Gospodarstvo

Večina izvoza jekla brez dodatnih carin

Ljubljana, 14. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ukrep za zaščito ameriške jeklarske industrije, ki ga je v začetku meseca sprejel ameriški predsednik George Bush, veljati pa bo začel 20. marca, ne zajema 68 odstotkov slovenskega izvoza jekla in proizvodov iz jekla na trg ZDA.

Slovenska jeklarska industrija ne bo občutneje prizadeta zaradi dodatnih ukrepov ZDA
Slovenska jeklarska industrija ne bo občutneje prizadeta zaradi dodatnih ukrepov ZDA FOTO: 24ur.com

Ostalih 32 odstotkov izvoza, za katerega bodo veljale višje carine, predstavljajo drugi proizvodni programi, med katerimi so nerjavne palice in tudi del nerjavne pločevine, je povedal državni podsekretar na gospodarskem ministrstvu Dimitrij Grčar, kjer so podatke pripravili po podrobni preučitvi vseh prilog Bushevega ukrepa.

Slovenija ni velik izvoznik jekla na ameriški trg. Po predhodnih podatkih Slovenskih železarn je Slovenija v ZDA, ki letno uvozijo približno 29 milijonov ton jekla, leta 2001 izvozila 5000 ton jekla. "Bistveno je, da so iz zaščitnega ukrepa izvzeta orodna jekla, ki predstavljajo glavnino slovenskega izvoza v ZDA," je pojasnil Grčar. Kot je še povedal, naj bi se zvišane carine, ki jih bodo ZDA v skladu z odločitvijo predsednika Busha uvedle prihodnjo sredo, 20. marca, za slovensko jeklo oz. izdelke iz jekla gibale med 18 in 30 odstotki.

Na ameriški zaščitni ukrep se je s pritožbo pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) minuli četrtek odzvala EU, ki je sicer največja proizvajalka jekla na svetu. Leta 2001 je proizvedla 158 milijonov ton jekla ali blizu 20 odstotkov svetovne proizvodnje, ki je znašala 845 milijonov ton. Podporo pritožbi EU so napovedale tudi druge večje proizvajalke jekla, med drugim Japonska, Južna Koreja, Avstralija in Kitajska. Evropska komisija se je ta teden o tem v Bruslju pogovarjala tudi s predstavniki držav kandidatk za polnopravno članstvo v EU in jih pozvala naj preučijo možnost koordiniranega nastopa pred WTO. Slovenija svoje stališče glede podpore pritožbi EU še oblikuje. Možno je, da bi Slovenija stališče EU načelno podprla, vendar pa to še ne bi pomenilo, da bi se EU v sporu pred WTO aktivno pridružila.

Evropska komisija je sicer danes sporočila, da bodo posvetovanja med EU in ZDA v zvezi s pritožbo petnajsterice glede ameriške uvedbe carin na uvoz jekla pred WTO potekala v torek, 19. marca, na sedežu WTO v Ženevi. Kot je v Bruslju še povedal tiskovni predstavnik komisije, je "verjetno", da se bodo posvetovanj udeležile tudi druge države, ki jih je ameriški ukrep prizadel.