Gospodarstvo

Viator & Vektor: Delavci še niso dobili odgovora

Ljubljana, 26. 07. 2011 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.M./B.G./U.Z.
Komentarji
49

Potem ko je okoli 200 delavcev Viator & Vektorja od vodstva zahtevalo jasen odgovor, kdaj se bodo banke upnice dogovorile, in kdaj bo stekel insolventni postopek, je Pavček zagotovil, da bo njihova usoda znana v sredo.

Pred družbo Viator & Vektor so se danes znova zbrali delavci, ki so opozarjali, da jim družba dolguje plačilo prispevkov in plač. Tam so bili tudi vodilni.

Okoli 200 delavcev je danes v prostorih podjetja izreklo zahtevo, da pristojni usodo podjetja in zaposlenih sporočijo še danes.
Okoli 200 delavcev je danes v prostorih podjetja izreklo zahtevo, da pristojni usodo podjetja in zaposlenih sporočijo še danes. FOTO: Blaž Garbajs

Direktor Zdenko Pavček je odgovoril na vprašanje delavcev, ki so želeli vedeti, kaj bo z njihovimi plačami. "Ko smo imeli pripravljena sredstva za preostali del plač, so nas banke blokirale," je dejal Pavček, ki dodaja, da ima zagotovila, da bodo posle dobili nazaj, če se poberejo. Poudarja, da bodo v primeru njihovega propada v Slovenijo prišli tujci, po njegovem mnenju Vzhodnjaki. V tem trenutku je opozoril na pomembno dejstvo: Viator & Vektor v proračun letno prispeva več kot 20 milijonov davkov in trošarin. "Če bodo prišli tujci, goriva ne bodo tankali tukaj in proračun bo na izgubi. Vsi argumenti govorijo v prid temu, da nas podprejo," je še dejal Pavček. Dodal je tudi, da ima sestanek z bankami. Če ne bodo sklenili dogovora, bodo sprožili postopke zaradi insolventnosti. Sam se ne čuti krivega za nastale razmere v družbi, opozarja pa, da razglasitev insolventnosti lahko pomeni dvoje – stečaj ali prisilno poravnavo.

Delavci: Grčiji lahko, nam pa ne!

Delavci so nad razmerami ogorčeni. "Pomagamo Grčiji in ne vem komu vse, za naša podjetja pa ni denarja," so vzklikali. Pavček jim je odgovoril, da je o razmerah obvestil obe resorni ministrstvi, a odgovora ni prejel. Poudaril je, da je podal ogromno predlogov, a nihče ga ni uslišal.

Predsednik uprave Viator & Vektorja Zdenko Pavček
Predsednik uprave Viator & Vektorja Zdenko Pavček FOTO: Blaž Garbajs

"Gospod Novak, iz dneva v dan ste nam več dolžni. Na račun našega zaupanja v vas so zdaj delavci brez plač. Situacijo pa kolikor toliko držite nad vodo le zato, ker niste plačali delavcev. Če bi jim plačali, bi morali že zdavnaj razglasiti insolventnost," je dejal predsednik Sindikata prometa in zvez Viator & Vektor Marko Vučko.

Kdo bo plačal položnice, odplačeval posojila?

Vučko je sicer tako Pavčka kot direktorja Viator & Vektor Logistike Bojana Novaka opozoril na "dramatične" razmere, v katerih so se znašli zaposleni – ti namreč ne morejo odplačevati posojil, plačevati položnic ... Spomnil ju je, da družba že nekaj mesecev ne plačuje socialnih in pokojninskih prispevkov, čeprav je na plačilnih izpiskih prikazan odtegljaj. Novak je ob tem pojasnil, da naj bi bili prispevki za april poravnani, za maj pa ne. Kdaj in ali bodo sploh izplačali preostanek majske plače in naslednje plače, ne ve, saj so banke blokirale vse račune.

"Bomo pa mi zapeljali tovornjake pred banke!"

