Gospodarstvo

Velenje in Šoštanj o energetiki: skeptični, da bo zagotovljen pravični prehod

Velenje, 11. 09. 2024 06.40 | Posodobljeno pred 8 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.Š.
Komentarji
3

Občinska sveta Velenja in Šoštanja bosta na skupni izredni seji razpravljala o prihodnosti energetike v Šaleški dolini, potem ko je država napovedala interventni zakon za preprečitev stečaja Termoelektrarne Šoštanj (Teš) in Premogovnika Velenje ter zagotavljanje daljinskega ogrevanja. V občinah so skeptični, da bo zagotovljen pravični prehod.

TEŠ
TEŠ FOTO: Miro Majcen

Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol in župan Občine Šoštanj Boris Goličnik sta bila o interventnem zakonu, ki bi omogočil izločitev Premogovnika Velenje in Teša iz skupine Holding Slovenske elektrarne (HSE), kar bi preprečilo njun stečaj, seznanjena prejšnji teden na sestanku pri ministru za okolje, podnebje in energijo Bojanu Kumru.

V Šaleški dolini od vlade zahtevajo zagotovila o spoštovanju strategije za izstop iz premoga ter o sprejetju zakonov o prestrukturiranju regije in o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje. Priložnost za to bo že današnja skupna seja velenjskega in šoštanjskega občinskega sveta, na katero so vabljeni tudi predstavniki države.

Tešu sicer brez ukrepanja države prihodnje leto grozi stečaj. Po neuradnih ocenah naj bi elektrarna in premogovnik v 2025 zabeležila med 150 in 200 milijonov evrov izgube, HSE pa poslovanja teh družb zaradi pravil EU o državni pomoči ne bi smel več financirati.

Minister Kumer je napovedal interventni zakon, s katerim naj bi omejili delovanje Teša in premogovnika, ju upravljavsko prenesli na Slovenski državni holding ter vzpostavili gospodarsko javno službo za oskrbo s toploto v Šaleški dolini. Družbi naj bi še naprej tudi tržno delovali, a močno omejeno. Kakšen bo režim obratovanja, še ni znano.

Od slednjega bo odvisno, za koliko se bo povečala odvisnost države od uvoza elektrike. V sistemskem operaterju prenosnega in distribucijskega elektro omrežja Eles namreč pravijo, da je izpad tega dela domače proizvodnje elektrike mogoče kratkoročno nadomestiti le s povečanim uvozom, ob tem pa zagotavljajo, da bodo tudi ob zmanjšanem deležu domače proizvodnje zagotovili pogoje za stabilno in zanesljivo oskrbo z elektriko.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

the kop
16. 09. 2024 17.13
Najprej Mehičhi, potem Konthiči sedaj Dermoličhi! Sama smetana sd!!
jutri_pa_res
11. 09. 2024 19.05
+4
Naj mi nekdo pojasni, kako je pa mogoče, da recimo nemške termoelektrarne na premog kljub emisijskim kuponom delujejo pozitivno. Kaj je torej pri nas narobe? Če je predrag velenjski lignit, potem pač naj TEŠ kuri indonezijski premog in odpadke, rudnik pa zaprimo. Izgleda pa, da Golob dela vse, da se uniči TEŠ, da bo lahko potem Gen-I to elektriko uvažal. On bo pa elektro kralj.
kr nekdo
11. 09. 2024 12.19
+0
nič druhgega ni sprejemljivo kot stečaj. tudi euro ni več dopusten iz davkoplačevalskega denarja.