Gospodarstvo

V NLB so Šrotu soglasno potrdili reprogram kredita

Maribor, 16. 04. 2009 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Iz NLB so sporočili, da so Infond Holdingu, potem ko so dosegli dogovor, po katerem lahko NLB zavrne soglasje za prodajo delnic Mercatorja, če bi bili s tem ogroženi njeni interesi, podaljšali kredit.

Predsednik uprave NLB Draško Veselinovič
Predsednik uprave NLB Draško Veselinovič FOTO: POP TV

"V zvezi z neuradnimi informacijami, ki se pojavljajo v medijih, Infond Holding obvešča zainteresirano javnost, da je bila družba s strani Nove Ljubljanske banke obveščena, da je omenjena banka v torek, dne 7.aprila, družbi odobrila podaljšanje kreditov," so prek spletnih strani borze sporočili z družbe. Kot dodajajo, zaradi spoštovanja poslovnih interesov iz razmerij med družbo in banko družba javnosti ne more razkriti podrobnosti. Poleg tega še pravijo, da izpolnjujejo vse pogodbene obveznosti iz vseh sklenjenih pogodb.

Infond Holding je tako lani ustvaril kar 82 milijonov evrov izgube, medtem ko je imela družba leta 2007 dobrih 28 milijonov evrov čistega dobička.

To so potrdili tudi v NLB, kje so zapisali, da so z družbo Infond Holding dosegli dodaten dogovor, po katerem lahko NLB zavrne soglasje za prodajo delnic Mercatorja, če bi bili s tako prodajo ogroženi njeni interesi. Zato se je uprava NLB na koncu soglasno odločila, da podaljša kredit omenjeni družbi.

Banka ob obravnavi vsake vlog za podaljšanje kredita vedno sledi svoj poslovno-ekonomski interes ter si prizadeva za izboljšanje svoje pozicije do komitenta, tako s pridobitvijo dodatnih zavarovanj kot tudi z izboljšanjem ostalih kreditnih pogojev, so še zapisali v NLB.

Generalni direktor Pivovarne Laško Boško Šrot
Generalni direktor Pivovarne Laško Boško Šrot FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik uprave NLB Draško Veselinovič je sicer še danes trdil, da ni še podpisal reprograma kreditov, da pa kot bankir vedno najprej gleda interes banke in Slovenije.

V primeru, da NLB Infondu posojila ne bi podaljšala, bi banka Infond Holding najprej pozvala k poplačilu posojila, nato bi se začel postopek za zaseg zastavljenih delnic: 20 odstotkov Pivovarne Laško in 12,5 odstotka Mercatorja.

Po neuradnih podatkih naj bi Infond Holdingu v sredo zapadlo okoli 150 milijonov posojil, ki jih je družba vzela pri Novi Ljubljanski banki. Po poročanju Financ naj bi Infond Holding, katerega večinski lastnik je Boško Šrot, za posojilo zastavil okoli petino vrednosti delnic Pivovarne Laško in osmino Mercatorja. Infond Holding je sicer večinski lastnik Pivovarne Laško, v lasti pa ima tudi delnice Mercatorja.

Želi Križanič res zaščititi Mercator?

Finančni minister Franc Križanič je že na seji komisije DZ za nadzor javnih financ opozoril, da bi pri prodaji deleža Infond Holdinga v Mercatorju v primeru, da bi prišlo do nenadne prekinitve kreditnih linij, lahko prišlo do prevzema Mercatorja "na način, da bi strateški partner lahko prevzel Mercator in praktično spraznil naše police". "Glede na to, da je po podatkih, ki jih imamo, v ta namen že odprl kreditne linije in je po naših podatkih enkrat že izpraznil slovenske izdelke s svojih polic," je dejal minister. Po neuradnih podatkih naj bi šlo za hrvaško podjetje Agrokor.

Minister za finance Franc Križanič
Minister za finance Franc Križanič FOTO: Dare Čekeliš

Po besedah Križaniča je bil zato predlagan reprogram na 45 dni, v tem obdobju pa naj bi se pripravilo vse potrebno za prenos delnic na neko družbo, če bi bilo treba te delnice zaseči. Dodal je, da bi bila družba v lasti bank in bi nato lahko te delnice prodajala naprej, banke pa bi se rešile pretirane vezanosti na delnice posameznega podjetja.

