Gospodarstvo

Vino Brežice nič več za stečaj?

Brežice, 23. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po trditvah uprave podjetja Vino Brežice uspešno odpravljajo likvidnostne težave, ki so bile predvsem posledica visokih stroškov financiranja.

Vino Brežice: Podjetje je zaradi prezadolženosti ob koncu lanskega leta tako postalo nelikvidno in zrelo za stečaj.
Vino Brežice: Podjetje je zaradi prezadolženosti ob koncu lanskega leta tako postalo nelikvidno in zrelo za stečaj. FOTO: Reuters

Program, ki temelji na dogovoru med lastniki, bankami in upravo družbe, so podprli tudi delničarji, ki so sprejeli sklepe o spremembi strukture kapitala družbe.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal direktor podjetja Matjaž Pegam, v podjetju pričakujejo le še pozitiven odgovor države, ki naj bi podjetju že obljubila 500 milijonov tolarjev državnih poroštev za banke upnice.

Pozitiven odgovor države v podjetju pričakujejo do konca meseca, saj naj bi s tem dokončno rešili podjetje pred stečajem.

Kot je pojasnil Pegam, so v skladu z dogovorom med lastniki, bankami in upravo v lastniško strukturo podjetja vstopile banke upnice, ki bodo na osnovi sklepov skupščine del svojih terjatev do podjetja pretvorile v kapital in tako postale 76-odstotne lastnice družbe. Banke upnice bodo tako 25 odstotkov svojih terjatev v višini približno pol milijarde tolarjev od skupno dveh milijard pretvorile v lastniški delež, na preostanek kreditov pa znižale obresti.

V družbi naj bi po Pegamovih besedah glavnico kreditov začeli izplačevati leta 2006, dokončno pa naj bi jih izplačali v naslednjih petih letih. Prokurist družbe Kazimir Živko Pregl je ob tem še dejal, da naj bi država podjetju pomagala tudi s subvencijami za kadrovsko prestrukturiranje v višini 70 milijonov in kreditom za tehnološko-tržno prestrukturiranje v višini 40 milijonov tolarjev. Po Preglovem mnenju je Vino Brežice tudi premajhna družba, da bi lahko poslovala samostojno, zato si bo v prihodnosti morala zagotoviti ustreznega strateškega partnerja, ki bo podjetju prinesel dodatni kapital in nove tržne možnosti.