.03
Denar za dodatno zadravstveno zavarovanje je po svoji vsebini le prikrit 3. prispevek v pogoltno luknjo zdravstvenega lobija brez dna, saj prispevki iz plač zaposlenih ( 6,36 proc. BOD) in na plače ( 6,56 proc.BOD ) skupno torej 12, 92 proc.BOD ne zadoščajo za najdražje zdravstvo na svetu. Drugače povedano - za lažje relativno razumevanje obsega velikosti, pa je prispevek zdravstvu po NETO plači zaposlenega večji od 25.procentov. Bravo upokojenci, naredili ste prvi korak v smeri čiščenja Avgijevaga hleva in upam, da ne zadnji, saj pesimističen pogled na javne finance daje vtis, da se ves javni denar vrti v takih "štalah", ki jih nadzorujejo nadzorniki gangsterskih manir.
NiVec
29. 07. 2009 08.03
penzionisti majo čas, naj se ukvarjajo s temi sleparji, pravilno.
resslovenka
29. 07. 2009 08.01
In zlate dečke bo zamenjala nova bolj gospodarna uprava. Z našim denarjem so delali vse prej kot v dobro tistih, ki smo jim polnili blagajno. Kakšna šlamastika! Pravzaprav mi nismo imeli nobene koristi.
gozdar1
29. 07. 2009 07.56
Vzajemna ni bila ustanovljena z namenom prinasanja dobickov..ampak naj bi vedno poslovala z pozitivno niclo....ne pa tako kot sedaj...
Abacus
29. 07. 2009 01.18
...pa študentjad..
Abacus
29. 07. 2009 01.18
To penzionisti....vi ste face....če bo kdo kaj dobrega naredil....bodo to penzionisti...
zahod.west
28. 07. 2009 21.31
če se vrnejo tile bodo zapravili še ostale možnosti mladim...ampak egoizem ne pozna mere. me spominja na tiste bedarije in jokanja tistih, ki se jezijo zakaj so nemške penzije toliko višje od slovenskih.......vsi vedo za razlog....v socializmu so penzije zelo, zelo nizke...če želijo nečakom ponovno take, naj kar nadaljujejo......
zahod.west
28. 07. 2009 21.26
Moramo zastaviti prihodnost, ki bo temeljila na vrednotah, ki smo jih postavili v socializmu. ????????????????????? komunizem kot vrednota?
manco-capac
28. 07. 2009 21.20
Popolnoma pravilno, denar naj ostane za zdravstvo, temu je namenjen, ne pa nekemu "plemenitenju". Če je pokojninski sistem tak kot pač je (o tem kdaj drugič), prosim ne pljuvajte po upokojencih, ki so se upokojili tedaj kot so pač se. Je problem, da se jih je v preteklosti precej upokojilo prezgodaj, vendar velika večina niti ni imela druge izbire, saj so jih preprosto "nagnali", ko so podjetja čistila odvečno delovno silo.
Piko Boss
28. 07. 2009 20.58
od kje se je vzel ta Aver . A je on Jansev lakaj
odbogaposlan
28. 07. 2009 18.04
upokejncev bo zdej prašičje gripe strah....
odbogaposlan
28. 07. 2009 18.04
banda mladih tajkunlkov, ki se vozi s kom že ?
odbogaposlan
28. 07. 2009 18.04
sam da se teh mladih tajkunčkov losajo! bo pela meeetla. sem pa tja po vzajemni ritki-
spartanec90
28. 07. 2009 17.15
kje pa je ovi pametnjakovič jaklič ???
pravicnez@gmail.com
28. 07. 2009 17.09
Čestitke, bo res treba počistiti to bando "Jaz ZASE, ti (v)zame"
m12
28. 07. 2009 17.06
morino5m hey, če bom jaz ob upokojitvi dobila 300€ državne pokojnine, v katero sedaj PRISILNO plačujem, TAKOJ SPREJMEM TVOJO PONUDBO. če še nisi slišal, pa malo poglej številke, naša pokojninska blagajna se bo v roku nekaj desetletij zagotovo zlomila. razlog? preveč upokojencev ali pa imajo le-ti prevelike prihodke glede na stnje v pokojnisnki blagajni. jaz razumem, da je treba tem ljudem, ki so plačevali prispevke, tusi zagotovit preživetje, samo zakaj pa moram jaz plačevati(enako kot so oni v preteklosti), hkrati pa me vsi opozarjajo, da moram, ob plači, ki jo marsikatera pokojnina presega, še plačevati v 2. in 3. pokojjninski steber, ker ne bom dobila več kot 100e pokojnine, kljub temu, da bom plačevala enake zneske kot sedanji upokojenci? a to pa je pravično? da bomo plačevali oboji, a ves denar pobrali samo 1? in btw, tudi sedanji upokojenci imajo čisto rit in so siti zaradi mene.ker jaz prispevam v njihovo pokojninsko blaganjo pod prisilo, ker mi država ne omogoči, da bi ta denar, ki ga sedaj namenjam upokojencem, namenila za svojo pokojnino. zaradi vzajemnosti, baje. a vprašam se (in tudi vas), kdo bo meni dal kako vzajemnost? kdo bo meni poplačal pokojnino v višini, ki bo višja od minimalne plače delavca, kdo bo meni plačal zdravstvene storitve, ki jih že swedaj, kljub vsem zdravstvenim prispevkom plačujem?
Bravia
28. 07. 2009 17.04
Vladimir Štuhec
28. 07. 2009 16.54
m12,zavedaj se da si imel rit čisto od nas upokojencev,ki smo delal za tebe da si se lahko šolal,jedel naše žulje v vrtcu in v šoli,Tudi ti boš nekoč upokojenec,in želim ti da dobivaš,najnižjo premijo ,da boš videl kako se da lepo živerti s pokojnino 300 urov, pa da bi ti vzajemna dala lepo položnico da boš plačeval noter gospodom da si bodo lahko še naprej plačevali luksusne hotele kupovali jahte,itd.razen če že nisi eden od njih,sram te naj bo.boš videl kako je v hordi upokojencev,sicer pa mislim da nisi kaj dosti inelektualno vreden,če ljudi ki so garali za tebe da sedaj lahko serješ po njih,in jih zmerjaš s hordo.želim ti da enkrat prideš na naš položaj seveda če te nebo prej od hudobije in zavisti pobralo.