Gospodarstvo

Istrabenz ne bo dobil državne pomoči

Ljubljana, 07. 01. 2009 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier Pahor se strinja z ministrom Lahovnikom: vlada glede Istrabenza ne bo posegala. Medtem je Bavčar sporočil, da Istrabenzu ni treba v prisilno poravnavo ali stečaj.

Pahor se glede Istrabenza strinja z Lahovnikom.
Pahor se glede Istrabenza strinja z Lahovnikom. FOTO: Dare Čekeliš

Vlada na sedanji stopnji razvoja dogodkov glede Istrabenza ne bo posegala, je danes dejal premier Borut Pahor. Tako je izrazil strinjanje s stališčem ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika, ki je nasprotoval kakršni koli državni pomoči Istrabenzu.

"Minister je svoje stališče pojasnil in jaz se z njim strinjam,“ je dejal Pahor po današnji seji vlade.

Lahovnik je v ponedeljek dejal, da se ne bo vpletal v reševanje Istrabenza. Družba Petrol, ki je s slabimi 33 odstotki največji posamični lastnik Istrabenza, je pred novim letom lastnikom Istrabenza, bankam upnicam in tudi Lahovniku poslal pobudo za sestanek. Minister je izrazil pričakovanje, da banke, ki so v državni lasti, ne bodo prevzemale dodatnih tveganj pri "nasedlih" naložbah.

"Očitno je," je povedal, da so "nekatere sporne poslovne odločitve pripeljale družbo Petrol v položaj, ko je sama ujetnica svoje strateško nepremišljene naložbe v Istrabenz.“ Ministrstvo za gospodarstvo nasprotuje podeljevanju kakršnih koli državnih pomoči ali poroštva družbi Istrabenz, je povedal Lahovnik.

'Istrabenz nima negativnega kapitala'

Istrabenz nima negativnega kapitala, prav tako ni nobenih drugih pogojev, ki bi narekovali izvedbo postopka prisilne poravnave ali stečaja, je v današnjem sporočilu zapisal predsednik uprave družbe Igor Bavčar. "Napačne informacije v medijih o tem, da ima holdinška družba Istrabenz negativni kapital, so posledica nepoznavanja dejanskega stanja družbe, kar pa ni in ne bi smel biti razlog za špekulacije o likvidaciji in stečaju podjetja, kot tudi ne o konverziji dolgov," pravi.

Vlada glede Istrabenza ne bo posegala, je dejal Pahor.
Vlada glede Istrabenza ne bo posegala, je dejal Pahor. FOTO: POP TV

"Istrabenz nima negativnega kapitala in to kljub temu, da so v poslovnih knjigah finančne naložbe izkazane po vsakokratni tržni vrednosti, naložbe v odvisne družbe pa so vrednotene po nabavnih cenah. Prav tako niso pri holdinški družbi podani nobeni drugi pogoji, ki bi narekovali izvedbo postopka prisilne poravnave ali stečajnega postopka," je zapisal Bavčar.

V pogojih finančne krize in nelikvidnosti celotnega finančnega sistema ima holdinška družba težave pri obnavljanju kratkoročnih finančnih obveznosti, ki pa jih rešuje, je dodal.

Bavčar po lastnih navedbah intenzivno išče dolgoročne rešitve za nadaljnje poslovanje ter razvoj družbe in skupine, sprejete rešitve pa ne bodo posamične, ampak naj bi šlo za več različnih medsebojno povezanih ukrepov.

"Cilj vseh prizadevanj je omogočiti Istrabenzu, da premosti finančno krizo in hkrati pridobi pogoje in zagon za novo razvojno fazo, kar dobre naložbe in dobro poslovanje odvisnih družb v skupini tudi omogočajo," je zapisal in dodal, da intenzivno pripravljajo poslovna načrta za leti 2009 in 2010, ki bosta javnosti predstavljena, ko bosta sprejeta.