Tudi Veselinovič je že dopoldne povedal, da je zgodba o Mercatorju precej dolga in zapletena. "Vemo, kdaj je bila prodaja Mercatorja narejena in kdaj se je začelo financiranje Mercatorja. Na točki, ko se krediti podaljšujejo že dlje časa, je to eskaliralo v trenutku, ko sem v banki dobra dva meseca. Treba bo potegniti nekatere odločitve in na tem tudi delamo," je še dejal prvi mož NLB.

KOMENTARJI (145)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapitalist
10. 05. 2009 21.04
kje si sedaj PAHORČEK ali MARIOLINO šempeterski kako si se lahko prodal za kozarec piva ali pa ???????????? VLADA bi morala v tem primeru takoj odstopit in uvesti postopek odstavitve odgovornih na NLB
cekson
18. 04. 2009 11.22
Pa kaj ste volili to NORO VLADO ????? Jaz jo nisem in je nikoli nebi, saj so vsi KOMUNISTI, ki neznajo posteno ziveti !!!! PREDCASNE VOLITVE !!!!!!!
ciaobella
17. 04. 2009 10.28
Mi smo resnično zelo TOLERANTEN in NOR NAROD!
ciaobella
17. 04. 2009 10.28
Resnično neverjetno! Vse bi človek razumel...da je v interesu Slovenije in njenega gospodarstva. Ampak zakaj za božjo voljo potem raznih Bavčarjev, Šrotov ipd. LOPOVOV ne strpate v zapore! NE...reprogramirate kredite in jih pustite sedeti v udobnih dragoplačanih in na žuljih državljanov ustvarjenih foteljah! Who can understand this ?
aloalo
17. 04. 2009 10.24
resslovenka
17. 04. 2009 08.50
Hinavsko in skrajno grdo do državljanov, ki smo resnično upali na drugačen razplet. Mercator bo prešel v druge roke tako ali tako in prej ali slej. Ali bodo banke reprogamirali tudi kredite, ki jih ne morejo plačevati ljudje, ki so brez lastne krivde izgubili delo?
linum
17. 04. 2009 07.12
Sramota. Ljudje nimajo denarja za placila poliznic vi pa reprogramirate miljone tatovom kot so SROT. Ali nas imate za norce. G. Veselinovic ali ne veste, da so vsi Slovenci sanirali NLB. Ce niste sposobni dajte odpoved in ne igrajte se z nasim denarjem. Ne mislite, da smo Slovenci neumni in nehajte prodajati meglo z besedami, da je zgodba o Merkatorju precej dolga in zapletena. Vsi nasi veliki lasniki so na kriminalni nacin prisli do lastnistva zato ni nic zapleteno. Totovom se enostavno vzame.
aloalo
17. 04. 2009 00.48
kregal, kaj kregal strelal se bomo med sabo
djdj
17. 04. 2009 00.30
Xspot
16. 04. 2009 22.51
Ko bo kriza dosegla vrhunec, ko se bomo držali za glavo in globoko dihali, se bo slišala le ena beseda: VELEIZDAJA!
matej962
16. 04. 2009 22.49
Zanimivo je, da so nam ovčicam pred leti isto zgodbo o Hrvaškem odkupu Elana prodali in masno na tem služili kakšnih 10 let razni tajkuni in kvazi menadžerji. Danes pasemo isto travo samo so igralci in imena druga.
comment123
16. 04. 2009 22.43
POLITIKA JE LAGALA.DEJALI SO, DA NE BODO PODPIRALI TAJKUNOV!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Xspot
16. 04. 2009 22.40
Uprava NLB tako lepo citira temeljna načela poslovanja bank, da so se mi zasolzile oči. In to je ravno tista banka, ki je revnim, zahojenim Laščanom, z žegnom države (predvsem gizmota), dajala milijonske kredite, na čisto nični osnovi. Preprosto so prišli na banko s predlogom, da bi imeli ogromno denarja, če bi jim banka posodila ta denar, ker pač zasedajo take položaje, da lahko določajo pravila poslovanja. Delnice so kupili po jurja, v nekaj letih pa so se prodajale po deset jurjev in več. Nepremičnine so zgodba zase. Genijalno, narod je ploskal od navdušenja nad hiper turbo uspešnimi Laščani. Menda je jasno, kje je finta in kaj to pomeni.
