Gospodarstvo

Nadzorniki podjetij brez udeležbe pri dobičku

Ljubljana, 05. 03. 2009 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
P.J. / STA
Komentarji
3

Vlada je obravnavala predlog zakona o gospodarskih družbah, ki med drugim prepoveduje udeležbo članov nadzornih svetov v dobičkih družb. Obravnavala je tudi ukrepe za spodbujanje konkurenčnosti in podjetništva.

Zakon uvaja novosti na področju izvajanja skupščin družb. Poleg omenjene prepovedi udeležbe članov nadzornih svetov v dobičkih zakon natančneje določa tudi vsebino in način sklica skupščin, natančno se določa referenčni dan, do katerega lahko delničarji uveljavljajo svoje pravice in udeležbo na skupščini, je po seji vlade povedala državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Darja Radić. Te zakonske spremembe bistveno olajšujejo sodelovanje delničarjev na skupščinah, je poudarila.

Ukrepi za spodbujanje podjetništva in konkurenčnosti

Vlada je danes obravnavala tudi predlog ukrepov za spodbujanje podjetništva in konkurenčnosti ter sprejela dopolnjen finančni načrt Slovenskega podjetniškega sklada, s čimer je zagotovljena podlaga za objavo javnih razpisov za spodbujanje malih in srednjih podjetij.

Tako bo že v petek objavljen prvi razpis za dodeljevanje garancij za mala in srednja podjetja za najemanje kreditov, vreden 52 milijonov evrov. Nato bosta sledila še dva razpisa, in sicer za financiranje nakupa tehnološke opreme za mala in srednja podjetja – ta razpis je vreden 35 milijonov evrov – ter razpis za sofinanciranje razvojno-investicijskih projektov podjetij. Ta projekt ima zagotovljenih 50 milijonov evrov, je dejala Radićeva.

Ob tem je poudarila, da bo ministrstvo za gospodarstvo za vse ukrepe, ki sodijo v sveženj pomoči gospodarstvu zaradi posledic globalne finačno-gospodarske krize, namenilo 216 milijonov evrov.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marjan 555
05. 04. 2009 22.09
slovenka je sam poročena pa še iskušne ma
tron3
05. 03. 2009 16.13
Kdo pa je ta kura, pa še slovenka ni!
Cofar
05. 03. 2009 16.09
Naša država je v pravični konkurenci že zdavni zaspala :) Jst bi reku, da bi mogl pametne zakone urejat med leti 1995 in 2000 po letu 2000 se je začel res plenislki pohod nekaterih gospodov na stolčkih. Sprašujem se, če mene ocenjujejo kako dobro delam itd itd... kdo potem njih??? Očitno da noben. Nej majo svoje miljone itak jih je strah kaj bo z njimi. Če maš mal, se ti ni treba tok bat. Nič nimaš za izgubit razen redne zaposlitve :)