Gospodarstvo

Vsi Mercatorjevi lastniki

Ljubljana, 28. 11. 2005 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po reodkupni pogodbi z Istrabenzom je največja posamična delničarka Mercatorja Banka Koper.

Potem ko je Istrabenz z Banko Koper podpisal reodkupno pogodbo za Mercatorjeve delnice, je koprska banka po najnovejših podatkih največja, 15-odstotna lastnica Mercatorja. Večji delničarji "najboljšega soseda" so še Slovenska odškodninska družba (SOD) s 13,74 odstotka, Infond Holding s 7,18 odstotka in Pivovarna Laško s 4,27 odstotka delnic.

Istrabenz je z Banko Koper podpisal reodkupno pogodbo, s katero je koprska družba v celoti realizirala pogodbo o nakupu 14,74 odstotka delnic Mercatorja, ki jo je s Kapitalsko družbo (KAD) sklenila 30. avgusta. Banka Koper je tako postala začasni imetnik delnic Mercatorja in do izteka pogodbenega roka izvršuje svoje pravice skladno z navodili Istrabenza.

Istrabenz je s pogodbo z Banko Koper ohranil svoj naložbeni in likvidnostni potencial in aktivno uveljavlja upravljalske pravice, izhajajoče iz lastništva Mercatorjevih delnic, ter pravico do dividende. Družba ima sicer v lasti 1,8 odstotka delnic Mercatorja, za katere ima neposredno glasovalno pravico.

Prodaja KAD-a in SOD-a

KAD in SOD sta pogodbo o prodaji deleža v Mercatorju z odložnim pogojem sklenila 30. avgusta. KAD je takrat 14,74-odstotni delež prodal Istrabenzu, SOD pa pa svoj 13,74-odstotni delež Pivovarni Laško. Družba KD Group je ob umiku države iz Mercatorja svoj 10,76-odstotni lastniški delež obdržala; za prodajo se je odločila novembra. 4,27 odstotka Mercatorjevih delnic je KD Group prodal Laščanom, 7,18 odstotka pa mariborski finančni družbi Infond Holding.

Poleg omenjenih lastnikov se med deset največjih delničarjev Mercatorja po podatkih iz KDD na dan 24. november uvrščajo še vzajemni sklad Triglav steber 1 s 3,38 odstotka delnic, Sava (2,94 odstotka), delniški investicijski sklad NFD 1 (2,69 odstotka), Zavarovalnica Triglav (2,64 odstotka) in Electa (1,74 odstotka).