Gospodarstvo

Vrhovno sodišče pritrdilo Vzajemni

Ljubljana, 04. 04. 2006 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zavarovalnica se bo zaradi kršitev postopka še enkrat znašla pred Agencijo za zavarovalni nadzor.

Vzajemna
Vzajemna FOTO: POP TV

Vrhovno sodišče je v tožbi Vzajemne zdravstvene zavarovalnice proti Agenciji za zavarovalni nadzor (AZN) razsodilo v korist Vzajemne in razveljavilo odločbo AZN, s katero je ta zavrnila izdajo dovoljenja Vzajemni za izvajanje nezgodnih zavarovanj. Vzajemna je namreč od AZN skušala pridobiti dovoljenje za širitev dejavnosti na nezgodna zavarovanja, vendar pa je AZN z odločbo izdajo dovoljenja zavrnilo. Vrhovno sodišče je v obrazložitvi sodbe zapisalo, da si je AZN pri izdaji odločbe Vzajemni napačno razlagala zakonodajo.

Vzajemna je decembra 2003 AZN prvič zaprosila za izdajo dovoljenja za opravljanje zavarovalnih poslov v zavarovalni vrsti nezgodnih zavarovanj. Vzajemna je namreč že takrat želela dopolniti ponudbo z nezgodnimi zavarovanji, ki so neposredno povezana z zdravstvenimi zavarovanji. AZN pa je oktobra 2004 vlogo Vzajemne zavrnila.

Kot razlog za zavrnitev je AZN v odločbi navajala neusklajenost določb statuta Vzajemne z zakonom o zavarovalništvu, pri čemer pa AZN Vzajemni ni dala možnosti izjasnitve o vseh dejstvih in okoliščinah, kot to predvideva zakonodaja. S tem je bila po mnenju Vzajemne podana bistvena kršitev postopka, hkrati pa je Vzajemna AZN očitala tudi napačno razlago določb zakona ter pomanjkljivo in pravno nerelevantno obrazložitev odločbe. Temu je pritrdilo tudi vrhovno sodišče, ki je v obrazložitvi zapisalo, da je AZN »zmotno uporabila materialno pravo« in vrnilo zadevo v ponovno odločanje na AZN. To pomeni, da bo morala AZN ponovno proučiti vlogo Vzajemne za pridobitev dovoljenja za nezgodna zavarovanja.

Ker je Vzajemna pred dvema tednoma – pred prejemom sodbe vrhovnega sodišča – na AZN vložila novo vlogo za pridobitev dovoljenja za nezgodna zavarovanja, bo morala Vzajemna razmisliti o dopolnitvi prve vloge oziroma umiku ene od vlog.

Vzajemna bo v prihodnjih dneh razmislila tudi o pravnih možnostih za popravo poslovne škode, ki ji je bila povzročena s tem, da ves ta čas ni mogla izvajati nezgodnih zavarovanj. Sicer pa odločitev vrhovnega sodišča ni prva v korist Vzajemne v postopkih proti AZN, saj je vrhovno sodišče že razveljavilo tudi odločbo AZN v zvezi s skupščino Vzajemne, pred vrhovnim sodiščem pa sta zakonitost skupščine Vzajemne potrdila tudi ustavno in upravno sodišče.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.