Gospodarstvo

Hrana še dražja

Pariz, 29. 05. 2008 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Cene hrane bodo ostale visoke. Govedina se bo podražila za 20, sladkor za 30, pšenica in koruza za 50, olje pa za več kot 80 odstotkov, opozarjajo Združeni narodi.

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in odbor Združenih narodov (ZN) za kmetijstvo in hrano sta v skupnem poročilu opozorili, da se bodo svetovne cene hrane v naslednjih letih nekoliko znižale s trenutnih rekordnih vrednosti, vendar bodo v povprečju ostale krepko nad cenami preteklega desetletja.

V primerjavi s preteklim desetletjem se bodo cene govedine v obdobju 2008–2017 povišale za 20 odstotkov, cena sladkorja za okrog 30 odstotkov, cena pšenice, koruze in posnetega mleka v prahu za 40 do 60 odstotkov. Cena masla in oljne ogrščice naj bi se povišala za več kot 60 odstotkov, cena rastlinskih olj pa naj bi bila višja za več kot 80 odstotkov.

Najrevnejše svetovne države so obenem najbolj ranljive na področju cen hrane. Predvsem to velja za urbanistično revne in tiste države, ki hrano uvažajo. Slednje bodo za blažitev lakote potrebovale povečano humanitarno pomoč. Države v razvoju, kot sta Indija in Kitajska, pa bosta po navedbah poročila dominirali v večini primerov proizvodnje in potrošnje blaga.

Visoke cene nafte, urbanizacija, hitra rast števila prebivalstva, ekstremne klimatske spremembe in rast proizvodnje biogoriv so svetovne cene hrane dvignili na rekordne ravni. Ob tem poročilo izraža skrb, da bodo podhranjenost občutili novi milijoni ljudi.

Poročilo temelji na napovedi o proizvodnji žitaric, sladkorja, mesa, mleka in mlečnih izdelkov v obdobju od leta 2008 do leta 2017. Vključuje kmetijske in trgovinske politike v začetku leta 2008 ter oceno trga biogoriv.

Poročilo poleg vlaganj v kmetijstvo priporoča pomoč revnejšim državam pri spremembah ekonomike gospodarstva in pri izboljšanju vladnih in administrativnih sistemov.

Sodeč po poročilu Svetovne banke so se svetovne cene hrane v zadnjih treh letih dvignile za 83 odstotkov.


KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

piklca1111111
01. 06. 2008 16.00
pozabla še... dam 1,5eu pr sladoledarju za kepco u lidlu pa za en litr. kera razlika!!
piklca1111111
01. 06. 2008 15.53
mene pa zanima k smo ravn pr dražji hrani... učasih je biu sladoled pomnimo 70 sit. zdej pa k grem k sladoledarju dam 1,5eu ( 359,46 sit) za pof** kepco a u lidlu pa kupm dobr sladoled za isto ceno:S vsak let je draži ...
ekolog
01. 06. 2008 11.19
Zakaj se draži hrana. Zaradi biogoriv sigurno ne, saj njihov delež še ni omembe vreden. Tudi naravne katastrofe še niso dosegle glavnih "žitaric" sveta. Stvar je pomoje (no nisem si jaz tega zmislil, saj so o tem že govorili v EU parlamentu) v tem, da tile skladi ki vlagajo v gospodarstvo azije, kitajske, afrike itd - torej najobčutljivejše dele sveta, katera mi na human način izkoriščamo da nam poceni delajo, mi se pa gremo trgovino, delničarje, bančnike - gospode v glavnem. No in ko smo mi dali denar v sklad je se ta prištulil npr. v verigo kmet - potrošnik pri rižu. Tako smo mi od sklada dobili mesečno za kepico sladoleda, obenem pa sami sebi dali klofuto, saj se je riž podražil za tri kepice sladoleda, kjer eno ližemo mi, eno pa pol sklad, ona polovica pa je za kakega "žutega" ki je podpisal pogodbe in prihaja iz izkoriščene dežele. Torej mlatenej prazne slame. Sam sklad sicer bogati, mi pa v resnici izgubljamo svoj kapital, namesto da bi rasel tako kot ti obljubijo pri podpisu pogodb. Samemu proizvajalcu pa se upravičeno zdi da se mu je zgodila krivica in zato ima vso pravico da riž skuri namesto da bi z njim bogatil razne posrednike. LP
hinko.murovec@siol.net
31. 05. 2008 17.34
REVOLUCIONAR, občutek imam, da ti res delajo krivico, ko ti očitajo , da nimaš vseh ovc na broju in si menda kreten. Prepričan sem, da imaš ovc več kot dovolj in kot dokazan koštrun kar lepo uspevaš. Kreten ne moreš biti, ker za to rabiš nekaj zdrave pameti in logike, da lahko počneš kretenske napake. Si pa zelo verjetno blizu idiotu, ki ima za osnovno resnico statistične podatke. Zato kar junaško izvajaj svojo revolucijo in v stilu Bajuka svetuj revežem iz podeželja , ki imajo eno samo trgovino naj gredo , če je tam pre drago v drugo trgovino, to da je do druge 30-60 km nima veze, stara mamka in oča to z biciklom opravita v 15 minutah , pa še profitirata. Bravo , jaz bi se na tvojem mestu ponudil za svetovalca v vladi, ob raznih natakarjih in frizerkah bi bil celo med bolj izobraženimi svetovalci. LP
revolucionar
30. 05. 2008 09.26
Prvo Borec in Flash... Če sem jaz kreten in mi falijo ovce...potem mi pa vidva povejta zakaj se hrana draži? Ker so si politiki zmislili? Živimo v tržnem gospodarstvu in če se tega ne zavedata sta vidva to kar pripisujeta meni... Killi-123 in Flash... Kaj ima veze moja plača? Preberta še enkrat kaj sem napisal! Govorim o podatkih iz evropskih statistik!! Ali še nista končala osnovne šole, da ne razumeta napisanega stavka?!
051852963
29. 05. 2008 22.09
no pa ze prihajamo do pravga obraza kapitalizma in onesnezevanja okolja, trosenja virov pa se kej.....po eni strani se tut s cenavi dviga zivljenski standard....kaj to pomeni....ja manj otrok...u slo jih je ze tko in tko premal...tko da bo zlo zanimiv kako naprej....bolje bit brez otroka ko pa da se komi prevlac dan za dnem.... zadnc sm gledu en dokumentarc planet neki tazga in je blo kr zanimino....zlo zaskrbljujoca dejstva....npr: da ko bo 9 mrd ljudi da se bo danasnji sistem gospodarstva dobesedno porusu...da preprosto naujo mogl prehrant useh ljudi...mislm tuki zarad vojn, zdruzevanja ( EU ), in usiljevanja v veliki meri potrosnistva trpi narod....cene gor place iste!!....nobeden ne pomisli na velko vecino k se tezko prebija ze tko in tko... velik je obracanja ogromnih kolicin dnara posameznikov, ki ga zasluzjo vec ali manj z iskoriscanjem ostale velke vecine ljudi, ki zivi 10 let nazaj....ironija napredek gospodarstva je zlo velk....a standard place pa so zamaknjene za 10 let nazaj....zakaj noben neb zaceu ugotavljat kolksna je rast plac za nizji razred!!!!..... kr se pa tice mesa....se bo zgleda spet kanibalizem pojavu :I napredek je ociten
Nauders
29. 05. 2008 21.30
meso je še prepoceni in bi bilo treba povečat za 100% cene saj je to mega-poratna pridelava. Tolk kokr nas je na svetu je še živine kar pomeni da nas je 14 miljard, živina prav tako rabi vodo, hrano itd ... sej ne pravim da nehite jest sam manj jejte mesa ;
killi-123@hotmail.com
29. 05. 2008 19.18
Lep pozdrav revolucionar, 25% od plače za hrano? A jeste samo travo?
purpena
29. 05. 2008 19.14
Če damo kmetu subvencijo ni prav, če je ne damo in je hrana dražja ni prav. Če kmetje uporablajo zaščitna sredtva ni prav, če jih ne je pridelek manši hrana pa dražja. Če uporabljamo olje, pšenico,alkohol za ogrevanje ali pogon v imenu ekologije je hrana spet dražja ker je pač manj za pojest. In še nazadnje če si želimo enakopraven in pravičen razvoj za vse se pač moramo zavedat da to pomeni večje povpraševanje po hrani in surovinah iz dosedaj obubožanih narodov kar spet podraži hrano-prerazdelitev premozenja. Več kot nas bo dražja bo hrana. Pogled v prihodnost - pospešen razvoj azije je krepko povečal ceno hrane, ko bo ta razvoj zajel afriko bo še veliko huje. Rešitev usposobit robote da nam bodo poceni pridelovali hrano na vesoljških farmah ali pa recimo tretja svetovna vojna ki bo zreducirala število zemljanov za 90 procentov.
