Gospodarstvo

'Veselko ne uživa moje podpore'

Ljubljana, 20. 06. 2009 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister za promet Vlačič je nezadovoljen z nadzornim svetom Luke Koper, ki je razrešil dosedanjo upravo družbe in na čelo družbe imenoval Veselka.

Minister za promet Patrick Vlačič
Minister za promet Patrick Vlačič FOTO: Jani Dolinšek

Gregor Veselko ne uživa podpore ministra za promet Patricka Vlačiča. Vlačič pričakuje, da bodo novi nadzorniki preverili Veselkovo primernost za vodenje družbe in napoveduje mednarodni javni razpis za novo upravo.

Vlačič ne razume, kako se je Veselko sploh odločil prevzeti položaj brez opore lastnika. Kot je povedal v pogovoru za Dnevnikov objektiv, je njegova odločitev milo rečeno naivna. "Zelo težko je pričakovati uspeh pri poslovanju, saj moraš delati z roko v roki z lastnikom. To je slab začetek," je poudaril minister in dodal, da zaradi vsega skupaj, kar se je zgodilo, Veselko ne uživa njegove podpore.

Vlačič bi glede menjave uprave v Luki Koper vsaj pričakoval, da ga nadzorni svet, v katerem sedijo predstavniki države – ta je neposredno lastnica 51 odstotkov Luke Koper, Sod ima v lasti 11,13 odstotka, Kad pa 5,11 odstotka delnic Luke Koper –, vsaj obvestijo, kaj bodo naredili. Nezadovoljen je tudi zato, ker so novo upravo imenovali nadzorniki, ki vedo, da odhajajo, in poznajo imena, ki jih bodo nadomestila.

Prometni minister od novih nadzornikov Luke Koper – te bo imenovala skupščina družbe 13. julija – pričakuje, da bodo preverili, ali je Veselko primeren za vodenje družbe. Vlačič je napovedal, da bo zagotovo objavljen razpis za novo upravo Luke Koper, in sicer mednarodni. "To pa zato, ker hočemo v Luki Koper najboljšega človeka," je poudaril.

Luka Koper
Luka Koper FOTO: Dare Čekeliš

Država ima glede Luke Koper po ministrovih besedah zelo jasno idejo – zgraditi tretji pomol in ji pomagati z gradnjo drugega tira. V kratkem bo tudi javna razgrnitev državnega prostorskega načrta za Luko, ki je ključna za vlogo Slovenije kot stičišča logističnih in blagovnih tokov.

Kaj pa Slovenske železnice?

Vlačič se je v pogovoru za Dnevnikov objektiv dotaknil tudi Slovenskih železnic in poudaril, da je Slovenija že zelo daleč s pogovori o strateškem partnerstvu z Deutsche Bahnom. O tem se je po njegovih besedah s kanclerko Angelo Merkel pogovarjal tudi predsednik vlade. "Nemški minister za promet mi je pred časom predlagal podpis pisma o nameri. To je že pripravljeno, zato bom verjetno že v kratkem z njim seznanil tudi našo vlado," je pojasnil.

Kot je poudaril Vlačič, je zahteval, da država ostane večinski, 51-odstotni lastnik Slovenskih železnic in da mora infrastruktura ostati v slovenski lasti. Kakšna bodo vlaganja Nemcev, se za zdaj še ne ve. "Zmotno pa je misliti, da bodo Nemci kar prišli in zgradili našo infrastrukturo. Kot razumem, želijo s strateškim povezovanjem z nami in državami iz regije predvsem dostop do Turčije prek desetega koridorja. Verjetno se o tem pogovarjajo še s kom drugim," je še pojasnil prometni minister.

