Gospodarstvo

Volkswagen in Proton kmalu skupaj?

Kuala Lumpur, 02. 10. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Malezijski avtomobilski proizvajalec Proton se z nemškim avtomobilskim koncernom Volkswagnom pogovarja o morebitnem partnerskem sodelovanju.

V partnerskem sodelovanju bi nemški gigant lahko okrepil svojo navzočnost na trgih Jugovzhodne Azije. V Volkswagnu so potrdili, da pogovori potekajo, natančnejših informacij pa niso želeli razkriti.

"S Protonom se pogovarjamo o možnostih za partnerstvo," je dejal Volkswagnov predstavnik za stike z javnostmi Hartwig von Sass.

V Protonu pogajanj z nemškim proizvajalcem niso želeli potrditi, pojasnili pa so, da se o vzpostavitvi morebitnega partnerstva do konca leta pogovarjajo z dvema tujima avtomobilskima proizvajalcema.

Proton išče novega partnerja, odkar je japonski Mitsubishi Motors, ki je bil globoko zasidran v tehnološki razvoj Protona, prodal svoj 7,93-odstotni delež.

Če bi Volkswagen pridobil dostop do Protonovih proizvodnih zmogljivosti, bi s tem prišel do pomembne odskočne deske na hitro rastoči trg desetih držav članic Združenja držav Jugovzhodne Azije (ASEAN). Nemški koncern trenutno pri vstopanju v to regijo zaostaja za številnimi tujimi avtomobilskimi proizvajalci, ki so za to območje v zadnjem desetletju odpirali obrate na Tajskem.