Gospodarstvo

VW na Kitajskem

Wolfsburg, 15. 07. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nemški avtomobilski koncern Volkswagen bo na Kitajskem, začel graditi dve novi tovarni za proizvodnjo avtomobilskih delov in motorjev.

Volkswagni se bodo proizvajali tudi na Kitajskem
Volkswagni se bodo proizvajali tudi na Kitajskem FOTO: Reuters

S tem bo koncern povečal skupno število svojih tovarn na tujem na pet. Kitajska je za nemški koncern VW tudi najpomembnejši tuji trg. Temeljni kamen za izgradnjo tovarne za proizvodnjo avtomobilskih delov je bil postavljen v sredo v mestu Changchun.

V novo tovarno, ki naj bi s proizvodnjo začela konec leta 2005, bosta nemški koncern in lokalni partner First Automotive Works (FAW) investirala približno 150 milijonov evrov, pri čemer bo lastniški delež VW znašal 60, delež FAW pa 40 odstotkov. Proizvodnja motorjev naj bi stekla leta 2006 v kitajskem pristaniškem mestu Dalian. Milijonske investicije so del že nekaj časa znanih načrtov koncerna, da do leta 2008 skupaj z lokalnim partnerjem v proizvodne zmogljivosti na Kitajskem vloži 5,3 milijarde evrov, s čimer namerava ohraniti vlogo vodilnega proizvajalca na kitajskem avtomobilskem trgu, ki jo že nekaj časa ogroža ostra konkurenca.

Leta 2003 je tržni delež koncerna znašal 30,8 odstotka, leto prej 38,3 odstotka, v prvih petih mesecih letošnjega leta pa naj bi se ta zmanjšal na 25 odstotkov, kar pa VW ni potrdil.