Gospodarstvo

Visoke nagrade članov Elanove uprave

Ljubljana, 06. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
J.U./D.L.
Komentarji
0

Nadzorni svet Slovenske razvojne družbe je razpravljal o nagradah petih članov uprave Elana, ki naj bi za svoje delo po pogodbi dobili po 220 milijonov tolarjev. SRD je upravi Elana naložil, naj preveri, ali so bile pogodbe iz leta 2000, ko je SRD prevzel Elan, morda škodljive za družbo.

Ko so bile pogodbe podpisane, najbrž ni nihče pričakoval, da bo Elan začel ustvarjati visok dobiček. Nagrade so vezane na profit in so tako skupaj vredne več kot milijardo tolarjev, ki pa so jo člani uprave namenili v dobrodelne namene.

Kot je že znano, je Elan, včasih eden od paradnih konjev slovenskega gospodarstva, v poznih devetdesetih letih zašel v velike finančne težave. Pozneje so ga prevzeli Hrvati, a se situacija ni bistveno spremenila. Nato ga je pred dvema letoma odkupila Slovenska razvojna družba, ki je v likvidaciji in Elan je znova zaživel. V zadnjih dveh letih je tako dosegel skoraj dve in pol milijarde tolarjev dobička.

Elan
Elan FOTO: Dare Čekeliš

Zaradi dobrih poslovnih rezultatov bo uprava dobila visoke nagrade. Pet vodilnih mož Elana Primož Finžgar, Uroš Korže, Zvone Es, Damir Popovič in Martin Lehner, je za dobro vodenje dobilo dobro milijardo tolarjev nagrad. Vendar pa si denarja, vsak bi dobil kar okrog 220 milijonov, za kar bi si lahko kupil kar deset trisobnih stanovanj, ne bodo razdelili. Namenili ga bodo za to, da postanejo solastniki Elana. To bodo storili tako, da bodo s tem denarjem ustanovili fundacijo. 1,1-milijonsko terjatev za nagrade do družbe Elan bodo namreč preoblikovali v 13-odstotni lastniški delež podjetja Ski Mar, večinskega lastnika Elana.

Skimarjeve dividende, ki jih bo fundacija prejemala, bodo nato namenili za štipendiranje otrok, katerih starši so zaposleni v Elanu. Vendar pa bodo morali te načrte potrditi tudi delničarji Ski Marja. Kljub temu, da se za oblikovanje tovrstnih fundacij na zahodu odloča kar nekaj podjetij, med njimi tudi avstrijski Atomic, je fundacija za mnoge v Sloveniji presenečenje.

Sklepi nadzornega sveta pomenijo, da bo morala uprava sama nadzorovati in preveriti, ali so bile pogodbe prave. Pričakovati pa je, da bodo nagrade dvignile precej prahu tudi na sodišču. Delničarji družbe Ski Mar, večinske lastnice Elana, se namreč čutijo prikrajšane, pooblaščene investicijske družbe, vse večje delničarke Ski Marja, pa naj bi zato že napovedale tožbo, s katero bodo sporne pogodbe izpodbijale na sodišču.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA