Gospodarstvo

Vzajemna poravnala dolg

Ljubljana, 24. 11. 2005 16.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vzajemna je plačala račun ZZZS v višini 23 milijonov tolarjev. Trdi pa, da je poraba sredstev netransparentna.

Pri Vzajemni so prepričani, da poraba sredstev ni dovolj transparentna
Pri Vzajemni so prepričani, da poraba sredstev ni dovolj transparentna FOTO: POP TV
Uporabnino sistema zdravstvenih kartic vsi uporabniki, vključno z ZZZS, plačujejo po enakem kriteriju. Res pa je, da denimo med prostovoljnimi zavarovalnicami največ plačuje Vzajemna, ker ima največ zavarovancev.

Iz Vzajemne zdravstvene zavarovalnice so sporočili, da so Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) poravnali račun za uporabnino sistema kartice zdravstvenega zavarovanja. Predstavniki ZZZS so namreč na novinarski konferenci, ki je potekala pred tem, potrdili, da Vzajemna avgustovskega računa v višini 23 milijonov tolarjev ni plačala. Kasneje pa so iz ZZZS sporočili, da je bil omenjeni račun plačan danes, že po koncu novinarske konference. Zanikali so tudi nekatere Vzajemnine navedbe o premajhni transparentnosti sistema kartice zdravstvenega zavarovanja (KZZ).

Vzajemna: Netransparentna poraba sredstev

Vzajemna namreč navaja, da je ZZZS po njihovih ocenah do letos za sistem KZZ porabil že deset milijard tolarjev, kar je po ocenah ekonomskih strokovnjakov preveč in se zato pojavlja dvom v racionalno porabo teh sredstev. Ko so zavod prosili za dokumentacijo in podatke o porabi teh sredstev - do katerih so kot plačnik v sistemu KZZ skladno s pogodbo in dobrimi poslovnimi običaji upravičeni -, pa jim jih ZZZS ni bil pripravljen posredovati.

ZZZS naj bi Vzajemno prepozno obvestil o nakupu novih kartic
ZZZS naj bi Vzajemno prepozno obvestil o nakupu novih kartic FOTO: POP TV

Kot še navajajo v Vzajemni, predstavljajo stroški za sistem KZZ pomembno finančno postavko v njihovem poslovanju in so zato pomembni pri njihovem poslovnem odločanju. Poudarjajo, da te podatke potrebujejo pravočasno, da bi bili lahko dovolj zgodaj pripravljeni na morebitne večje finančne obveznosti, ki se v sistemu KZZ lahko pojavijo. V praksi pa, so zapisali v Vzajemni, teh podatkov ne dobijo pravočasno.

Za avgustovski račun Vzajemna pojasnjuje, da o določenih postavkah računa niso obveščeni v skladu s pogodbo. ZZZS jim je namreč obračunal nadgradnjo varnostnega sistema, nadgradnjo transakcijsko-komunikacijskega strežnika in še nakup 175.000 novih kartic, kar samo po sebi ne bi predstavljalo problema, če bi jih ZZZS pravočasno predhodno obvestil o takšnem nakupu in transparentno prikazal porabo teh sredstev.

Če Vzajemna ne bi plačala računa, bi morali zavarovanci pri zdravniku, v bolnišnici ali v lekarni s posebnim dokumentov dokazovati, da so zavarovanci Vzajemne. V nasprotnem primeru bi moralo stroške zdravljenja, ki jih krije prostovoljno zdravstveno zavarovanje, poravnati iz lastnega žepa.

O nakupu 175.000 kartic je bila Vzajemna obveščena pol leta po nakupu, čeprav so ZZZS večkrat opozorili, da naj jih o tem zaradi načrtovanja njihovih odhodkov obvešča vnaprej, so med drugim še zapisali na Vzajemni. Menijo, da bi moral zavod na primer prikazati tudi utemeljenost nakupa 175.000 kartic, kar je skoraj desetkrat več, kot je bilo v letu 2004 rojstev v Sloveniji. Ker gre za zelo velike investicije, "o katerih služba ZZZS ne more in ne sme sama odločati", so tudi predlagali, da do sprejetja ustreznih aktov, ki jih mora sprejeti skupščina ZZZS, zaustavijo tiste razvojne aktivnosti na sistemu KZZ, ki so povezane z investicijami.

ZZZS se brani

Stavba Vzajemne
Stavba Vzajemne FOTO: POP TV

ZZZS v sporočilu za javnost navedbe Vzajemne označuje kot neresnične in nepopolne. Vzajemna ima namreč na podlagi pogodbe o uporabnini sistema kartice zdravstvenega zavarovanja za vsak račun pravico vpogleda v izvorne podatke (dokumentacija, ki je podlaga za obračun uporabnine), kar je zavod Vzajemni vedno omogočil na podlagi njene zahteve. V konkretnem primeru pa Vzajemna te možnosti ni izkoristila.

V zvezi z nakupom 175.000 kartic zdravstvenega zavarovanja pa pojasnjujejo, da je zavod ta nakup izvedel na podlagi javnega naročila za potrebe dveh let. ZZZS poravnava obveznosti do dobaviteljev v dveh letnih obrokih. Vzajemno in druge uporabnike sistema kartice zdravstvenega zavarovanja pa je tokrat bremenil za tisti del plačila, ki je dejansko zapadel v plačilo.

SORODNI ČLANKI