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Insignia90
11. 01. 2009 11.27
PRAV TAK NEO BAVČAR DENARJA OD DAVKOPLAČEVALCEV KORISTO NAJ SE ZNAJDE SAM KER DOBIČKE SI DELI TUDI SAM NEBOMO MU DRŽAVLJANI SLOVENIJE PLAČEVALI KREDIT KI SI GA JE SAM ZA SVOJO RIT NAREDO !
Insignia90
11. 01. 2009 11.24
Tooooo Lahovnik ti si naš tak se dela, LAHOVNIK TI SI CAR !
lahec
08. 01. 2009 17.42
NI znal prav krasti ,se je uštel ,tudi krast je treba znat ,ni vprašal ŠROTA ,JANKOVIČA ter ostalih tajkunov,ali pa ni imel botra Milančka. Vse mu je treba vzet ,tudi tisto kar je prepisal na druge ,žlahto ,ženo ,otroke-kot Jankovič,njega pa v doživljenski zapor.Za njim pa še vse njemu podobne tiče
resslovenka
08. 01. 2009 12.19
Galantno pojasnjevanje v stilu Bavčar, ki smo ga vajeni, je zolj poizkus ponovnega natega pod krinko poslovnega načrta za leto 2009 in 2010. No dosedaj se ni izkazal kot dober gospodarstvenik. Še več sramotno je potopil DROGO in KOLINSKO in s svojimi odločitvami ogrozil socialni položaj ljudi, ki so bili tam zaposleni in njihovih družin. Dovolj je bilo!i
vincester
08. 01. 2009 11.26
Bavčar je živ primer pokvarjnega politika,ki je bil dirigiran v Istrabenz za potrebe politike-le ta pa je vse obrnil v svojo korist pri tem pa so mu pomagali lopovski strokovnjaki.Nesposobnost,pokvarjenost in lopovstvo je rezultat Istrabenzove usode.Najbolj žalostno pa je,da naj bi to potekalo vse v skladu Zakona,ki je bil napisan na kožo barabam s pomočjo politikov.Zanimivo bo,kaj bo storila vlada? Držimo za besedo Pahorja!
apostoli
08. 01. 2009 10.04
bavcarju ze pomagajo vse drugo je zavajanje naroda.
hakihak
08. 01. 2009 08.50
ko ga j... bavčarja. sam se naj iz dreka potegne saj se je v drek tud!!!!
manjakranjc@hotmail.com
08. 01. 2009 08.48
Seveda gre za zavajanje, so preveliki vložki, da bi Istrabenz prepustili naravni selekciji. Vsekakor dobrodošla puhlica za ohladitev segretih psevdolevičarskih buč.
Naglas
08. 01. 2009 08.42
No, tu je dokaz nesposobnosti in še poprejšnjega uničenja! Napišite še, koliko blagovnih znamk DrogeKolinske je še razprodal... bedak! Istrabenz naj gre v stečaj Maximaholding pa v likvidacijo... Igor Bavčar pa naj se zagovarja zaradi gospodarskega kriminala (a ni z zakonom predpisano, da predsedniku prav odgovarjajo z vsem svojim premoženjem za nastalo gospodarsko škodo)... mogoče mu bodo JBTZ priskočili na pomoč. Po tolikih letih so šele opazili njegove (ne)sposobnosti!
Pincopalino
08. 01. 2009 06.36
Ljudje božji, kaj še dela Bavčar v Istrabenzu? Sramota za Slovenjo, nobeden ji več ne bo zaupal. Prav imata premje Pahor in minister Lahovnik, da ne pomagata Istrabenzu. Zakaj gospod Bavčar ne pomaga kot tajkun, ki je vse to skuhal. Bogatel je na račun državne lastnine. V tujini bi odletel že zdavnaj in bil v zaporu dokler se vsa situacija ne reši. Slovenjija, Slovenija, Slovenija!
tony_abcde@yahoo.com
07. 01. 2009 22.23
upajmo, da bodo tako res tudi naredili...
mac4_m
07. 01. 2009 22.23
nakradli seveda s pomočjo politike in bank, ki so jih ustvarili in večkrat restavrirali kdo? - spet isti davkoplačevalci...
mac4_m
07. 01. 2009 22.22
he ,he, če bi bilo to v tujini bi gospodje že bili pohopsani, tuki bi se pa celo pogovarjali o vložklu davkoplačevalcem nesposobnim managerjem, ki so zapravili in uničili, kar so nakradli taistim davkoplačevalcem... Bizarnosti kar ni konca ne kraja...
b77
07. 01. 2009 20.46
slovencelni spet smo najebal! ma jožajoža kar prov!
Jožajoža
07. 01. 2009 20.29
LJUDJE, NE SE PREHITRO VESELIT.IN NE VERJET, KAR REČE POLITIK NA OBLASTI.gospod BAUČAR je preveč vložil v JANŠO,PAHORJA, in ostalo golazen, da se je povzpela na oblast.saj ne rešujete neposredno ISTRABENZA, rešujete z davkoplačevalskim denarjem BANKE, ki so jih ti s pomočjo politike izpraznili.
apostoli
07. 01. 2009 20.06
ga ze bog kaznuje , ker sta z kucanom ubila kramberger iveka iz negove.
fantodfare
07. 01. 2009 19.49
hze,he. A mu bodo uzel tiste njegove vile ob slovenskih rekah za muharjenje?he,he!
fantodfare
07. 01. 2009 19.48
he,he. za naše osamosvojitelje moramo vse pokriti!he,he. Tudi dreke!he,he.
fantodfare
07. 01. 2009 19.48
he,he. Kuku ne?he,he,.
imothep
07. 01. 2009 19.46
ne nebi trebala pomagati ko so bavčar in ostali pobirali smetano niso nobenega iskali da bi jim pomagali porabiti denarce prasec naj pod vlak skoči kot tisti nemec bo saj za poštene državljane kila kruha več....