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
23. 06. 2009 06.52
VOLILEC SI NE,NE----TO SO SAMO NAKLJUČJA,,KER MISLI PAHOR DA SMO SLOVENCI TOTALNO ZARUKANI,IN DA NIKOGAR NE POZNAMO ,DA IMAMO ČRNO MRENO NA OČEH IN ČEPE V UŠESIH, IN DA NE VEMO ZADEVE POVEZAT,IN DA VESELKO NI BIL NASTAVLJEN V INTEREVROPO, KAKO SEM SI JAZ VEDNO SLUŽBO SAMA ISKALA,IN MILIJONI DELOVCEV---SAMO NEKAJ IZBRANCEV PA PRIDEJO V KEŠ PRALNICE PO NAKLJUČJU IN SLUČAJNO IMAJO PRAVE PRIJATELJE ,IN PRAVE STARŠE KOT SEM NAPISALA;,,SEDAJ JE V LUKO PRIŠEL NOVI SET STARIH PREVERJENIH LOPOVOV
VolilecSI
22. 06. 2009 22.31
Vlačič je mlad in ne ve, da na delovna mesta preko katerih se vrši tihotapljenje cigaret in orožja nastavlja samo preverjen kader, ki ga izbira Kučan. Že v Jugoslaviji so naše ladje otovorjene z orožjem plule pod Liberijsko zastavo, ZN so bili dobra krinka prekupčevalskih držav. Tudi Veselkotov oče je bil nekoč predstavnik Splošne plovbe Piran v Abudjanu, Slonokoščena obala, ki meji na Liberijo. Po osamosvojitvi so komunisti potrebovali človeka, ki bi jim za tovrstne posle znova stkal kontakte in glej, našli so častnega konzula Liberije N.Omana, ga zlorabili itd.
Buena Vita
22. 06. 2009 19.30
Chain
21. 06. 2009 20.07
Vlačič naj rajši se ukvarja z deli na naših avtocestah, v oddaji 24ur je rekel, da bodo sankcije, pol drugi dan na seji pa nič. Gospoda Veselkota pa naj kar pri miru pusti, ker ima večjo izobrazbo in bolj je sposoben kot pa Vlačič. Gospod Veselko ima poklic za ekonomista in še neko višjo iz prometne vede. Edino če se mogoče Vlačič boji, da mu Veselko ne spodrine stolčka. Vlačič pa naj rajši razjasne, po katerem zakonu je uporabil plavo luč na svojem avtomobilu in vijugal ter prehiteval po levi (odstavnem) pasu po avtocesti. Vlačič je rekel, da je videl, da gre rešilec in zato je prižgal plavo luč in pomagal rešilcu utirati pot. Gospod Vlačič, rešilec si zna sam utirati pot, verjemite.
123_Zoke_vec_ni
21. 06. 2009 18.20
Vlačič pa ne uživa podpore naroda.
kritika@email.si
21. 06. 2009 18.10
Vlačič, po vseh peripetijah s tvojega področja sem prepričan, da tudi ti ne uživaš podpore večine Slovencev.
Uporabnik113189
21. 06. 2009 16.54
laufer21.06.2009, 10:13 Moram priznati, da sem nekoč še cenil doktorate. Potem sem nekega dne doživel nenavadno spoznanje. Model je bil matematik, ki je obvladal vse kar hočeš..Neverjetno znanje v matematiki. Pa so tega človeka prebrisani mulci tako naplahtali, da je zlezel v vrh smreke in so se mu režali za znoret. Doktorat pač ni kompletna oprema za življenje. Že res da pomeni vrhunsko znanje na ozkem področju. Ko pa si v poslih in gre za denar srečaš ljudi z osnovno šolo in kaj hitro izpadeš "nategnjen". Življenje piše nenavadne zgodbe. Pri železnicah in luki Koper imam izjemno slabe občutke. Mislim da ni trenutno nikogar, ki bi vedel kompletno resnico kaj se dogaja. Korelič je poznal poslovni del in nekaj ozadja. Nova ekipa se je šla navedne kravje kupčije brez strategije. Kakšni so interesi velikih, to po moje ni nihče sploh kopal v globino. Cela vrsta zakulisnih iger, političnih, gospodarskih, mafijskih, lokalnih, mednarodnih se dogaja. Izjemno občutljivo področje, kjer za tiste, ki vodijo nitke v resnici nikoli ne izveš. Upam, da da je kdo v vladi premislil o strategiji, še prej pa o zbiranju informacij o zakulisnih igrah. Kaj dela Sova? Kakšne so aktivnosti in načrti sosednjih držav, Italija, Hrvaška? Rusija? EU? Plinski terminali? Energetika? Pustimo Popoviča, ki je samo lokalna lutka, ki je po naključju za sekundo videl kup denarja v blagajni in se mu svetijo grabežljive oči. Kaj pomeni za nas državljane, če Slovenija postane strateško pomembna za velesile in bodo poskušali prevzeti nadzor nad nami? Nov Irak? Izrael? Babilon? Darfur? Imamo odgovor? Poseganje Bruslja z izsiljevanjem v naše vinjete mi daje misliti.
CKKPJ_Milko
21. 06. 2009 13.22
Vlačič.... Eh kdo pa tebe sploh podpira.....
Buena Vita
21. 06. 2009 11.26
KLASIK TO TI ČESTITAM MILIJONSKE ŠKODE BODO,KER LUKA JE NAEDILA SPREMLJAJOČO INFRASTRUKTURO,KI JE POTREBNA ZA ČAS V KATEREM SMO TA INFRASTRUKTURA JE SEDAJ MRTEV KAPITAL,KER VSE OBSTOJEČE POSLE GOLOBIČEVA ULTRA VLEČE PREKO DRAVOGRADA---IN KAJ SE DOGAJA,TO JE RES ZLOČIN NAD ZLOČINOM MORAŠ VPRAŠAT ŠOFERJE-POTEM SE NAJ FOLK NE ČUDI,ZAKAJ SO TAKI PREDZNEŽI NA CESTI,KAJ Z NJIMI POČNEJO RAZLIČNI GOLOBIČI-TAJKUNI
Buena Vita
21. 06. 2009 11.21
BARBARA VERDNIK JE V NAVEZI Z MAFIJO,IN SAMA SEM PRIČA KO JE FORTUNAT ZDENKO -ODVETNIK KI JE SEDAJ V ZAPORU,POSLAL K LJUDEM KATERE JE MAFIJA UNIČILA KUPIT HIŠO,NE KUPIT,VZET NO,TUKAJ JE POTEM SENICA NAREDIL RED,TO MU JE ZA ČESTITAT ME NE BO ČUDILO ,KO BO,POVEM.KO BO KRESALOVA MORALA PLAČATI CENO,KER GOLOBIČ NE OPROŠČA
Buena Vita
21. 06. 2009 11.17
klasik pomota ni se prijavil,ena golobičeva nadzornica mu je to funkcijo podpisala,scenarij je golobičev,kakor tudi tista velaka šlamparija ko so NOVINARJA PETKA PREMLATILI ,ZATO KER JE PISAL O NAVEZAH SEDAJ SO TE NAVEZE PRIŠLE NA OBALO,BARBARA VERDNIK JE GOLOBČKOVA,IN TUKAJ MAHINIRA,FRANCA PODPISUJE,KADRE NASTAVLJA ŽE DELJ ČASA VOŽD
Buena Vita
21. 06. 2009 11.13
kaj vlačko ti je kolega goloibič zabil kajlo,,he,he,he tako od pozadi, sej si vedel butec da nuisi dorasel prekaljenemu tajkuni in lažljivcu---pometa z vami kot coprnica
Prvo Borec
21. 06. 2009 10.21
VSE zamenjat v vseh podjetjih od snažilke do nadzornih svetov- Drugače ne bo mir !!
laufer
21. 06. 2009 10.13
V vladi je očitna KUHINJA! Podjetje najbolje ve, kateri ljudje imajo potenciale, če pa je nov direktor doktor znanosti iz logistike, je Luki Koper razvoj zajamčen! Vlada pa gradi strategijo razvoja Slovenije prav na razvoju!! Ah, Vlačič, kdo se te je zmislil !?
Uporabnik113189
21. 06. 2009 09.56
Vlačič, mislim, da si že padel v past. ker so bivše vodstvo razrešili in jih ne moreš nič več preganjati. Veselko pa je šele prišel in ni mogel narediti napake, razen te, da je bil naiven in se je prijavil za predsednika uprave brez soglasja lastnika. Kot bi si sposodil sosedov avto in soseda nič vprašal. In to počne človek z doktoratom? Stvar je po svoje smešna in meji na norčevanje. Mislim, da bo zadeva tako pravno zapletena, da nihče ne bo za nič odgovarjal, kljub milijonskim škodam. Veselko pa praktično tudi ne bo doživel kakšnih hudih posledic, še bolje ima zastonj promocijo. To je tudi glavni namen vse te zgodbe. Nekdo zelo hitro prehiteva po desni, ker se mu mudi oprati umazano perilo in skriti dokaze..
teran12
21. 06. 2009 09.48
ma folk....ok naj vlačič odstopi..in potem?? pride naslednji, pol boste spet želeli da tudi tisti odstopi. v tako kratkem času se ne da dosti naredit in itak ma največ dela z vinjetami, ki so itak stvar prejšnje vlade. Glede drugega tira kot je nekdo napisal... zdi se mi, da je vlačič vsaj realen in je povedal da za dva tira trenutno ni denarja, drugi pa so to veliko obljubljali in ga je kdo uresničil??.... ne!...se pa strinjam...tudi vlačič nima vsega prav...
Silvo Ciglari?
21. 06. 2009 09.47
vlačič ti samo študiraš kolko boš zaslužil drugače pa nimaš pojma
tron3
21. 06. 2009 09.07
Vlačič od kdaj pa uživate podporo volilcev in volilk, mi ni znano da bi si kdo želel da bi mladi rocker minister bi bil.
djdj
21. 06. 2009 04.00
Vlačič bi vinjete nalepil tudi na ladje. Tip ne ve kaj govori in dela.
bron
20. 06. 2009 21.26
TUDI MENI CELA VLADA NI PRAV NIČ UŠEČ.