Gospodarstvo

Vizjak prepričan v prodajo Telekoma

Ljubljana, 14. 08. 2007 16.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Gospodarski minister Andrej Vizjak je prepričan v uspeh prodaje državnega deleža v Telekomu Slovenije.

Gospodarski minister Vizjak verjame v prodajo Telekoma
Gospodarski minister Vizjak verjame v prodajo Telekoma FOTO: Dare Čekeliš

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je prepričan, da bo tako obseg prijav na razpis za prodajo državnega deleža Telekoma Slovenije kot ponujena cena ustrezna glede na kakovost podjetja. Ta je lahko tudi večkratnik vrednotenja družbe, meni. "Če pa se izkaže, da na mizi ne bo kakovostne, optimalne ponudbe tako glede cene kot vsebine, to se pravi izpolnjevanja zastavljenih ciljev, vladi kot minister ne bom podal pozitivnega predloga," je dejal Vizjak.

Optimalna ponudba bi bila, kot je pojasnil Vizjak, ravnotežje med ceno in izpolnitvijo zastavljenih ciljev. Kar se tiče prodajne cene, je stvar še popolnoma odprta, je dejal Vizjak, ki je še zavrnil, da bi se s komer koli že dogovorili za prodajo deleža.

Ugibanje v smeri previsokih, prenizkih ali ustreznih cen Telekoma Slovenije po mnenju ministra v tem trenutku ni mogoče. "Prepričani smo, da je Telekom dobro podjetje, cena na borzi je po moji oceni zanimiva, ne rečem pa, da je to najvišja cena. Verjamem, da bo Telekom tudi v prihodnje rasel in da bodo potencialni kupci to prepoznali," je dejal Vizjak, ki je, kot je poudaril, v luči zadnjih poročanj nekaterih medijev želel zavrniti namigovanja, "da bi država pri odprodaji državnega deleža v Telekomu sledila kakršnim koli drugim interesom kot interesom po nadaljnjem razvoju te družbe in najvišji možni ceni".

Kar se tiče prodajne cene, je stvar še popolnoma odprta, pravi Vizjak
Kar se tiče prodajne cene, je stvar še popolnoma odprta, pravi Vizjak FOTO: POP TV


Vizjak je izpostavil nujnost razlikovanja med vrednotenjem podjetja in ceno, po kateri se bo delež družbe prodal. "Vrednotenje podjetja je strokovna naloga, ki jo izvedejo pooblaščeni in ustrezno usposobljeni izvajalci, vrši se po modelih, ki poleg statičnih vsebujejo še dinamične komponente, zlasti pričakovanja, napovedi, kaj se lahko s podjetjem v prihodnje še zgodi, kar tekoče bilance ne odsevajo. Drugo je cena, po kateri se odproda delež. Vrednost vrednotenja je načeloma le izhodiščna vrednost, javni odprti postopki, ki so na koncu še nadgrajeni s konkretnimi pogajanji, pa rodijo optimalno, tržno ceno, ki se jo v določenem trenutku da doseči," je pojasnjeval minister.

Vrednotenja naj bi bilo znano sredi septembra, rezultatov pa na ministrstvu javno ne nameravajo objaviti. Vizjak je prepričan, da bo vrednotenje korektno opravljeno, katera cena bo izpogajana, pa je nekaj drugega. "Ne verjamem, da bi lahko cena vrednotenja kakor koli zbila ponudbe, kajti na koncu se bodo soočili s tekmo med sabo in bo cena vrednotenja kaj malo pomembna," je dejal.

Tudi malim delničarjem se po Vizjakovem mnenju ni kaj bati. Ti so po njegovi oceni najbolje zaščiteni z uvrstitvijo družbe na borzo in prevzemno ponudbo, ki jo bo kupec objavil in po kateri se bodo lahko vsi lastniki odločili, če bodo podali svoj delež po enaki ceni kot država.

