Gospodarstvo

Vsem se ne cedita med in mleko

Ljubljana, 29. 11. 2005 15.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko je drugim telekomunikacijskim družbam omogočil ponujanje ADSL interneta, je Telekom razgrnil bilanco.

Odkar je pred časom uradno razvezal tako imenovano krajevno zanko in tudi drugim ponudnikom interneta - poleg Telekomove hčerinske družbe SiOL - omogočil ponujanje storitve širokopasovnega ADSL interneta, je Telekom Slovenije razgrnil svoje podatke o številu novih naročnikov te storitve.

Številke so presunljive: v promet je v manj kot treh mesecih sodelovanja vključenih že 25.810 novih priključkov ADSL, od tega za SiOL 76 odstotkov, drugim ponudnikom interneta pa je preostalo 24 odstotkov. V celotnem letu 2005 je bilo vključenih 45.252 priključkov. Telekom Slovenije ima tako 130.000 uporabnikov širokopasovnega dostopa na tehnologijo DSL. Pokritost Telekomovega omrežja z zmožnostjo DSL (osnovni ADSL dostop) je slabih 95 odstotkov, do konca leta pa naj bi pokrili še preostalih 5 odstotkov.

Telekom vas pozdravlja: Če želite ostati zvesti uporabniki Telekomove telefonije, a bi želeli uživati v hitrem internetu, ki ga ne ponuja SiOL, boste morali dočakati novo leto
Telekom vas pozdravlja: Če želite ostati zvesti uporabniki Telekomove telefonije, a bi želeli uživati v hitrem internetu, ki ga ne ponuja SiOL, boste morali dočakati novo leto FOTO: B.M.

Vsi pa s temi številkami ne morejo biti zadovoljni, denimo v družbi T-2, ki je svojo tehnologijo širokopasovnega interneta VDSL z odmevno plakatno kampanjo pričela ponujati pred dvema mesecema. V tej mariborski telekomunikacijski družbi pravijo, da Telekom Slovenije ovira njihova prizadevanja za pridobivanje naročnikov širokopasovnega interneta z izgovori o tehnični neprilagojenosti telefonskih central, zaradi česar potrošniki, ki bi želeli ohraniti svoj telefonski priključek pri Telekomu, ne morejo hkrati postati naročniki interneta pri družbi T-2.

Sporočilo naročnikom: Če nočeš SiOL, te Telekom ne potrebuje

Kot kaže primer, morajo sedanje Telekomove stranke odpovedati naročniško razmerje z nacionalnim operaterjem fiksne telefonije, da sploh lahko sklenejo pogodbo s T-2. Zadeva na prvi pogled ni logična, saj kaže, kot da Telekom Slovenije, ki se na ta način odpoveduje svojim naročnikom, "pljuva v lastno skledo". Zadeva pa postane bolj jasna ob podatku, ki kaže, da je od začetka kampanje za pridobivanje novih naročnikov ADSL interneta brez ISDN telefonov večino novih naročnikov pridobila prav Telekomova hčerinska internetna družba SiOL. Je to zgolj naključje?

Telekom Slovenije
Telekom Slovenije FOTO: POP TV

Na Telekomu Slovenije odgovarjajo, da imajo za razvezan dostop do krajevne zanke podpisane tri pogodbe - s SiOL-om, Voljatelom in podjetjem T-2. "Podjetju T-2 dejansko zaenkrat tehnično nismo sposobni zagotoviti storitve skupnega razvezanega dostopa, saj je z nami podpisal pogodbo za to vrsto dostopa komaj dva dni pred začetkom svojega uradnega obratovanja," je za 24ur.com povedal tiskovni predstavnik Telekoma Slovenije Boris Ziherl.

Telekom: Tega ne moremo storiti čez noč

Od takrat sta sicer minila že dva meseca, Telekom pa za potencialne naročnike T-2 še vedno ne omogoča storitve. "Telekom Slovenije je dolžan omogočiti delno razvezavo krajevne zanke za dostop do širokopasovnega interneta v skladu s predpisi in objavljeno vzorčno ponudbo za razvezavo krajevne zanke," je za 24ur.com povedal namestnik direktorja Agencije za pošto in elektronske komunikacije Miha Krišelj. "Po objavljeni vzorčni ponudbi Telekoma je rok za razvezavo 15 dni."

Za to vrsto dostopa, pravijo na Telekomu, morajo najprej zagotoviti tehnične pogoje in opremo, ki vključujejo tudi namestitev razcepnikov in ustreznih povezav. "Tega ne moremo storiti čez noč," pravi Ziherl. "V vzorčni ponudbi za razvezan dostop in v pogodbi imamo za to predvidenih šest mesecev."

V Telekomu Slovenije zdaj zagotavljajo, da bodo ta rok "bistveno skrajšali". Tako naj bi naročnikom T-2 skupni razvezan dostop lahko zagotovili "predvidoma konec prihodnjega meseca". Drugo vrsto razvezanega dostopa, to je polni razvezan dostop, ko naročnik ne uporablja nobenih storitev Telekoma Slovenije, naj bi največja telekomunikacijska družba v državi trenutno zagotavljala v skladu s pogodbami.

Pripravljajo odgovor na pritožbo T-2

Na T-2 pravijo, da se - odkar so vložili pritožbo na Agencijo za pošto in elektronske komunikacije - ni zgodilo nič novega. "V Sloveniji se ne upošteva niti zakonodaja, kaj šele, da bi Agencija za pošto in elektronske komunikacije uvedla ukrepe za stimuliranje konkurence na slovenskem telekomunikacijskem trgu," je povedal direktor T-2 Matevž Turk.

Na vprašanje, v kakšni fazi je postopek, ki ga je začela Agencija za pošto in elektronske komunikacije (APEK) na pobudo družbe T-2, je član uprave Telekoma Dušan Mitič na današnji tiskovni konferenci dejal, da v Telekomu Slovenija pripravljajo vso potrebno dokumentacijo, ki jo je APEK zahteval in jo bodo v kratkem tudi predložili.


SORODNI ČLANKI