Xspot
16. 04. 2009 22.18
Stanič/Turnšek/Šrotov Laški pir je med najdražjimi na policami in najcenejši, glede na stroške izdelave. Pivo je voda in to črpajo, po vzoru afriških in južno ameriških imperialistov, zastonj. No ja, dolžni so bili vzdrževati pregrade v Barbari. Ceneni ječmen in hmelj, barvice, embalažo, logistiko in ostale "naravne" surovine, prispeva Turnškova družina ter ostali pivovarniški klani. Celo zemljo in infrastrukturo so dobili takorekoč zastonj, kupili so vso konkurenco, pa še vedno ne gre. Najhuje pa je tisto, kar bo kumunistični dinozaver pustil za sabo.
quantum
16. 04. 2009 22.16
Nekdo je po Osamosvojitvi dejal, "da je sedaj samo še vprašanje časa, kdaj se bomo skregali med sabo!" Smo kar blizu tega. Mogoče je pa spet čas, da prosmo Dunaj da nas fura, ker se očitno sami ne znamo?
tony_abcde@yahoo.com
16. 04. 2009 22.11
še en dokaz kako politika podpira legalno krajo in nobene odgovornosti. Prišel je čas za poplačilo predvolilnih aktivnosti...
luciluk
16. 04. 2009 22.08
Narod na forumu prenhajte s Sizifovim delom in ne prepričujte prepričanih. Levaki ne bodo volili SDE in Desni ne bodo volili SD. Kar koli že bo noben ne bo zamenjal strani. Ljudje pod Alpami so pač preveč odločeni in tudi za ceno svojega pogreba ne spremenijo stališč. Pustimo kot je posatnimo Kostarika kajti banan je v SLO ogromno. Kresalki pa še enkrat čestitke na 1,75 predvidenih miljardah odškodnin ljudem, ki sovražijo Slovenijo. Neverjetno to se ne bi zgodilo nikjer druget kot samo na; Sunny side of Bananas.
sodnik61
16. 04. 2009 22.03
Mogoče pa je problem v tem, da se v naši državi od osamosvojitve dalje, v špici gospodarstva in politike vrtijo iste osebe, z nekaj izjemami. Vsi vse vedo pa vendar vsega ne povedo, ker bi se imperij sesipal. Zato nam vztrajno servirajo zgodbe o povojnih in medvojnih pobojih, spravah, težavah z hrvati, Titovih ulicah in podobnih neumnostih, ki nas razdvajajo in nam meglijo sliko. Upam pa, da bomo enkrat prišli do vrha ledene gore, ko se bodo začele stvari odvijati, ker drugače nam ni pomoči.
luciluk
16. 04. 2009 22.01
Jinks 16.04.2009, 21:38 3 A smo res tak narod hlapcev, kakršne nas je že Cankar opisal?? Brez hrbtenice, brez zavedanja da si zaslužimo več!?! ODGOVOR: Da Jinks preskoči na novico o izplaćilu odškodnin izbrisanim :)) Pa lep dan, še naprej.
Xspot
16. 04. 2009 21.51
Vprašanje, koliko ljudi je priravljeno še naprej podpirati precenjene Slovenske blagovne znamke. Kjer je konkurenca, ljudje kupujejo bistveno cenejše in nič kaj slabše tuje proizvode, Merkator je prazen. Še pred leti, si lahko izbiral le med laškim in unionom, odkar ni več Drnovška pa je ponudba bistveno večja. Cena naše patoke in svetovno priznanih znamk, ki sponzorirajo recimo formulo 1, je skoraj enaka. Edini perspektivni poslovni načrt teh podjetij je, da se čimdražje prodajo, dokler je zalogaj še zanimiv za kakšno multinacionalko. Zakaj bi kdo investiral v podjetja brez perspektive, sploh pa banka, mi ni razumljivo.