Gospodarstvo

Vojna proti kitajskim piratom

Washington, 10. 04. 2007 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ZDA so pri WTO sprožili dva postopka proti Kitajski zaradi zaščite intelektualne lastnine in trgovinskih ovir.

Ameriška vlada je pri Svetovni trgovinski organizaciji (WTO) v Ženevi sprožila dva postopka proti Kitajski zaradi pomanjkljive zaščite intelektualne lastnine in zaradi trgovinskih ovir za zakonite proizvode, ki se prodajajo na Kitajskem. Ameriška trgovinska predstavnica Susan Schwab je dejala, da med državama ni trgovinske vojne, vendar pa so trenja, in da slaba zaščita intelektualne lastnine na Kitajskem ameriška podjetja stane več milijard dolarjev na leto.

Schwabova je imela na novinarski konferenci v Washingtonu pred sabo na mizi 500 nezakonitih piratskih kopij zgoščenk ameriških filmov in glasbe, kupljenih na kitajskih ulicah, ob čemer je dejala, da sta piratstvo ter ponarejanje tam na nesprejemljivo visokih ravneh. Opozorila je, da to ni problem le za ameriška podjetja, ampak predstavlja tveganje tudi za potrošnike na Kitajskem.

Po sprožitvi uradnega postopka se bo začelo obdobje 60 dni, ko bodo imeli pogajalci obeh držav priložnost, da uredijo spor. Če ne bo uspeha, potem bo odločanje prevzelo neodvisno razsodišče WTO. Kitajska je članica WTO od leta 2001, ZDA pa so že februarja letos sprožile podoben postopek zaradi kitajskih državnih subvencij podjetjem. Marca so ZDA sicer uvedle višje carine na uvoz subvencioniranega kitajskega papirja.

Rekordni zunanjetrgovinski primanjkljaj

Odkar so v začetku leta oblast v kongresu prevzeli demokrati, se je močno povečal pritisk na administracijo, naj ukrepa za zmanjšanje primanjkljaja v zunanji trgovini, še posebej s Kitajsko, ki je največji. Ameriški primanjkljaj s svetom je lani znašal rekordnih 765,3 milijarde dolarjev, samo s Kitajsko pa 232,5 milijarde. Kongresniki obeh strank so že februarja oblikovali predlog zakona, s katerim bi Kitajski odvzeli status države z največjimi trgovinskimi ugodnostmi, s pomočjo katerega je lahko sploh postala članica WTO.

Uničevanje zgoščenk na Kitajskem
Uničevanje zgoščenk na Kitajskem FOTO: Reuters

Ameriška filmska in glasbena industrija se že več let pritožujeta zaradi piratstva na Kitajskem, kjer je mogoče dobiti najnovejše filme na ulici za en dolar. Po podatkih Ameriškega filmskega združenja (MPAA) so leta 2005 zaradi piratstva na Kitajskem izgubili 244 milijonov dolarjev. Izvršni direktor MPAA David Glickman je v ponedeljek pozdravil ukrep administracije in dejal, da bi bilo to potrebno ukreniti že zdavnaj.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.