Gospodarstvo

Volkswagen v težavah?

Hannover, 01. 11. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekaj več kot tisoč zaposlenih podjetja Volkswagen v Nemčiji, je pred novim krogom kolektivnih pogajanj znova stavkalo.

Opozorilno stavko so delavci organizirali že v petek (Foto: Reuters)
Opozorilno stavko so delavci organizirali že v petek (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Več tisoč zaposlenih v nemškem avtomobilskem koncernu Volkswagen je pred novim krogom kolektivnih pogajanj, predvidenim za popoldan, danes znova opozorilno stavkalo.

Delo je začasno prekinilo 300 delavcev v tovarni v mestu Kassel in 600 v mestu Braunschweig. Po napovedih sindikata kovinske industrije Metall pa naj bi se štiriurne stavke v Braunschweigu udeležilo 3000 zaposlenih. Opozorilne stavke, s katerimi bi povečali pritiske na vodstvo Volkswagna, so za danes načrtovane tudi v tovarnah v mestih Emden in Salzgitter, pa tudi na sedežu koncerna v Wolfsburgu.

Opozorilne stavke, prve po letu 1995, so se začele v petek, potem ko na četrtkovih kolektivnih pogajanjih med vodstvom nemškega koncerna in sindikati ni prišlo do napredka. Za eno uro je delo prekinilo kakih 4000 zaposlenih.

Pred vodstvom koncerna in sindikatom Metall je tako že šesti krog pogajanj o povišanju plač za 103.000 zaposlenih v šestih zahodnonemških tovarnah (za zaposlene v Volkswagnovih tovarnah na vzhodu države velja druga kolektivna pogodba) in zagotovilu po ohranitvi delovnih mest.

Sindikat, ki je sprva zahteval štiriodstotno zvišanje plač, je svojo zahtevo znižal na dva odstotka in nakazal, da je glede te zahteve pripravljen na nadaljnje kompromise. Vodstvo Volkswagna za zvišanje plač ne vidi nikakršnega manevrskega prostora in predlaga, da se te dve leti ne bi zviševale.

Za vodjo sindikalne pogajalske skupine Hartmuta Meineja so tovrstni predlogi nesprejemljivi in nasprotuje predlogu po zamrznitvi plač. V strahu pred izgubo zaposlitve pa naj bi bili nekateri delavci pripravljeni sprejeti predlog uprave, a le če bi jim zagotovila varna delovna mesta. Zagotovilo, da bo Volkswagen ohranil delovna mesta v nemških tovarnah pa je zahteval tudi sindikat.

Volkswagen namerava do leta 2010 za 30 odstotkov oz. dve milijardi evrov znižati stroške dela v svojih zahodnonemških tovarnah, v zameno pa naj bi bil pripravljen zagotoviti, da v Nemčiji ne bo ukinjal delovnih mest.