Gospodarstvo

Večjih zapletov ni bilo

Ljubljana, 02. 01. 2007 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Drugi dan od uvedbe evra so bili na preizkušnji nekateri trgovski centri. Večjih težav, razen počasnega dela, ni bilo.

Prvi dan z evrom je minil brez težav, prav tako danes ni večjih zapletov
Prvi dan z evrom je minil brez težav, prav tako danes ni večjih zapletov FOTO: POP TV


Na drugi dan od uvedbe nove valute - evra v večjih trgovskih centrih, ki so že odprli svoja vrata, je vse potekalo nemoteno. Tako v Cityparku kot v Mercatorju v Ljubljani niso imeli večjih problemov z evri in so bili z bankovci in kovanci dobro oskrbljeni. Tudi cene so že ustrezno spremenjene, tako da do večjih zapletov ni prišlo.

Večina kupcev, ki so danes nakupovali v Cityparku, je povedala, da so se odpravili po nakupih zaradi nuje, saj je bila pred novim letom gneča prevelika in so se odločili, da nakupe raje opravijo danes. Tako jim evri ne predstavljajo nekega hudega problema, kot tudi ne radovednosti.

Po besedah vodje profitnega centra Interspar Mihe Košaka so z današnjim obiskom zadovoljni, čeprav ni bilo takšne gneče, kot je bila pred novim letom. Največ plačil je bilo v tolarjih, plačila z evri so bila bolj redka. Kot je povedal, kakšnih večjih problemov ni bilo. "Tudi ni prišlo do tega, česar smo se kar malo bali, da bi prišli ljudje z večjimi vsotami tolarjev in kupovali škatlice cigaret zato, da bi dobili nazaj evre," je Košak še dodal.

Cene blaga in storitev bodo do konca letošnjega junija še vedno zapisane v evrih in tolarjih. Odslej pa je vodilna cena zapisana v evrih in ne več v tolarjih. Obdobje dvojnega obtoka bo veljalo še do vključno 14. januarja; do takrat je mogoče plačevati v tolarjih in evrih, medtem ko morajo trgovci kupcem vračati evrsko gotovino.

Tudi zaposleni so bili zadovoljni s potekom dela. Kot sta povedali blagajničarki trgovine Spar v Cityparku, je bilo bankovcev dovolj, imeli pa so tudi rezervo kovancev, tako da bi lahko poklicali, če bi jih zmanjkalo. Evri jim niso delali problemov, saj imajo vse potrebno na računalnikih.

Po besedah vodje Hipermarketa Mercator Andreja Cvetka so nakupi potekali normalno tudi v Mercatorjevih trgovinah.Tako je zadeva zelo dobro stekla in niso imeli nobenih težav. Tudi evrske gotovine imajo dovolj, saj so se na novo valuto dobro pripravili, je povedal Cvetko.

Vračila v tolarjih in zavračanje prevelikih kovancev

Z delom so začeli tudi tržni inšpektorji v Ljubljani, Mariboru, Celju in Postojni, ki so že zabeležili nekaj kršitev. Največ zaradi opozoril trgovcev, da ne sprejemajo evro bankovcev večjih vrednosti, s čemer kršijo zakon.

V nekaterih lokalih in trgovinah se je zgodilo, da niso imeli dovolj drobiža, zato so vračali v tolarjih
V nekaterih lokalih in trgovinah se je zgodilo, da niso imeli dovolj drobiža, zato so vračali v tolarjih FOTO: POP TV
Banka Slovenije je z včerajšnjo uvedbo evra postala polnopravna članica Evrosistema in je v skladu z 49. členom Statuta Evropskega sistema centralnih bank in Evropske centralne banke vplačala preostali znesek svojega prispevka h kapitalu ECB v višini 17,1 milijona evrov, s čimer znaša skupni vplačani kapital 18,4 milijonov evrov.

V nekaterih gostinskih lokalih in trgovinah se je še zgodilo, da niso imeli pripravljenega dovolj drobiža, ali pa so imele trgovke pri vračanju evrov, kadar stranke plačujejo v tolarjih, težave, sicer pa je poslovanje z evri pri večini potekalo brez zapletov.

Tistih, ki so v trgovinah še vedno preračunavali, koliko tolarjev oziroma evrov so zapravili je bilo malo, pomagali pa so si kar z evro kalkulatorji. Najbolj pozorni so bili seveda kupci, ki še vedno plačujejo s tolarji in jim na blagajnah vračajo evre.

