Gospodarstvo

Višja minimalna plača

Ljubljana, 01. 08. 2007 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minimalna plača za polni delovni čas se je zvišala za 3,2 odstotka in bo do konca julija prihodnje leto znašala 538,53 evra.

Glede na zakon o določitvi minimalne plače, ki ga je DZ po vetu državnega sveta nato novembra lani v drugo sprejel, se minimalna plača 1. avgusta vsako leto poveča za pričakovano rast cen življenjskih potrebščin v letu, ki jo kot podlago za pripravo državnega proračuna sprejme vlada. Znesek minimalne plače na podlagi navedene ocene in po posvetovanju s socialnimi partnerji ugotovi resorni minister oziroma ministrica in ga objavi v Uradnem listu.

Višje plače v gospodarstvu

Pogajanja o spremembah veljavne kolektivne pogodbe o načinu usklajevanja plač in o novi kolektivni pogodbi je pričakovati jeseni.
Pogajanja o spremembah veljavne kolektivne pogodbe o načinu usklajevanja plač in o novi kolektivni pogodbi je pričakovati jeseni. FOTO: POP TV

Avgustovske plače v zasebnem sektorju se bodo po kolektivni pogodbi o načinu usklajevanja plač zvišale za 2,5 odstotka. Lani uveljavljena pogodba je predvidevala dvoodstotno zvišanje in določilo o dodatku, če bo inflacija presegla 2,3 odstotka. Ker je bila 2,8-odstotna, se bodo plače zvišale še za to razliko.

Kolektivna pogodba o usklajevanju plač, povračilu stroškov v zvezi z delom in regresu za letni dopust v gospodarstvu je začela veljati julija lani, veljavna pa bo do konca letošnjega leta.

Velja za vse zaposlene v gospodarstvu, ki nimajo podpisanih panožnih kolektivnih pogodb oziroma te ne opredeljujejo katerega od elementov, ki jih opredeljuje kolektivna pogodba.

Sindikati so v začetku leta predlagali, da bi se plače po novem usklajevale tudi s produktivnostjo oz. delom produktivnosti na ravni panog in ne več zgolj z inflacijo.

Njihovi pozivi so bile vse glasnejši zlasti ob dobrih gospodarskih rezultatih, ki jih Slovenije beleži. Pogajanja o spremembah veljavne kolektivne pogodbe o načinu usklajevanja plač in o novi kolektivni pogodbi je pričakovati jeseni.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivo55
02. 08. 2007 07.23
In če bi bila davčna reforma upoštevala avstrijsko splošno davčno olajšavo 10.000 evrov bi bil neto 16 procentov višji...
jrainer@siol.net
01. 08. 2007 22.57
Pozabili so pripisati bruto. Ko minimalno plačo oklestimo davka in prispevka za zdravstveno in socialno blagajno, ostane nekaj manj kot 380 evrov neto. Čudovita plača, ni kaj.
Krbo?
01. 08. 2007 20.01
@sloeuro : Mislis da bodo Avstrijci dali Slovencu avstrijsko placo? To tezko verjetno. Ampak 5x vecjo placo v Avstriji tudi nebos dobil, ker 2.500 EUR je tudi v Avstriji in v Nemciji zelo zelo tezko zasluztiti. Ce mas visjo izobrazbo in nekaj izkusenj je v Avstriji in v Nemciji primerno nekje med 1.500 in 1.700 EUR. Minimalna placa v Avstriji pa naj bi se gibala okrog 800 EUR. lp
sloeuro
01. 08. 2007 10.18
če se bo gospodarstvo razvijalo in produktivnost večala in če se to ne bo poznalo na mojem računu konec meseca bom še kako probal delati v avstriji za 5X večjo plačo in za približno iste stroške hrane in bivanja kot so tu. Pa tudi če zapravim 2X več kot tu bom na koncu meseca imel privarčevano vsaj eno celotno SLO plačo.
blinkboy@email.si
01. 08. 2007 09.52
če se bo gospodarstvo še naprej razvijalo in se produktivnost večala se bo beg možganov zmanjšal. mislite da v avstriji pa zastonj živijo...?
cerar100@volja.net
01. 08. 2007 08.49
Kaj se pa šteje pod gospodarstvo?
Matej Rojc
01. 08. 2007 08.35
sloeuro imaš popolnoma prav. Edino mislim da ne bo treba čakat 10 let, da bodo vsi strokovni kadri pobegnili v tuijino. To se že množično dogaja in bo po mojem velik problem že v naslednjih letih. Pol mojih kolegov že dela v Avstriji in jim ne pade na pamet da bi delali v Sloveniji, če lahko za svojo izobrazbo dobijo v Avstriji 5x več. Pri nas pa služijo samo menedžerji in gospodje ala Tuš.
sloeuro
01. 08. 2007 08.24
se pravi, ce je inflacija 2.8 in nam povecajo place za 2.5 smo nategnjeni samo se za 0.3 ? Hvala vlada in hvala gospodarstvu, upam da bo v naslednjih 10 letih kaj slo na bolje v nasprotnem primeru bodo vsi sposobni slovenci delali v tujini, mi pa bomo placevali romune.