Gospodarstvo

Vse več Američanov s hibridnimi vozili

Detroit, 25. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Število novoregistriranih hibridnih vozil v ZDA se je lani v primerjavi z letom 2003 povečalo za 81 odstotkov, k čemur so prispevale visoke cene goriva.

Hibridna vozila so opremljena tako z motorjem z notranjim izgorevanjem kot z baterijami, ki se polnijo med vožnjo, in električnim motorjem. Cene so v primerjavi z običajnimi modeli višje za od 3000 do 4000 dolarjev.

Število novoregistriranih hibridnih vozil v ZDA se je lani v primerjavi z letom 2003 povečalo za 81 odstotkov na 83.153, je objavilo podjetje R. L. Polk, ki se ukvarja z zbiranjem podatkov o avtomobilski industriji. K povečani prodaji naj bi prispevale visoke cene goriva in širša ponudba hibridnih vozil. Kljub temu so hibridna vozila predstavljala zelo majhen delež od skupno 17 milijonov novih vozil, kolikor jih je bilo lani prodanih v ZDA.

Trg hibridnih vozil se je močno povečal od leta 2000, ko je bilo prodanih 7781 tovrstnih vozil. K povečani prodaji naj bi prispevale tudi olajšave pri davkih za varčna vozila na zvezni in državni ravni. Kot je dejal predstavnik podjetja R. L. Park Lonnie Miller, vedno več ljudi meni, da je voziti hibridno vozilo družbeno odgovorno.

Toyota FINE-N (Foto: Reuters)
Toyota FINE-N (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Kljub temu da je Ford lani lani predstavil hibridno različico modela escape, so japonski proizvajalci še vedno nadzorovali večino ameriškega trga, saj so vozila japonskih znamk predstavljala več kot 96 odstotkov vseh registriranih hibridnih vozil.

Največ jih je prodala Toyota, ki je začela z masovno proizvodnjo in prodajo hibridnih vozil; in sicer je bilo lani registriranih 53.761 novih avtomobilov toyota prius (ki jih je Toyota v ZDA začela prodajati leta 2000), kar predstavlja 64 odstotkov na ameriškem trgu hibridnih vozil. V prvih treh mesecih letošnjega leta je Toyota prodala 22.880 vozil prius in tako več kot podvojila prodajo v primerjavi z enakim obdobjem leto prej. V podjetju načrtujejo, da bodo letos proizvedli 100.000 avtomobilov tega modela za severnoameriški trg.

Lexus GS 450h (Foto: Reuters)
Lexus GS 450h (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Drugi največji tržni delež ima z 31 odstotki hibridna različica honde civic, odstotek pa je predstavljala prodaja različic honde accord in insight. Ford je lani prodal 2566 hibridnih vozil escape, kar predstavlja tri odstotni tržni delež.