Zaradi bojazni pred ponaredki so nekateri trgovci zavračali plačevanje z bankovci za sto, dvesto in petsto evrov. Inšpektorji pa so opozarjali, da to ni v skladu z zakonom o uvedbi evra, zato bodo kršiteljem v prihodnjih dneh izrekli denarne kazni.

Zaradi bojazni pred ponaredki so nekateri trgovci zavračali večje bankovce
Zaradi bojazni pred ponaredki so nekateri trgovci zavračali večje bankovce FOTO: POP TV

Glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlič je sicer povedala, da zaradi te kršitve še niso izrekli nobene globe. Vsi kršitelji namreč takoj odpravijo nepravilnost, je zagotovila. Ob tem je trgovce, gostince in obrtnike pohvalila, da so bili po opozorilu, da gre za kršitev zakona, pripravljeni na sodelovanje ter takoj iz vseh svojih poslovalnic umaknili opozorila, da ne sprejemajo večjih bankovcev.

Nobene prijave ponarejenih evrov

Pri nadzorovanju uporabe nove valute sodeluje tudi policija, a kot so povedali na Policijski upravi Ljubljana, za zdaj ni bilo še nobene prijave zlorabe in ponarejanja evrov.

Deluje večina bankomatov
Deluje večina bankomatov FOTO: Jani Dolinšek
Avstrijska centralna banka je državljane obvestila, da bo do vključno 28. februarja tolarske bankovce brez provizije menjala za evrske, kar pomeni, da bo pri transakciji uporabila tečaj zamenjave, t.j. 239,64 tolarja za en evro.

Leta 2005 so po podatkih Nacionalnega centra za ponaredke v Sloveniji odkrili 1058 ponarejenih evrskih bankovcev, najpogosteje bankovec za 50 evrov. Število ponaredkov evrskih bankovcev se je tako leta 2005 v primerjavi z letom 2004 povečalo za 89,3 odstotka, vrednost ponarejenih bankovcev pa za 96,5 odstotka in je znašala 96.639 evrov.

V prvem lanskem polletju je bilo skupno zaseženih 1123 ponarejenih bankovcev, od tega 615 ponaredkov evrov, ostali so bili tolarji. Največ ponarejenih evrskih bankovcev je policija odkrila na območjih, ki mejijo z Italijo, in sicer v igralnicah, na bencinskih servisih in hotelih, medtem ko se ponaredki kovancev pojavljajo le na cestninskih postajah.

Deluje večina bankomatov

Bankomati so po navedbah vodje projekta evro v NLB Save Dinjaškega na evro prešli uspešno. V sistemu uspešno deluje 583 oz. 98 odstotkov vseh bankomatov NLB, 17 pa je v prostorih, ki se bodo za stranke odprli v sredo, je povedal Dinjaški. Kot zanimivost je nanizal, da je bilo v prvih minutah po uvedbi evra v Sloveniji na bankomatih opravljenih več kot 400 transakcij.

Andrej Bajuk je 1. januarja med prvimi dvignil evrsko gotovino na bankomatu
Andrej Bajuk je 1. januarja med prvimi dvignil evrsko gotovino na bankomatu FOTO: POP TV


V ponedeljek, torej prvi dan z evrom v Sloveniji, so na vseh bankomatih po državi zabeležili 38.000 dvigov, povprečni dvig pa je znašal 45 evrov (približno 11.000 tolarjev), kar je nižje od siceršnjega povprečja, ki se giblje pri 16.000 tolarjih, je dejal Dinjaški. "To kaže, da so ljudje evre dvigovali s previdnostjo in radovednostjo," je dodal. V kartičnem poslovanju so v ponedeljek zabeležili 13.000 transakcij, povprečno plačilo pa je znašalo 130 evrov, je še navedel Dinjaški.

V dežurnih bankah več obiska

V skladu z zakonom o uvedbi evra so za pravne in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, predvidene globe, če po dnevu uvedbe evra ne sprejemajo evrskih bankovcev in kovancev, so sporočili s finančnega ministrstva. Vnaprejšnja napoved zavračanja sprejemanja posameznih apoenov evrskih bankovcev in kovancev je v nasprotju z zakonom, opozarjajo na ministrstvu, dopuščajo pa možnost, da posel zaradi tehničnih razlogov ne bo sklenjen z gotovinskim plačilom.

