Gospodarstvo

Več brezposelnosti tudi ob gospodarski rasti?

Lecce, 13. 06. 2009 17.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finančni ministri G8 so ocenili, da se svetovne gospodarske razmere sicer izboljšujejo, a kljub temu ostajajo negotove, brezposelnost pa se utegne povečevati tudi potem, ko se bo gospodarska rast vrnila.

Finančni ministri skupine sedmih najrazvitejših držav in Rusije menijo, da morajo vlade še naprej ukrepati proti krizi, ki je svet zajela leta 2008. Spodbude morajo biti "skladne s stabilnostjo cen in srednjeročno proračunsko vzdržnostjo", zagotoviti pa morajo tudi ustrezen dotok denarja, ki ga potrebuje bančni sektor. "Smo sredi najhujše krize po veliki depresiji," so v sklepni izjavi na srečanju v italijanskem Lecceju zapisali finančni ministri.

Britanski finančni minister Darling in njegov ameriški kolega Geithner na srečanju G8 v Lecceju.
Britanski finančni minister Darling in njegov ameriški kolega Geithner na srečanju G8 v Lecceju. FOTO: Reuters

Ministri so bili pred srečanjem razdeljeni glede tega, kako se odzvati na znamenja oživljanja svetovnega gospodarstva. ZDA in Velika Britanija sta zagovarjali nadaljevanje odločnih posegov vlade, vključno z zniževanjem davkov, nizkimi obrestnimi merami in povečanim dotokom denarja. Na drugi strani so Kanada in več evropskih držav menile, da bi novi paketi spodbud še povečali javni dolg in povzročili inflacijo. Po njihovem mnenju je morda že nastopil čas za umik vlade s pomočjo t. i. izhodnih strategij.

V sklepni izjavi po dvodnevnem srečanju jim je očitno uspelo doseči kompromis. Strinjali so se, da je treba pripraviti ustrezne strategije za "sproženje izrednih političnih ukrepov, ko bo okrevanje zagotovljeno. Te 'izhodne strategije', ki se bodo razlikovale od države do države, so nujne za spodbujanje vzdržnega okrevanja skozi dolgoročno obdobje," piše v sklepni izjavi.

Finančni ministri iz ZDA, Japonske, Nemčije, Francije, Velike Britanije, Kanade, Italije in Rusije so poudarili tudi potrebo po določitvi skupnih načel in strategij pri vodenju mednarodnega poslovanja in financ. Priporočila iz sklepne izjave, sprejete v Lecceju, bodo predstavljena na julijskem vrhu voditeljev G8 v L'Aquili.
 

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivo55
15. 06. 2009 12.26
Natančneje gre se za preobremenite z odlivi denarja za dajatve redno zaposlenih v gospodarstvu ( dohodnina prispevki ). O plačevanju teh dajatev razen dohodnine je težko govoriti v negospodarsvu, kajti tam gre le za obračunsko kategorijo, že itak pokrito in zaračunano na račun nove vrednosti in- ali izgub v realnem sektorju. Tega pa mnogiv politiki ne razumejo oz. še nočejo razumeti..!
manco-capac
15. 06. 2009 11.59
Tole z davki je malo dvorezna zadeva. Če sem se v nečem strinjal z liberalnimi ekonomisti, sem se gotovo v tem, da je bolje davke pobirati pri porabi in manj pri dohodkih. Torej, katere naj bi nižali? Kar vse?
ivo55
15. 06. 2009 09.10
V RS je polovica DM v gospodarstvu izginila zaradi previsoke obdavčitve dela ... pa še sindakat se vzgleduje po Miloševičevem " ne čujem dobro ...
suckyourass
14. 06. 2009 20.44
itak krize še sploh ni šele prihaja najhujše gripa grozi gnarja ni pa še korejci vsem grozijo
alterego
14. 06. 2009 19.47
nižanje davkov??? je en reku "je že tako da slečenega slačijo in oblečenega oblačijo"
d899
14. 06. 2009 10.54
"Smo sredi najhujše krize po veliki depresiji,'' tuki bi mal popravil, namreč: ''SO sredi najhujše krize po veliki depresiji''so v sklepni izjavi na srečanju v italijanskem Lecceju zapisali finančni ministri.
zupancicevajama@email.si
14. 06. 2009 10.13
Kdor je nezaposlen je star. Lahko je tudi bolan. Dusevno ali telesno! Ostali ste lenuhi! Kaj ste vi nezaposleni? Bolani ali neumni?
lidka1
14. 06. 2009 09.57
zanima me, če bo gospoda tut ostala brez službe, kot navadni delavci in če jim bodo kaj znižali plače, kot so jih malim ljudem????
igor.zemljic1@telemach.net
14. 06. 2009 09.51
Tudi kapital ni sposoben razviti zavesti do stopnje,ki bi zagotovila obstoj človeštva !
Leandra
14. 06. 2009 09.19
Propada Kapitalizem propada cela Evropa in gnije v družboslovni čorbi neumnosti.