Optimalna, tržna cena je lahko po njegovem "celo nekajkratnik vrednotenja", zato bi, tako Vizjak, kakršna koli povezava pričakovanj države s ceno vrednotenja bila povsem nekaj neutemeljenega, nerealnega. "Prepričani pa smo, da je Telekom zelo kvalitetno podjetja, da združuje vrhunske strokovnjake, da nudi uporabnikom optimalne storitve, da pa je možno vse to še nadgraditi in dolgoročno razvijati te funkcije in jih širiti," je dodal.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
17. 08. 2007 09.53
Poglejte in prelitajte članek http://www.finance.si/188846
Matej Rojc
16. 08. 2007 09.06
Zadnji čas da se naslednje leto menja oblast, da bomo te barabe spravili za zapahe in jim pobrali tisto, kar so nakradli.
Matej Rojc
16. 08. 2007 09.05
Ja kaj še niste ugotovili? Ta oblast in JJ načrtno procesirajo podjetja, ki so v državni lasti na tak način, da jim zbijejo ceno, nato pa generirajo nove JJ bogataše. Seveda ne pozabiti 2x lopovi - prvič pridejo ljudje na nepošten način do bogastva, drugič pa pokradejo tisto, kar je last vseh davkoplačevalcev.
venet
16. 08. 2007 08.56
Kako more širiti take laži, kot so: "mali delničarji se nimajo kaj bati, so zaščiteni" in podobne bedarije, ko je prav on sprejel zakon o prevzemih na podlagi katerega je bilo izvrženih približno 20.000 malih delničarjev iz več kot deset podjetij, in to so jim požeruhi plačali delnice po najmanjši možni ceni. Izvrženi so bili proti njihovi volji. Kar govori so same laži. Popolnoma isto se bo zgodilo v Telekomu. Zato nikakor ne verjemite Vizjaku. Je pa definitivno vlada JJ zgubila najmanj 20.000 volilcev, to so izplunjeni mali delničarji. V nobeni zahodni državi nimajo tako krivične prevzemne zakonodaje kot je to v Sloveniji.
Prvo Bore
15. 08. 2007 02.52
reno911 temu se reče lopovščina. Nekdo iz JJ klape denar ne bo problem
reno911
15. 08. 2007 02.35
Zakaj pa so zdaj kupili siol in najdi si? So dokler se je še dalo izkoristili del dobička, ki je padel na državo, in ga porabili za nakup? V kolikor bi to storili naslednje leto, bi trpeli tudi novi lastniki delnic nižjo delitev dobička - nižje dividende. Kdo pa bodo novi lastniki?
ikaruss@email.si
15. 08. 2007 02.08
Ravno sedaj bodo cene pri Telekomu padle, ker ne bo vec v drzavni lasti. Boste videli.
m_tito
15. 08. 2007 00.39
Historia opet se ponavlja! Tako kot so ta "beli" med leti 41-45 hoteli dati vse tujcem, sedanji oblastniki hočejo prodati vse tujcem.
?ri?ek
15. 08. 2007 00.06
Ko jim voda v grlo teče i bodo čez leto dobro tepeni, je treba še svojim prodat kar se da.... čez eno leto bomo morali razveljaviti vse posle in ponovno začeti z grejenjem gosporastva.... J pa na vislice in še prej vsaj v osnovno šolo, v mladosti je itak ovce po D. pasu, kar se mu še zdaj pozna!
Uporabnik113189
14. 08. 2007 20.44
Potem bo tako kot na hrvaškem, visoke cene, storitve pa slabe, zato da si bo eden polnil žepe.. Še ceste prodat pa v vsako vas mitnico in nazaj v srednji vek predlagam..Lepa prihodnost se nam kaže, gospodarska rast bo neverjetna, le ne vem kaj bo merilo za to rast, mogoče sveče porabljene v gospodinjstvu, ali pa litri petroleja?
pp312
14. 08. 2007 18.31
Super. Prodal bodo MONOPOL! Kaj boljšega hoče kupec tega paketa. Cene do neba in naprej!
Prvo Bore
14. 08. 2007 18.12
Preklet mulc Vizjakov, preklet lažnivc Vse nazaj nacionalizirat !!!
drzavljan35
14. 08. 2007 18.11
Se Telekom nam hocete prodati !???? Kaj bomo pa imeli svojega na koncu??? V lastni drzavi vse prodati, poleg tega se TELEKOM , glavni nacionalni komunikacijski medij !!!
Matej Rojc
14. 08. 2007 17.31
Saj sem vedel zakaj tako zbijajo cene delnic Telekoma. Ker ga hočejo JJ priležniki poceni kupiti in postati JJ bogataši.