Na besede Pavčka, da se mu ne zdi pravično, da banke sicer pomagajo podjetjem v veliko slabšem stanju, če ta le malo povzdignejo svoj glas, so delavci odgovorili, da bodo tovornjake zapeljali pred banke.

Sindikalisti so vztrajali, da na današnjem sestanku z bankami sodelujeta tudi dva člana sindikata. Pavček se je s to zahtevo strinjal, a je poudaril, da morajo "na kup sklicati kar nekaj bank".

Njihova usoda bo znana v sredo

Banke upnice naj bi se po Pavčkovih navedbah sestale še drevi, v sredo pa naj bi bila znana njihova odločitev: ali bodo podprle načrt finančnega prestrukturiranja ali ne.

Po popoldanskem srečanju z vodstvom je Vučko pojasnil, da delavci odgovor uprave v vsakem primeru pričakujejo v sredo. "Torej se v četrtek pričakuje, da bodo vložili predlog za začetek stečajnega postopka," je dejal in dodal, da bo sindikat, če do tega ne bo prišlo, sam začel postopek za stečaj.

Tudi Novak je povedal, da bo v sredo, če odgovora bank – tako pozitivnega kot negativnega – ne bo, sklepal, da je ta negativen in bo še v temu tednu sprožil insolvenčni postopek.

Za tem so delavci odšli domov. Kot je še pojasnil Vučko, bodo v sredo doma čakali na odgovor bank in odločitev vodstva, ravno tako se ne bodo zbrali v četrtek – če bo treba, se bodo zbrali v petek.

Protestni shod delavcev družbe Viator & Vektor
Protestni shod delavcev družbe Viator & Vektor FOTO: Damjan Žibert

