Gospodarstvo

Vpogled v dokumentacijo?

Ljubljana, 23. 12. 2008 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sodišče je v primeru Mercatorja ugodilo Laščanom. Odločba za postopek nič ne pomeni, ker je z izdajo povzetka relevantnih dejstev postala nepomembna, je dejal varuh konkurence.

Vrhovno sodišče je ugodilo tožbi Pivovarne Laško, Pivovarne Union, Radenske in Infond Holdinga ter odpravilo sklep urada za varstvo konkurence o zavrnitvi zahteve za pregled in preslikavo dokumentov iz spisa v postopku presoje skladnosti koncentracije nad Mercatorjem. Sodišče je uradu vrnilo zadevo v vnovično presojanje.

Boško Šrot, šef Pivovarne Laško
Boško Šrot, šef Pivovarne Laško FOTO: POP TV

Odločba sodišča za sam postopek urada za varstvo konkurence nič ne pomeni, ker je ta z izdajo povzetka relevantnih dejstev postala nepomembna, je povedal direktor urada Jani Soršak. Kot je dejal, je sodišče ugodilo zahtevi Laškega, Uniona, Radenske in Infond Holdinga, da urad še enkrat odloča o njihovi zahtevi za pregled in preslikavo dokumentov. Sodišče pa ni ugodilo njihovi zahtevi, da jim to urad omogoči. S tem bi lahko družbe okrog Pivovarne Laško, ki so posredno v večinski lasti prvega moža Laškega Boška Šrota, prišle do virov, na podlagi katerih je varuh konkurence začel postopek. Soršak je še dejal, da ne razume očitka, da je urad omenjenim družbam kršil pravico do obrambe, saj v času vložitve te zahteve ni objavil povzetka relevantnih dejstev, s tem pa te družbe niso imele razlogov za obrambo, ker jih urad še ni ničesar bremenil.

Pivovarna Laško in preostale omenjene družbe so zahtevale pregled in preslikavo dokumentov iz spisa v postopku presoje skladnosti koncentracije nad Mercatorjem, ki ga je urad za varstvo konkurence uvedel 6. februarja letos, so sporočili iz Pivovarne Laško, kjer so sodbo sodišča prejeli danes. Med postopkom so večkrat zahtevali pregled in preslikavo listin iz spisa, kar je varuh konkurence zavračal in tudi zapisal v uradnem zaznamku 9. septembra, so zatrdili. Zoper odločitev urada so družbe začele postopek sodnega varstva in zahtevale odpravo sklepa, saj so menile, da ji je varuh konkurence nezakonito zavrnil pravico pregleda in preslikave listin iz spisa ter s tem kršil pravico do obrambe v postopku in tudi ustavne pravice do enakega varstva pravic.

Urad za varstvo konkurence je v okviru postopka po navedbah Pivovarne zbiral podatke in pri ekonomskih strokovnjakih naročil izdelavo ekonomske ekspertize, družb pa naj ne bi obvestil. Prav tako naj jim ne bi omogočil vpogled in preslikavo listin spisa, da bi se seznanile, kakšne podatke in od katerih podjetij jih je zbral ter kdo je izvedenec in katere podatke mu je dal. "S tem je varuh konkurence družbam onemogočil sodelovanje v dokaznem postopku," so prepričani.

Vrhovno sodišče je s sodbo odločilo, da mora urad za varstvo konkurence, če namerava izdati odločbo o (ne)skladnosti s pravili konkurence, stranke seznaniti s povzetkom relevantnih dejstev, ki vključuje ugotovitve o dejstvih in dokazih, pomembnih za odločitev. O povzetku se stranke lahko izjavijo, s čimer je v postopku odločanja urada zagotovljeno spoštovanje načela kontradiktornosti, s tem pa tudi pravica do obrambe. "Urad za varstvo konkurence sicer ni dolžan slediti vsaki zahtevi stranke, ki je poslovna skrivnost, vendar pa se je dolžan do nje opredeliti. Pri tem mora urad presoditi, ali je interes varovanja podatkov kot poslovne skrivnosti nad interesom zagotovitve pravice do obrambe, tega pa urad ni storil in zato tega sodišče ni moglo preizkusiti," so zapisali. Vrhovno sodišče je v sodbi še dodalo, da je treba pravila o poslovni skrivnosti razlagati kot podatke, katerih razkritje bi pomenilo nastanek občutne škode in so znani omejenemu krogu oseb ter da se pri podatkih podjetij ne domneva, da vsi predstavljajo poslovno skrivnost, temveč mora zadevno podjetje to dokazati. Kot so še poudarili, proti sodbi ni pritožbe.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cekson
05. 04. 2009 20.07
Ljudje nehajte pit LP, kaj neveste iz katerega izvira rabijo vodo!!! Pozor b.......r...
Špelaaaa
27. 12. 2008 22.38
zmagovalka ratal mu je za to ker so bili na vladi isti somišljeniki kot on in tudi jedli so iz iste sklede.
Špelaaaa
27. 12. 2008 22.34
sanadar a neznaš cjele istorije, jer Janša je bio na obuci u Hrvatskoj
kapitalist
26. 12. 2008 12.51
boško bi moral biti že zgodovina prav tako jankovič,bavčar...... in njim pdobni za vedno bi se rešili problema tajkunov saj to ne pelje nikamor - ne more in ne sme se kapital tako kopičiti v zmeraj le manjšem krogu ljudi ker v kratkem bojo ti ljudje postali tako vplivni da bojo kreirali tako politiko ( ki jo do neke mere ža sedaj ) kot tudi usodo državljanov - delavcev saj očitno nimajo nikoli dosti in si bogastvo samo še kopičijo- do kam in zakaj mi ni prav jasno saj imamo vsi samo ene usta ukrepat bi bilo potrebno do časa - ne samo pri nas
fuksel
23. 12. 2008 23.11
treba mu je vzeti vse zato, ker ni sam nič vložil, ker so mu politični kolegi spisali zakonodajo, ker so mu državne bake odobrile hipotekarni kredi za 500 mio evrov, ker ni nič prispeval razvoju laškega, le pokral je kar so generacije ustvarjale.....itd... rabš še kej...
dodgy
23. 12. 2008 23.03
tajkuni sam slabo vplivajo na slovensko gospodarstvo vse bi bilo potrebno vrniti v prejšnje stanje DOL S TAJKUNI!
tisa89
23. 12. 2008 22.44
fuksel Zakaj je potrebno vzeti Šrotu vse? Zato, ker je pameten, in se v obraz smeji državi in zakonom, pa mu ničesar ne morejo dokazati? Blagor mu, mislim, da v zgodovini Slovenije še ni bilo takšnega človeka, ki bi si toliko upal..........
g.CUCEK
23. 12. 2008 17.33
Tajkune je smislio Jansa! Znam ga ja.
fuksel
23. 12. 2008 16.51
boškotu je treba vse vzet.....!!!!