Gospodarstvo

Vse bliže prenosljivosti številk?

Portorož, 08. 11. 2005 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na agenciji za telekomunikacije so optimisti, da bo Slovenija prepričala Evropsko komisijo o svojem napredku.

internet
internet FOTO: B.M.

Glede dejanske uvedbe prenosljivosti številk zaenkrat še vse kaže na to, da bo na področju mobilne telefonije uvedena do konca leta, na področju fiksne telefonije pa sredi prihodnjega leta, je ob robu letošnje konference Telekomunikacije v Portorožu pojasnil v.d. direktorja agencije za pošto in elektronske komunikacije Tomaž Simonič.

"Osebno tudi računam, da bo napredek pokazal in prepričal Evropsko komisijo, da opomin, vezan na prenosljivost številk, ne bo potreben," je povedal prvi mož agencije. Zato je mnenja, da bo Bruselj v letu 2006 umaknil julija letos izrečeni opomin glede prenosljivosti številk.

Telekomunikacijski operaterji so v začetku oktobra, kot je znano, v skladu s splošnim aktom o prenosljivosti številk, sprejetim v začetku avgusta letos, za upravljalca centralne baze podatkov o telekomunikacijskih številkah izbrali družbo Avtenta.si v sodelovanju z družbo Teletech.

Po informacijah Simoniča se sicer pripravlja tudi sestanek, na katerem naj bi bilo govora o delitvi stroškov, vezanih na upravljalca centralne baze. Do sestanka naj bi prišlo še v tem ali prihodnjem tednu.

in Simonič je ob tem še dejal, da so operaterji določili tudi skupnega posrednika, ki se pogaja v imenu vseh glede komercialne pogodbe med operaterji in družbama Avtenta.si  ter Teletech.

Zakon o elektronskih komunikacijah po pojasnilih agencije narekuje, da so vsi operaterji javno dostopnih telefonskih storitev dolžni omogočiti svojim naročnikom ohraniti svojo številko, ko preidejo k drugemu operaterju. Postopek pa je tehnično in finančno izjemno zahteven zalogaj, so v začetku oktobra poudarili v agenciji.