Gospodarstvo

Vlada zavrnila zahtevek Simobila

Ljubljana, 04. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je zavrnila zahtevo Simobila za revizijo postopka podelitve koncesije za opravljanje storitev mobilne telefonije tretje generacije UMTS.

Pavel Gantar
Pavel Gantar FOTO: Dare Čekeliš

Simobilova trditev, da je za podelitev koncesije pristojna agencija za telekomunikacije in ne vlada, ne drži, je na novinarski konferenci po seji pojasnil minister za informacijsko družbo Pavel Gantar.

V Simobilu o odločitvi vlade danes še ne želijo dajati izjav, ker z vsebino odločbe še niso seznanjeni. Če bo Simobil z zahtevo po reviziji vztrajal, se lahko pritoži na državno revizijsko komisijo, prej pa mora o tem obvestiti vlado.

Višina koncesijske dajatve je bila v avgustovskem, ponovljenem razpisu znižana za pet milijard tolarjev na 22 milijard tolarjev in po Gantarjevem mnenju ni določena diskriminatorno, »saj je enaka za vse morebitne ponudnike.«

Če se bo Simobil pritožil na državno revizijsko komisijo, zagotovo tudi tam ne bo uspel, je prepričan Gantar. Primer je zelo jasen, zato komisija po Gantarjevem mnenju ne bo imela težkega dela. Če bo zahtevo zavrnila, pa Simobilu ostane še možnost pritožbe na sodišče, vendar pritožba ne zadrži postopka in podeljevanje koncesije se lahko nadaljuje.

V Simobilu tudi menijo, da vlada nima pristojnosti določati višine koncesijske dajatve, poleg tega pa je država večinska lastnica Telekoma Slovenije, katerega hčerinsko podjetje Mobitel je poslalo edino ponudbo na razpis.

Simobil je zahtevo za revizijo postopka razpisa o podelitvi koncesije za opravljanje storitev tretje generacije mobilne telefonije pri vladi vložil 1. septembra. V družbi opozarjajo, da naj bi razpis kršil zakon o telekomunikacijah ter uredbo o podelitvi koncesije, vladi pa očitajo diskriminatornost in zahtevajo njeno izločitev tako iz postopka javnega razpisa kot tudi iz revizijskega postopka.

Po mnenju Simobila bi morala javni razpis v skladu z maja uveljavljenim zakonom o telekomunikacijah izvesti agencija za telekomunikacije in ne vlada, prav tako pa uspešnost razpisa e ob eni prispeli ponudbi ne zagotavlja minimalne konkurence.