Gospodarstvo

Vzajemna uvaja paket novosti

Ljubljana, 05. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.M.I./R.E.
Komentarji
0

Od 1. avgusta morajo zavarovanci Zavarovalnice Vzajemna, ki imajo sklenjeno nadstandardno zavarovanje, v lekarnah plačati polno ceno zdravila, na Vzajemno pa dostaviti odškodninski zahtevek za povračilo stroškov, ki bo deležen še presoje upravičenosti.

Zavarovanci s sklenjenim nadstandardnim zavarovanjem morajo od 1. avgusta plačati celotno ceno za določena zdravila
Zavarovanci s sklenjenim nadstandardnim zavarovanjem morajo od 1. avgusta plačati celotno ceno za določena zdravila FOTO: POP TV

Zavarovanci zavarovalnice Vzajemna so imeli do 1. avgusta, če so sklenili nadstandardno zavarovanje, določena zdravila zastonj. Doslej so v lekarnah, ki so imele z Vzajemno takšno pogodbo, enostavno dobili zdravila, te pa so račun poslale zavarovalnici.

Pri Vzajemni trdijo, da so se za novost odločili, ker bi radi imeli boljši nadzor nad porabo določenih zdravil. Gre za zdravila za zdravljenje plešavosti, erektilnih motenj in zdravila za hujšanje.

Urban Jovanovič
Urban Jovanovič FOTO: POP TV

"Če je lekarna izdala zdravilo zavarovancu in potem Vzajemni poslala račun, smo ta račun lekarni plačali. Pri tem so nastale težave z ugotavljanjem upravičenosti zavarovanca do tega zdravila oziroma z izterjavo tega denarja v primeru, da zavarovanec ni bil upravičen do njega," pojasnjuje Urban Jovanovič z Zdravstvene zavarovalnice Vzajemna. Na Vzajemni tako poudarjajo, da ne gre za kratenje pravic, temveč zgolj za spremembo v načinu poslovanja, vendar o tem svojih zavarovancev niso obvestili.

Za takšen ukrep se je odločila tudi Zavarovalnica Adriatic, predvsem zaradi zdravil za hujšanje, saj tovrstna zdravila predstavljajo kar 30-odstotkov vseh stroškov, ki jih imajo za zdravila. Za razliko od Vzajemne je Zavarovalnica Adriatic svoje zavarovance obvestila o spremembi.

Letne premije za nadstandardno zavarovanje so pri Zavarovalnici Vzajemna od 20 do 40 tisoč tolarjev in med 15 in 30 tisoč tolarjev.

Nadzorni svet Vzajemne si je delil dobiček

Zavarovalnica Vzajemna pa bo s prvim septembrom povišala tudi premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za 9,8 odstotkov.

Njihove zavarovance pa je pred dnevi vznemiril še en ukrep. Člani nadzornega sveta Vzajemne, katere posredni lastniki oziroma člani so njeni zavarovanci, to je 1,2 milijona državljanov, naj bi si namreč na skupščini 11. julija delili nagrade, čeprav zakon o zavarovalništvu izplačevanja dobička ne dopušča.

Vest je objavilo petkovo Delo, pri Vzajemni pa pravijo, da so bili vsi postopki izvedeni v skladu z veljavnimi zakoni. Svetovalka za odnose z javnostmi Petra Cotman je za 24 ur povedala: "Od dne izdaje soglasja, torej od 14. junija 2001, so na Vzajemni stekle priprave za sklic prve začasne skupščine. K tej vsebini in izvedenim postopkom do sedaj ni oporekal niti kontrolni organ, niti katerikoli član naše zavarovalnice, oziroma nobena oseba, ki bi izkazala potrebni poslovni interes."