Fash
29. 05. 2008 18.55
Pa nisi napisal koliksna je tvoja placa, da je gre samo 25 % za hrano v 4 clanski druzini. ( 4 clanska druzina je eno povprecje zato sm omenil 4 clanska )
Fash
29. 05. 2008 18.47
Revolucionar, ti nimas vseh ovc na svojmu mestu !!!!!
Prvo Borec
29. 05. 2008 18.23
revolucionar ti si totalen kreten, kaj več se mi pa ne ljubi pisati za kretena.
mc_burek@email.si
29. 05. 2008 18.17
jst dam 50% plače za hrano, mati pa 90% penzije, potem vam povem kok je hrana draga..... o kvaliteti hrane nebi, hvalitetna je samo tista ki je doma predelana pa še to pogojno, saj so semna in sadike gensko vzgojene in predelane an svoje, kar je dobro ej to da ni dodatnih strupov gor
prog.anal@email.si
29. 05. 2008 18.04
Evo vam sedaj planskega gospodarjenja in kmetovanja... Evo vam industrializacije, mordernizacije, urbanizacije... Sedaj bomo užili vse sadove 60 letnega (sedaj ni nič bolje kot je bilo 20 let nazaj) načrtnega uničevanja podeželja, pozidave najboljših kmetijskih površin, zapostavljanja pomembnosti ohranitve domače proizvodnje hrane... Se strinjam - veselo bo... Čudi me samo nekaj: svet menda pridela 20% hrane več, kot je potrebuje - torej če nihče ne strada - čemu potem tak dvig cen na svetovnih borzah - za Slovenijo mi je povsem jasno zakaj :-(
titovka
29. 05. 2008 18.03
kaj naj rečem??? čestitam na blaginji!!!!!!!
nocomment24kur
29. 05. 2008 17.59
Revolucionar, len si najbrž kar ti sam, poleg tega pa nimaš pojma o zakonitostih trga (ponudba-povpraševanje). Stvari niso tako enostavne, kot jih prikazuješ ti. dejstvo je, da je svetovni trg s hrano in nafto v krizi in sklicevanje na to, da smo si za to tako ali tako sami krivi (seveda pa ne avtorji bistroumnih "revolucionarnih" komentarjev), ne pelje nikamor. Tvoje "nasvete" o pridelavi lastne hrane na vrtu upošteva marsikdo, pa še vedno lahko le životari s tistimi nekaj 100 evri plače ali pokojnine.
keramicar2
29. 05. 2008 17.23
mariborčan je omenil avstrijo. lepo in prav problem je v tem da avstrijec v fabriki zasluži 1800e naš delavec pa 450-500. cene hrane v avstriji pa so nižje kot pri nas.spomnim se da je ob našem vstopu v eu. med drugimi pogoji bil tudi uskladitev plač z eu. naša banda politična je to pozabila zato pa nam je dala največje kazni na svetu-ne evropske. nauk te resnične zgodbe-škoda da si slovenc...
baltbaltazar@email.si
29. 05. 2008 17.20
Nekateri ne morejo mimo tega, da nebi zraven mešali naše vlade, pa EU in podobno. Dajte si prebrati prvi stavek prispevka še enkrat.
revolucionar
29. 05. 2008 17.19
Zakaj je hrana draga?! Ker smo leni!! Ker gremo rajši kupit v trgovino, kot pa si jo sami pridelat! Neobdelane zemlje cel kup, ampak noben si ne bi rok umazal! Rajši bi vsi bili pravniki, ekonomisti, zdravniki, politiki... Vsi bi hoteli plače od 2000 EUR na mesec in se vozili v avtih z 200 konji...za kaj? Kdo pravi, da je kvalitetna hrana draga? Draga glede na kaj? Ja, glede na genetsko modificirani hrano in ostale strupe je draga....ker strupov ne bi noben kupoval za isto ceno!!! če pa je cena nižja pa se že 'splača'...a ne? Sploh če je v akciji!! Preden začnete gnjavit kako je kaj drago se najprej malo pozanimajte kako je bilo v preteklosti (pa ne mislim v stari dobri Jugi...)! Poglejte statistične podatke zahodne Evrope....koliko procentov plače se je potrošlo za hrano 30-40 let nazaj (in takrat ni bilo toliko 'nekvalitetne' oz. poceni hrane kot danes)...danes potrošimo za hrano več kot pol manj!!! Kako lahko govorite, da je hrana dražja? Sploh pa kvalitetna hrana!? Če je šlo 20 let nazaj 25% plače za hrano in če danes dam 25% plače za hrano bom dobil isto kvaliteno hrano, če ne še bolj, ker danes so nam na voljo tudi izdelki, ki se jih prej v Evropi ni dalo dobiti!! Iskreno povedano je danes hrana prepoceni!!! pridelovalci hrane imajo prav, ko dvigujejo cene!! Zakaj pa bi oni morali delati 'zastonj'? Ves ostali 'lumpen proletariat' (pravniki, ekonomisti, politiki in ostali, ki so le sami sebi namen) pa živijo kot mali bogovi in pizdijo, ko se tona krompirja podraži za en dolar?! Če menite, da je hrana pre draga in da ni več kvalitetna, pa vam svetujem naslednje: 1. Če še nimate v lasti/najemu kaj obdelovalne zemlje, pojdite na občino in vzemite kos neobdelane zemlje v najem (letni strošek je enak par litrom mleka!!...in se ne zajebavam). 2. Začnite si sami pridelovati hrano! Končno boste vedeli kaj jeste in končno boste tudi razumeli zakaj ima danes hrana tako ceno!! KER SMO LENI!!!! In zaradi nič drugega....
tovarišinajuriš
29. 05. 2008 17.13
Kaj ko bi malo gladovno štrajkali,pa da na šiht nebi šli?Kak teden morbit?