V dežurnih bančnih poslovalnicah, ki so bile tako kot v ponedeljek v 43 krajih po Sloveniji odprte od 10. do 14. ure, so drugi dan po uvedbi evra zabeležili nekoliko večji obisk občanov in pravnih oseb kot v ponedeljek. V bančne poslovalnice so prišli večinoma starejši ljudje in nekateri gostinci in trgovci, ki so v ponedeljek in torek že poslovali, so povedali v nekaterih bankah. "Ker je danes še praznik, imajo ljudje čas za obisk bank za zamenjavo tolarjev v evre. V poslovalnice pa so prihajali tudi podjetniki. Ljudje menjajo zlasti večje tolarske apoene v manjše evrske apoene," so povedali v NLB.

V dežurnih poslovalnicah je bilo danes več obiska
V dežurnih poslovalnicah je bilo danes več obiska FOTO: POP TV


Jutri prvi delovni dan po prevzemu evra

Finančne institucije in trgovci se pospešeno pripravljajo na sredo, ko bo nastopil prvi delovni dan po uvedbi evra v Sloveniji. Banke so danes že simulirale delovanje plačilnega prometa v evrih, ki ga bodo dejansko vzpostavile v sredo. "Prvi del scenarija velika poka je za nami. A ni še čas za proslavljanje, saj je v sredo izredno pomemben dan, ko bomo odprli poslovalnice in aktivirali vse storitve za naše stranke, med njimi tudi najpomembnejšo, to je plačilni promet," je povedal Dinjaški.

NLB bo že danes 1,2 milijona strankam poslala decembrske izpiske stanj na računih. Izpiski bodo za december in bodo še v tolarjih, končno stanje pa bo preračunano v evre. Naslednji izpisek za januar bodo stranke dobile februarja, ti pa bodo že v evrih. Končni znesek bo informativno preračunan v tolarje do konca junija, ko se bo izteklo informativno dvojno označevanje v evrih in v tolarjih.

Zaradi odprtja nekaterih trgovin so bili bankomati in POS terminali bolj obremenjeni
Zaradi odprtja nekaterih trgovin so bili bankomati in POS terminali bolj obremenjeni FOTO: POP TV

V sredo bodo na preizkušnji tudi trgovine, ki so bile med novoletnimi prazniki večinoma zaprle, saj bodo morale sprejemati tako tolarje kot evre, vračila pa izvrševati samo v evrih. Po enem tednu se bo znova začelo trgovati tudi na Ljubljanski borzi.

Potem ko je Ljubljanska borza zaradi učinkovitega in varnega prehoda na evro v letu 2006 trgovanje končala s 27. decembrom, bo v sredo možen ponovni vnos naročil v valuti evro za vse borzne člane že od 7. ure dalje. Trgovanje bo potekalo po običajnem urniku med 9.30 in 13. uro. S prvim trgovalnim dnem v letu 2007 v valuti evro bo borza borzne tečajnice pripravljala v evru. Z namenom dvojnega označevanja cen v skladu z zakonom pa bo še vse do 30. junija objavljala borzne tečajnice tudi še v tolarjih, in sicer po tečaju zamenjave na svoji spletni strani.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

