Gospodarstvo

Varuhi konkurence proti Mobitelu

Ljubljana, 20. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Največji operater naj bi s cenami, ki jih je določil za klice izven svojega omrežja, kršil protikonkurenčno zakonodajo.

Direktor Mobitela Anton Majzelj (Foto: POP TV)
Direktor Mobitela Anton Majzelj (Foto: POP TV) FOTO: POP TV
Nekatere od spornih točk, ki jih navaja Vega:

- določanje cene klicev znotraj Mobitelovega omrežja in med omrežji
- zaklepanje telefonskih aparatov na Mobitelovo omrežje
- pisanje aneksov k pogodbam in zavezovanje uporabnikov za več let vnaprej

Varuhi konkurence ugotavljajo, da Mobitel naročnikom povzroča nerazumno visoke stroške zamenjave operaterja, pri vezavah uporabnikov vsiljuje nesorazmerne pogodbene pogoje, tekmecem pa onemogoča doseganje dobička. Po ugotovitvah urada za varstvo konkurence ima Mobitel na slovenskem trgu 78-odstotni tržni delež skupaj s ponudnikom storitev Debitelom - ta od leta 1998 uporablja njegovo omrežje in je imel konec leta 2004 približno 89.000 uporabnikov.

Urad za varstvo konkurence je v povzetku okrcal tudi Agencijo za pošto in elektronske komunikacije (APEK). Med drugim je zapisal, da metodologija pri analizi maloprodajnih cen na mobilnem trgu, ki jo je uporabila APEK, ne daje odgovorov na vprašanja, jih je zastavil urad, obenem pa ne omogoča primerljivosti primerjanih poslovnih subjektov.

Predstavniki podružnice Western Wireless, ki v Sloveniji upravlja omrežje Vege (Foto: D. Čekeliš)
Predstavniki podružnice Western Wireless, ki v Sloveniji upravlja omrežje Vege (Foto: D. Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš
Na Mobitelu bodo svoje ravnanje Uradu upravičili v določenem roku, sicer pa vse skupaj jemljejo kot pritoževanje konkurence zaradi njenih poslovnih napak.

Mobitel: Urad ne ugotavlja nobenih kršitev

"Čeprav postopek še ni končan, je urad že na tej stopnji ugotovil, da je večina zahtev WWI neutemeljenih in da Mobitel ni kršil zakonodaje," je sporočila pomočnica direktorja Mobitela Urša Manček.

Mobitel v odzivu na ugotovitve urada poudarja, da namen konkurenčne zakonodaje ni varstvo podjetij - tekmecev, ampak predvsem zagotavljanje koristi potrošnikov. Prav te pa bi bile "ob uresničitvi zahtev ameriške multinacionalke najbolj prizadete", menijo v Mobitelu.

V Mobitelu dodajajo, da bi v primeru dokončnosti ugotovitev urada za konkurenco slovenski uporabniki za storitve mobilnih telekomunikacij "morali plačevati več, nakup mobilnikov bi bil dražji, najnovejše storitve, ki so bile Mobitelovim uporabnikom na voljo med prvimi v Evropi, pa bi na slovenski trg prišle šele, ko bi bile v drugih državah že močno uveljavljene".

Drugi operater Simobil pritrjuje Vegi

'Upam, da bo do marca prišlo do zavez Mobitela, kako več ne bo ravnal in kako bo, oziroma do odločbe varuha konkurence, da uveljavi svoje,' je dejal Zoran Thaler predsednik uprave Simobila
'Upam, da bo do marca prišlo do zavez Mobitela, kako več ne bo ravnal in kako bo, oziroma do odločbe varuha konkurence, da uveljavi svoje,' je dejal Zoran Thaler predsednik uprave Simobila FOTO: POP TV

Dejstva, ki jih je urad za varstvo konkurence v okviru postopka ugotavljanja morebitne zlorabe prevladujočega položaja družbe Mobitel zapisal v povzetku relevantnih dejstev, držijo in se ujemajo s tem, na kar tudi Simobil že dalj časa opozarja. "Dokument je v nacionalnem interesu Slovenije in bi lahko postal bestseller priročnik za tiste, ki jih zanimajo mehanizmi delovanja državno-monopolnih podjetij," so pojasnili v Simobilu.

V drugem največjem slovenskem mobilnem operaterju posebej pozdravljajo ugotovitve o zlorabah dominantnega položaja, zaklepanju telefonov, nerazumno dolgih vezavah uporabnikov, visokih subvencijah in vsiljevanju nesorazmernih pogodbenih pogojev, ki jih niza varuh konkurence.

Čas za odgovor na napovedano tožbo Western Wirelles proti državi se izteka

Na Vegi primera še ne komentirajo, saj čakajo na končno odločbo urada. Ta bo težko sestavljena do marca, saj mora urad za varstvo konkurence preučiti Mobitelova pojasnila, ki jih bo dobil čez dvajset dni, in izdati končni sklep. Če bo za Mobitel neugoden, lahko ta sproži upravni spor na sodišču, kar bo zadevo še bolj zavleklo. Če bo sodišče pritrdilo varuhu konkurence, bo moral Mobitel prilagoditi poslovanje in plačati kazni - podjetje 30 milijonov, odgovorna oseba pa še milijon in pol.

Stranke v postopku imajo namreč v skladu z zakonom o preprečevanju omejevanja konkurence 20 dni časa, da se o povzetku izrečejo in posredujejo morebitna nova dejstva ali dokaze, nato pa bo sledila dokončna odločba urada.

Western Wireless International, ki v Sloveniji nastopa pod blagovno znakom Vega, je pobudo za uvedbo postopka na urad za varstvo konkurence vložil leta 2003.

'Ugotovitve našega urada lahko nakazujejo končno odločitev, ne prejudicirajo pa vsebine končne odločitve,' je povedal direktor Urada RS za varstvo konkurence Andrej Plahutnik.
'Ugotovitve našega urada lahko nakazujejo končno odločitev, ne prejudicirajo pa vsebine končne odločitve,' je povedal direktor Urada RS za varstvo konkurence Andrej Plahutnik. FOTO: POP TV

Vega je lani zoper državo vložila tudi odškodninski zahtevek zaradi neučinkovite regulacije trga mobilnih storitev, kar v svojem povzetku ugotavlja tudi urad.

Vega sicer od države zahteva naj do konca januarja normalizira trg in plača 173,9 milijona evrov odškodnine ali pa bo Vega vložila odškodninsko tožbo v vrednosti 337 milijonov evrov in odšla s slovenskega trga. Po ocenah časnika Finance naj bi se glede možnosti Vege, da iztoži svoje, močno povečale.

Vega je na slovenski trg mobilnih komunikacij vstopila decembra 2001, potem ko je za koncesijo odštela 4,9 milijarde tolarjev. Konec leta 2004 je imela Vega po ocenah poznavalcev približno 33.000 uporabnikov, Mobitel pa 1,49 milijona uporabnikov.