Gospodarstvo

Vzajemna bo delniška družba

Ljubljana, 05. 12. 2005 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Delničarji Vzajemne bodo postali zavarovanci, ki so dlje časa pri zavarovalnici.

Delničarji zdravstvene zavarovalnice bodo postali tisti, ki imajo z Vzajemno sklenjeno dalj časa trajajoče zavarovanje
Delničarji zdravstvene zavarovalnice bodo postali tisti, ki imajo z Vzajemno sklenjeno dalj časa trajajoče zavarovanje FOTO: POP TV

Nadzorni svet zdravstvene zavarovalnice Vzajemna je sprejel sklep o preoblikovanju zavarovalnice v delniško družbo. O preoblikovanju Vzajemne bodo člani odločali na skupščini 25. januarja, za preoblikovanje pa je potrebna 75-odstotna večina.

Delničarji zdravstvene zavarovalnice bodo postali tisti, ki imajo z Vzajemno sklenjeno dalj časa trajajoče zavarovanje ali prostovoljno zdravstveno zavarovanje na dan vpisa preoblikovanja iz vzajemne zavarovalnice v delniško družbo. To naj bi se zgodilo sredi prihodnjega leta. Osnovni kapital družbe bo po predlogu uprave in nadzornega sveta znašal 2,2 milijarde tolarjev in bo razdeljen na 2,2 milijona delnic. Merilo za določitev deleža bo skupni znesek obračunane premije člana od ustanovitve Vzajemne naprej. Člani bodo izplačani v 120 dneh po vpisu preoblikovanja v sodni register.

Vzajemna je sicer svojim zavarovancem začela izdajati obvestila o odprtju osebnega računa oziroma tako imenovane certifikate o lastništvu, ki naj bi bili preoblikovani v delnice.