Gospodarstvo

Višje cene storitev

Ljubljana, 29. 12. 2006 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Cene življenjskih potrebščin so se decembra zvišale za 0,4 odstotka. Letna inflacije je bila 2,8 odstotka.

V decembru so se se zvišale cene gostinskih storitev
V decembru so se se zvišale cene gostinskih storitev FOTO: Reuters

Inflacija na letni ravni je znašala 2,8 odstotka, povprečna letna inflacija pa 2,5 odstotka. Za zadnji letošnji mesec je bilo značilno predvsem naraščanje cen storitev, saj so se te v povprečju zvišale za en odstotek, blago pa je bilo v povprečju dražje za 0,2 odstotka. Med blagom sta se najbolj podražila trajno blago in blago dnevne rabe (v povprečju za 0,3 odstotka), medtem ko se je poltrajno blago v povprečju pocenilo za 0,4 odstotka.

Najbolj so se cene zvišale v skupinah gostinske in nastanitvene storitve (v povprečju za 1,8 odstotka), rekreacija in kultura (za 0,9 odstotka), hrana in brezalkoholne pijače, zdravje in prevoz (za 0,5 odstotka) ter stanovanje (za 0,4 odstotka).

Statistični urad izpostavlja tudi podražitve v skupini zdravje, kjer v letošnjem decembru izstopajo podražitve zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev (za 1,7 odstotka) ter bolnišničnih storitev, ki so bile dražje za 0,6 odstotka.

Izstopajo tudi podražitve bolnišničnih storitev
Izstopajo tudi podražitve bolnišničnih storitev FOTO: POP TV

V skupini prevoz v decembru najbolj izstopajo podražitve letalskih potniških prevozov (za 3,4 odstotka), vzdrževanja in popravila vozil (za 1,6 odstotka) ter novih osebnih avtomobilov, ki so bili dražji za 0,4 odstotka. V skupini stanovanje so se v letošnjem decembru najbolj povišale cene komunalnih storitev (v povprečju za 1,5 odstotka), med katerimi se je odvoz smeti podražil za 5,2 odstotka. Za 1,8 odstotka pa so se podražila tudi trda goriva.

Nižje cene oblek in obutev

Decembra so se cene znižale le v skupini obleka in obutev, in sicer za 0,6 odstotka. Znižanje je predvsem posledica prvih predprazničnih in novoletnih popustov. Na račun teh popustov so bila oblačila v povprečju cenejša za 0,8 odstotka in obutev za 0,3 odstotka, medtem ko so se drugi tekstilni izdelki in dodatki podražili za 2,6 odstotka. Vidnejše je bilo tudi znižanje pri igrah in igračah (za 2,8 odstotka) ter pri prenočevanju v hotelih (za 2,2 odstotka).

Znižanje cen oblek je predvsem posledica prvih predprazničnih in novoletnih popustov
Znižanje cen oblek je predvsem posledica prvih predprazničnih in novoletnih popustov FOTO: POP TV

Podobno kot v letu 2005 so tudi v letu 2006 cene storitev rasle hitreje kot pa cene blaga. V primerjavi z lanskim decembrom so bile storitve v povprečju dražje za 4,3 odstotka, blago pa za 2,1 odstotka. Med blagom se je v letu dni najbolj podražilo blago dnevne rabe (za tri odstotke), sledi poltrajno blago, ki je bilo dražje za 2,4 odstotka, trajno blago pa je bilo za dva odstotka cenejše kot pred letom dni.

K skupni rasti cen so tako letos največ prispevale cene v skupinah hrana in brezalkoholne pijače (0,65 odstotne točke), stanovanjska oprema ter gostinske in nastanitvene storitve (vsaka po 0,35 odstotne točke), raznovrstno blago in storitve (0,31 odstotne točke) ter obleka in obutev (0,28 odstotne točke), so še sporočili iz statističnega urada.

Statistiki opažajo prilagajanje cen gostincev

Na decembrsko inflacijo so najbolj vplivale višje cene sveže zelenjave, storitev v gostinskih lokalih in počitnic v paketu. Zelenjava se običajno v decembru podraži, ne pa tudi cene v gostinskih lokalih. "Po naših informacijah so nekateri gostinci zvišali cene, ker jih že nekaj časa niso spreminjali, pri drugih pa gre za prilagajanje na prevzem evra," je ob predstavitvi letošnje inflacije povedala vodja oddelka za statistiko cen življenjskih potrebščin na statističnem uradu Mojca Maček Kenk.

Ker do prevzema evra manjka le še nekaj dni, so na statističnem uradu drobnoprodajne cene za zadnje leto preračunali v evre. Primerjava teh cen z decembrom 2005 pokaže, da se je v letu dni med blagom najbolj podražil krompir, in sicer za več kot 130 odstotkov. Podražile so se tudi ostale povrtnine, med njimi je Mojca Maček Kenk naštela česen, čebulo in kumare. Nasprotno se je polnozrnati kruh v letu dni pocenil za 3,1 odstotka, kar je mogoče pripisati pogostemu uvrščanju tega kruha v akcijske ponudbe trgovcev v drugi polovici leta.

Po danes objavljenih podatkih državnega statističnega urada so se v Sloveniji cene življenjskih potrebščin decembra v primerjavi z novembrom zvišale za 0,4 odstotka. Inflacija na letni ravni je znašala 2,8 odstotka, kar je 0,5 odstotne točke več kot v letu 2005, povprečna letna inflacija pa 2,5 odstotka. Zadnji letošnji mesec so se najbolj podražile storitve, med njimi predvsem odvoz smeti, letalski prevozi, storitve v gostinskih lokalih in storitve za šport in rekreacijo.

Statistiki so v decembru nasploh zabeležili veliko število podražitev, je povedala Mojca Maček Kenk ter dodala, da pa so po drugi strani nekateri trgovci na določene izdelke nudili številne prednovoletne popuste, kar se je odrazilo predvsem na nižjih cenah oblačil ter nekaterih prehrambenih izdelkov.

Običajno se sveža zelenjava v decembru podraži, česar pa ne moremo trditi za cene v gostinskih lokalih, ki ponavadi zadnji mesec v letu v povprečju ostanejo nespremenjene ali pa se malenkostno povišajo. V letošnjem decembru so se zvišale za 3,2 odstotka. Podražitve v tej podskupini lahko pričakujemo tudi v naslednjih mesecih, napovedujejo na statističnem uradu.

Med storitvami pa se je kanalščina letos podražila za 50,5 odstotka, neobičajno visoka je bila tudi rast cen fotografskih storitev (+36,3 odstotka). Potem ko se cene parkiranja osebnega avtomobila na odprtem parkirišču lani niso spremenile, so se letos zvišale za 21 odstotkov. Močno so se zvišale cene v gostinskih lokalih, prav tako tudi cene frizerskih storitev.

Nekatere podražitve v zadnjih mesecih letošnjega leta so bile res posledica priprav na prevzem evra, vendar je težko oceniti, v kolikšni meri, je sklenila Mojca Maček Kenk.

SORODNI ČLANKI

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivotrade@volja.net
01. 01. 2007 19.07
Pa vse se je podražlo, nimamo za cimet, sladkor...Mama so me do vratu v zemljo pokopali leta 1943, mi nismo pozanli podražitev...