V Skupini Viator & Vektor ter hčerinskih družbah Viator & Vektor Logistika in Viator & Vektor Storitve je zaposlenih okoli 600 delavcev. Večina je že nekaj časa na prisilnem dopustu.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alojz Železnik 1
27. 07. 2011 05.00
Kdaj bodo vodilni oz. lastniki odgovarjali? Ni treba, da kazensko, vsaj premoženje se jim naj zapleni in razdeli med delavce!
alko82
27. 07. 2011 03.41
Zdej se piše o Viator_vektorju, naslednja firma pa bo g7...
letalo77
27. 07. 2011 00.37
KJE JE DELAVSKA STRANKA IN POSLANCI, KI BODO V TEM TEŽKEM TRENUTKU POMAGALČI Z VSEMI SREDSTVI TEM DELAVCEM, KI JIH JE OKRADLA UPRAVA IZ VRST LDS-A
vukanovic
26. 07. 2011 22.31
Baj baj moja bivsa firma . Hvala Vinko da si me se pravocasno sutno , mam zdaj boljsi siht :)
KarelVeliki
26. 07. 2011 20.56
Tito je imel Goli otok...tudi SLO bi ga rabila....
volek
26. 07. 2011 20.32
Jasno da je vsega kriv Janša. Zakaj pa ni dal oklepnike delat Pavčku. Bi bilo dost dnarja za šoferje, pa še Pavček bi lahko kakšno veliko vilo v Portorožu za delavce kupu. Tako pa ništa, a nimam prou Jožajoža?
leyland
26. 07. 2011 20.26
pred časom se je govorilo v kakšne k... je INTERUEROPA Mogoče pa je to samo zrežirano sranje za boljšo prihodnost INTEREUROPE. kot sem slišal za dogovore za prevzem poslov na mejnih prehodih, tako se tudi kje drugje dogovarjajo za prevzeme poslov in s tem višanjem realizacije omenjenega podjetja. na koncu so določeni zaposleni iskana roba saj imajo poznanstva, izkušnje ter veze z določenimi bodočimi kupci storitev, tako da Pavčka naj kr vrag vzame saj on je samo direktor kateri je kriv za nastalo situacijo ostali pridni delavci so pač * stranke.
vidaw
26. 07. 2011 19.17
" TEMA GOSPODARSTVO" NA VAŠEM SPLETU, BI MORALI SPREMENITI V "ČRMO KRONIKO"!! VSAK DAN NOVI STEČAJI, DVOMLJIVI PREVZEMI, DELAVCI PA NA CESTI....SPLOH PA ZELO" SPOSOBNI" DIREKTORJI IN NJIHOVI VODILNI, NEKDAJ "GAZELE SLOVENIJE" SO UNIČILI SRCE SLOVENSKEGA GOSPODARSTVA!!! DRŽAVA IN SODSTVO PA NIČ!!!! NO JA, SI POLNIJO BATERIJE NA DOPUSTIH!!!!
mac4_m
26. 07. 2011 19.05
v neki civilizirani državi bi take kriminalne parazitske nesposobneže aretirali v roku nekaj ur, njihove jahte, hiše in ostalo nakradeno slovensko imovino pa zaplenilo v roku dveh dni. Seveda pa je sedanja opcija nujno morala priti nazaj na oblast ravno zato, da drži štango podobnim parazitom, da izropajo in dokončno uničijo še zadnje firme, preden bojo dobil brco v zadnjo plat...
Ata_Smrk
26. 07. 2011 18.35
pa komu mar za delavce no..., ne stekate folk? slo je pravna in socialna drzava... cas vse pomete in vse gre v pozabo, beri: narod pa krepa pri zivem telesu. so what... samo, da smo mi najboljsi in gospodarji svoje vedno bolj bedne situacije (nas poneumljajo nasi vladarji). tudi njihov cas mineva, kako fantasticen dan!!!
Majda Božnar
26. 07. 2011 18.34
Ali ni nič drugega novega v Sloveniji?!
Huey
26. 07. 2011 17.30
Delavec... javna uprava, tajkunski lastniki, birokracija in naša zakonodaja, te bodo izropali, uničili in pohabili. Svojemu otroku boš dal kavč za večerjo!
Jožajoža
26. 07. 2011 17.10
Viator & Vektor v proračun letno prispeva več kot 20 milijonov davkov in trošarin. boljše bi bilo, da jih ne bilo, takšnih firm.a se zavedate, koliko krat po 20 milionov so te firme dolžne bankam, lizig hišam, delavcem, naftnim družbam, davkariji,zavarovalnicam.............
pika poka ježek
26. 07. 2011 16.31
Sami menedžerji leta... Zdenko Pavček, Bine Kordež, ...Člani Foruma 21. oz. 22. Pa Kučanov nacionalni interes.
Napalm007
26. 07. 2011 14.44
:) Vse čestitke g.Z Pavček... Poslov na prisilni dopust 600 delavcev, pozabu jim je sicer poplačat za delo ki so ga vestno opravljal, ampak to ni v Sloveniji nič nenavadnega. Zavozil nekoč "odlično" podjetje zaradi svojega in pohlepa drugih članov uprave. 2008 maneger leta???. Navaden smrtnik MORA, hoče noče poplačat vse svoje obveznosti, kar pa za nekatere v nekoč odlični Sloveniji ni več pravilo
1943
26. 07. 2011 14.33
Saj g.Pavček ni kriv ,krivi so šoferji ,ker so prepočasi vozili in roba ni bila pravočasno dostavljena.Tudi v Mariboru delavci niso dobro opravljali svojega dela ,ker so avtobusi prej razpadli ,predno so prišli do njihovega kupca.Ubogi Pavček,kaj bo sedaj z njegovo vilo in jahto ,ne bo imel denarja za bencin .
Adam Novakovic
26. 07. 2011 14.03
se ta firma sla rakom zivizgattt!!!kam to pelje,hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm...
mafija76
26. 07. 2011 14.02
pavčka slečte ma obleko za par jurjev....pol mu pa mavo v žeoe poglejte on ma drobiža tejk ko firma rabi za poslovanje
loden
26. 07. 2011 13.56
Očitno je INTELEKT na tem portalu prepovedan. Oglejte oz. sposlušajte si kak intervju z Ayn Rand... kjerkoli ga boste pač našli.....:=))
Purgatory
26. 07. 2011 13.41
upam da propadejo skupaj z banko