Gospodarstvo

Več tudi za kmetijstvo

Bruselj, 02. 05. 2007 14.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predlog proračuna za 2008 predvideva več izdatkov za ukrepe za večjo rast in zaposlovanje.

Dalia Grybauskaite
Dalia Grybauskaite FOTO: Reuters

Evropska komisarka za finančno načrtovanje in proračun Dalia Grybauskaite je danes v Bruslju predstavila predhodni predlog evropskega proračuna za leto 2008, ki prvič doslej predvideva več izdatkov za ukrepe za večjo rast in zaposlovanje ter kohezijo v primerjavi s kmetijstvom in razvojem podeželja. Skupne odobrene pravice za porabo znašajo v celoti 129,2 milijarde evrov ali 1,03 odstotka bruto nacionalnega dohodka (BND) Evropske unije, odobritve plačil pa 121,6 milijarde evrov ali 0,97 odstotka BND unije.

Za leto 2008 so tako v primerjavi z letošnjim letom t.i. odobrene pravice za prevzem obveznosti višje za 2,6 milijarde evrov oziroma za dva odstotka, odobritve plačil oziroma predvidena dejanska izplačila pa za 6,0 milijarde evrov ali 5,3 odstotka.

Odobrena poraba znaša za spodbujanje konkurenčnosti in kohezijsko politiko 57,2 milijarde evrov oziroma 44,2 odstotka celotne pogače, kar predstavlja največji delež v predlogu proračuna, v primerjavi z letom poprej pa tudi porast za 4,2 odstotka. Neposredno spodbujanju konkurenčnosti bo namenjenih 10,3 milijarde evrov, kar je slabih 10 odstotkov več kot letos. Največji porast v tem okviru beleži projekt Galileo (kar 51 odstotkov več sredstev), vendar je tudi to po besedah komisarke Grybauskaite premalo. Koheziji je namenjenih 46,9 milijarde evrov (3,1 odstotka več kot letos), delež novih članic pri tem pa je narasel iz 44 na 47 odstotkov.

Kot je danes tudi poudarila, je delež za spodbujanje konkurenčnosti in kohezijsko politiko letos prvič doslej večji od predvidenih izdatkov za področje upravljanja z naravnimi viri, ki združuje kmetijstvo in razvoj podeželja. Ti izdatki znašajo 56,3 milijarde evrov oziroma 43,6 odstotka celotnega proračuna in ostajajo v primerjavi z letom 2007 nespremenjeni.

Bruselj ob tem zagotavlja, da sta konsistentnost in stabilnost proračuna še vedno zagotovljeni, in da predlog proračuna predstavlja "uravnoteženost med ambicijami, realnostjo ter upoštevanjem interesov davkoplačevalcev". Predlog proračuna kaže tudi na prizadevanja Bruslja za preusmeritev proračuna k soočanju z globalnimi izzivi, meni komisarka Grybauskaite.

Za področje državljanstva, svobode, varnosti, torej notranjih zadev in pravosodja, bo namenjenih 1,3 milijarde evrov ali en odstotek sredstev, kar je za 11,1 odstotka več kot letos. V tem okviru bo kar 24 odstotkov več sredstev namenjenih upravljanju z migracijskimi tokovi, je povedala komisarka.


6,9 milijarde evrov ali 5,4 odstotka proračuna bo šlo za zunanjo politiko, kar je za 4,5 odstotka več kot letos. Ta sredstva so med drugim namenjena evropski sosedski politiki ter instrumentom stabilnosti. Za predpristopno pomoč je EU rezervirala 1,4 milijarde evrov, je dejala komisarka Grybauskaite in pojasnila, da je Kosovu zaenkrat namenjenih 63 milijonov evrov, kasneje pa se lahko temu območju nameni še več sredstev iz rezerve.

Za administracijo bo leta 2008 namenjenih 7,3 milijarde evrov, kar predstavlja 5,7 odstotka proračuna, za prav toliko pa se je ta postavka tudi zvišala v primerjavi z letošnjim letom. Komisija se je zato že soočila s kritikami zaradi predvidenega porasta porabe v povezavi z lastnim delovanjem. Tako naj bi se poraba za administracijo v okviru komisije dvignila za dobre štiri odstotke (v drugih institucijah za slabih šest), za pokojnine za 10 odstotkov, še več - za dobrih 11 odstotkov - pa za evropske šole, ki so namenjene šolanju zaposlenih v institucijah EU.

Ob tem je Dalia Grybauskaite večkrat poudarila, da ta vsota ne bo namenjena novim zaposlitvam, saj bo komisija dodatne potrebe po delovnih mestih pokrila s prerazporeditvami znotraj hiše.

Objava predloga proračuna je šele prvi korak na poti do končnega proračuna. Do predloga se namreč morata opredeliti še Svet EU in Evropski parlament, ki proračun tudi dokončno potrdi. To naj bi po poričakovanjih storil decembra.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.