Gospodarstvo

Vodstvo: Izsiljevanja ne bo

Ljubljana, 16. 11. 2005 07.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tudi po ostrejši opozorilni stavki železničarjev vodstvo železnic ostaja neomajno.

Predsednik sindikata Ivan Šenkiš
Predsednik sindikata Ivan Šenkiš FOTO: POP TV
Med današnjo stavko so vozili tovorni vlaki s pokvarljivim blagom, nevarnimi snovmi in živimi živalmi ter vsi vlaki v mednarodnem potniškem prometu. Po podatkih sindikata so od napovedanih 67 vlakov v notranjem prometu stali vsi, razen dveh, po Šenkiševih besedah pa so poleg 36 napovedanih tovornih vlakov zaustavili tudi 36 tovornih vlakov, ki so imeli zamudo.

Sindikat železniškega prometa je zaostril stavkovne aktivnosti, tako da je v času stavke stalo več vlakov kot prejšnjo sredo. Po besedah predsednika sindikata Ivana Šenkiša so zaustavili 72 tovornih vlakov in 65 vlakov v notranjem potniškem prometu.

Vodstvo železnic, ki zatrjuje, da je med stavko vozilo 17 tovornih vlakov, tudi po drugi opozorilni stavki ostaja neomajno. Generalni direktor železnic Jože Jurkovič je tako po koncu stavke poudaril, da ne bodo pristajali na izsiljevanje.

"Že spomladi je bilo za socialne partnerje izpogajanih 1,5 milijarde tolarjev. Kakršna koli dodatna izsiljevanja letos niso več mogoča in jih ne bomo dovoljevali," je dejal Jurkovič in dodal, da poslovodstvo ne bo popuščalo. "Tak način dela ne more trajati naprej," je še opozoril.

Sindikat zadovoljen, vodstvo trdi, da delavci stavke ne podpirajo

Sindikat železniškega prometa napoveduje za 28. novembra celodnevno stavko
Sindikat železniškega prometa napoveduje za 28. novembra celodnevno stavko FOTO: Dare Čekeliš
Glavni odbor Sindikata železniškega prometa Slovenije je odločil, da bo sindikat 28. novembra izvedel 24-urno opozorilno stavko, ki jo bo ponavljal vsak ponedeljek do uresničitve stavkovnih zahtev.

V sindikatu so z izvedbo stavke zadovoljni, saj so jo po Šenkiševih besedah izpeljali po načrtih, sindikat pa je med 8. in 12. uro nadziral ves promet na slovenskih tirih. "Ocenjujemo, da je do te stavke prišlo, ker je delavski direktor zavajal poslovodstvo, da zaposleni stavke ne podpirajo in da bodo vlaki v času stavke vozili. Poslovodstvo je tem podatkom nasedlo in se odločilo, da pusti delavce stavkati," je dejal Šenkiš.

Jurkovič, ki je bil tokrat bolj previden glede ocen o uspehu oziroma neuspehu stavke, pa je poudaril, da "današnji rezultat kaže, da je večina železničarjev pripravljena delati in da bo morala manjšina, ki to voljo onemogoča, spoznati, da to ni način reševanja problemov". "Pričakujem, da bodo nekateri čim prej zamenjali čipe, ki so jim ostali še iz dobe socializma," je še dejal in dodal, da bodo naredili vse, kar je po zakonitih poteh možno, da se sedanje stanje na železnicah konča.

Pogajanja se bodo nadaljevala

Težave zaradi stavke so imeli tudi v Luki Koper
Težave zaradi stavke so imeli tudi v Luki Koper FOTO: Špela Zupan

V sindikatu si bodo, kot poudarjajo, prizadevali, da se z vodstvom v čim krajšem času dogovorijo in uskladijo stavkovne zahteve, da se stavka čim prej zaključi. Če dogovora ne bo, je sindikat za 28. novembra napovedal zaostritev aktivnosti v obliki celodnevne stavke. Od uspeha pogajanj pa je tudi odvisno, ali bo sindikat štiriurno stavko znova izvedel prihodnjo sredo, je dejal Šenkiš.

Tudi v vodstvu zatrjujejo, da se bodo s sindikatom še pogovarjali, a vztrajajo pri sedanjih stališčih. "Naša stališča smo povedali. Povedali smo tudi, da smo pripravljeni postaviti konkreten rok, v katerem bi dorekli plačni sistem in vse ostalo, kar smo se dogovarjali. Izsiljevati pa v tem trenutku ni korektno," je povedal Jurkovič. Kot je dodal, bodo še iskali možnosti za rešitev, vendar denarja ta hip ni.

Kolikšna je škoda?

Današnja stavka je po prvi oceni vodstva železnic povzročila manj škode kot prejšnjo sredo, ko je bilo škode za okoli 13 milijonov tolarjev, čeprav je tudi Jurkovič potrdil, da je danes stalo več vlakov kot prejšnji teden.

Zaradi stavke so imeli težave v Luki Koper. Kot je dejal Jurkovič, bodo verjetno do konca tedna poskušali popraviti danes zamujeno. "Škoda pri naših uporabnikih je znatno večja, kot jo ocenjujemo na železnicah. Predvidevam, da bo ta izračun tisto, kar bo moralo pretehtati pri nadaljnjih odločitvah," je še dejal prvi mož Slovenskih železnic.