freeagain@email.si
02. 01. 2007 21.19
seveda...... še kitajci so začeli svoje devizne rezerve pretapljati v evre, adijo dolar! :)
kenguru
02. 01. 2007 20.58
Kar se tiče velikih bankovcev: če jih trgovci nočejo sprejemati, zakaj pa jih potem sploh imamo? Poleg tega pa trgovcu ni potrebno vzeti velikega bankovca, če nima drobiža za vrnit. Poleg tega pa se ni za bat, da bomo prav velikokrat hodili na kavo in plačevali s petstotakom :-)
ales@ai-informatika.net
02. 01. 2007 20.32
nekdo.. - pred tremi dnevi nam niso sprejeli bankovca za 500EUR pred Berlinom na bencinski črpalki, niti v restavraciji - imajo kar na vratih opozorilo, da zaradi nevarnosti ponaredkov tega bankovca ne sprejemajo.. velja pa to samo za 500-taka. Vzeli so nam ga šele v supermarketu..
nekdo...
02. 01. 2007 20.17
v tujini se meni osebno še nikoli ni zgodilo da bi zavrnili plačilo s 500 ali 200E je pa res da imajo skoraj vsi, oziroma res velika večina naprave za preverjanje pristnosti bankovcev in tako preverijo vsak bankovec od 50e dalje. tu je drug problem, da najbrž ne bodo imeli trgovci menjalnega denarja toliko... sicer pa brez skrbi le redko se bo zdoilo da bomo imeli v denarnici 500E bankovec, najbrž samo na dan plače ali pa še takrat ne, saj bodo ljudje že na bančnih okencih želeli manjše bankovce ob dvigo, pač tisti, ki ne plačujejo s karticami
Uporabnik113189
02. 01. 2007 20.11
Kar se mi zdi nelogično pa je izjava tržne inšpekcije, da morajo trgovci obvezno vzeti bankovce za 100,200 in 500E. Trgovci zelo radi vzamejo vsak denar, če je količina blaga v košarici velika. Nakup revije s 500E ali pa naprimer goriva pa tudi v tujini zavrnejo iz varnostnih razlogov. Ne vem zakaj se zopet pri nas trgovec ne sme zaščititi pred goljufijo? Ali se res ne moremo ničesar naučiti od sosedov?
limonca4
02. 01. 2007 16.22
Vam dam rešitev, ker vidim, da imate težave z znakom: velika črka E (npr. 5E).
zoran.artnak@hotmail.com
02. 01. 2007 16.04
Kako bi čez noč nekateri najraje kar pozabili tolarje. Dajte no lepo vas prosim, saj ne bo nobenega kap, če bo imel še kakšnega jurčka v žepu. Do 15.1. je še daleč, trgovin je na miljone, dobrih kafičev na triljone in tudi tiste 3 kilo jurje boš gulikoza definitivno zapravil. Še vedno pa je možnost skoraj tri mesece za menjavo na banki. Torej kdor ima probleme z borimi par kilo jurji naj zavije v oštarijo in požre kakšne pivce za živce. A ni lepše uživati praznike, kot se razburjati za malenkosti.
desnaleva@email.si
02. 01. 2007 15.59
očitno so težave z znakom za euro. Namreč ves komentar od znaka za euro izgine. Znak za euro se namreč izpiše, če stisnemo istočasno tipko Alt Gr in e. Pa srečno z OJRI v letu 7.
gulikoza@bojler.mine.nu
02. 01. 2007 15.52
desnaleva@email.si
02. 01. 2007 15.51
desnaleva@email.si
02. 01. 2007 15.48
Gulikoza znak za
gulikoza@bojler.mine.nu
02. 01. 2007 15.35
V MC-u na čopovi so mi za 5K SIT vrnili 3 eure (zakaj ne dela znak za euro?????) in 3 jurje. Kljub opozorilu da morajo ves ostanek vrniti v eurih, se je deklica zgovarjala da toliko gotovine nimajo. Mogoce ne bi skodil kak obisk inspekcije...bi se euri cudezno pojavili :)
gulikoza@bojler.mine.nu
02. 01. 2007 15.33
V MC-u na čopovi so mi za 5K SIT vrnili 3
limonca4
02. 01. 2007 13.19
He he he. Victorius, kaj se pa tako razburjaš??? A ni škoda živcev? =)))) Zakaj pa je tu toliko nevoščljivosti, če ne želite drugim slabo? Naj sosedu krava crkne. =)))) Resnica zelo boli, kajne? =))))) Eeeee, si ti nekomu tudi nevošljiv? Seveda sem tudi jaz Slovenka. No, nekaj pa priznam, po materini strani imam nemške korenine. Upam, da bančni avtomati ne bodo crkavali zaradi preobremenitve. Ni lušten naokoli hoditi brez denarja. =))))
victoriosus
02. 01. 2007 12.51
a se ti meša, limonca? pravi Slovenec Sloveniji ne želi slabo. Iz tega sklepanja sledi, da tudi ti nisi najbolj goreča Slovenka, če si sploh naša...
mc_burek@email.si
02. 01. 2007 11.53
jst tud tko pravm, crknt more vse :P ....dobr da bo zj še neki cajta dvojno označevanje v SITih mi nau treba preračunavat peš
limonca4
02. 01. 2007 10.09
Ah, kakšen škodoželjnež! =)))) He he he he ... Tipičen Slovenec, poln nevošljivosti.
rosomoh@email.si
02. 01. 2007 09.55
Tebi je glavna zihrnga že davno crknla.
doki007@email.si
02. 01. 2007 09.33
upam da bo vse crknl ,...tako da ne bo vse dobro...)(