Gospodarstvo

'Nismo parkirišče za Bavčarjeve delnice'

Ljubjana, 27. 08. 2008 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Direktor KD Group Matjaž Gantar zanika, da bi njegovo podjetje z nakupom delnic Istrabenza pomagalo Igorju Bavčarju.

Urad za varstvo konkurence je Igorju Bavčarju izrekel kazen, ker ni prijavil lastniške koncentracije v Istrabenzu. Grozi mu globa do 60 milijonov evrov.
Urad za varstvo konkurence je Igorju Bavčarju izrekel kazen, ker ni prijavil lastniške koncentracije v Istrabenzu. Grozi mu globa do 60 milijonov evrov. FOTO: POP TV
Petrol si v družbi Istrabenz, kjer je skoraj tretjinski lastnik in z njim dobro poslovno sodeluje, želi aktivnega upravljanja, v nasprotnem primeru je to "mrtva investicija". Petrol zato želi imeti v nadzornem svetu tri svoje predstavnike, kar bi rad dosegel s svojim nasprotnim predlogom na skupščini, pravi prvi mož Petrola Marko Kryžanowski.

Potem ko je urad za varstvo konkurence prvemu možu Istrabenza Igorju Bavčarju izrekel globo za neprijavljeno lastniško koncentracijo v tej družbi, je danes varuh konkurence Jani Soršak sporočil, da koncentraciji Maksime Holdinga in Istrabenza ne nasprotuje in je skladna s pravili konkurence, koncentracija družb Maksima Holding, NFD Holding, Finetol, Maksima Invest, Daimond, Fidina in Istrabenz pa ni podrejena določbam zakona o omejevanju konkurence.

Omenjene družbe imajo sicer skupaj v lasti 49,41 odstotka kapitala Istrabenza, zaradi česar jim je pred časom Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) že prepovedala uresničevati glasovalne pravice, dokler ena ali nekatere od njih v imenu in za račun vseh ne objavijo prevzemne ponudbe za Istrabenz. Druga možnost je, da bi odtujili vrednostne papirje in delniške nakupne opcije, ki niso vsebovane v vrednostnih papirjih, tako da prevzemnega praga ne bodo več dosegale. Agencija je namreč ugotovila, da družbe delujejo usklajeno in dosegajo prevzemni prag v Istrabenzu.

Mi bomo zastopali svoje interse. Matjaž Gantar

Prav danes je ATVP sporočila, da so glasovalne pravice šestih lastnikov Istrabenza še vedno zamrznjene. Možnost oziroma dopustnost uresničevanja glasovalnih pravic se bo ugotavljala na sami skupščini Istrabenza, so poudarili na ATVP. Odločba ATVP pa se ne nanaša tudi na družbo KD Kapital, ki je minuli teden od Maksime Holding kupila dobrih 17 odstotkov Istrabenza. To pomeni, da bi lastniki teh delnic lahko glasovali na četrtkovi skupščini družbe, na kateri bodo med drugim odločali o delitvi dobička in imenovanju novih članov nadzornega sveta.

Koliko je Gantar odštel za 17 odstotkov Istrabenza, ostaja skrivnost. Po neuradnih informacijah pa naj bi Gantar petino Istrabenza kupil po polovični ceni.
Koliko je Gantar odštel za 17 odstotkov Istrabenza, ostaja skrivnost. Po neuradnih informacijah pa naj bi Gantar petino Istrabenza kupil po polovični ceni. FOTO: POP TV


Kot je znano, je Bavčar direktorju KD Group Matjažu Gantarju prodal 17 odstotkov delnic Istrabenza, ki so bile do zdaj v lasti Bavčarjeve Maksime Holdinga. Gantarjev KD Group je danes obiskala Agencija za trg vrednostnih papirjev. Postopka v agenciji ne komentirajo, je pa spregovoril prvi mož KD-ja Matjaž Gantar. Kot pravi, z nakupom ne pomaga Bavčarju, ki mu je grozil celo odhod z vrha Istrabenza, in da KD Group ni začasno "parkirišče" za Bavčarjeve delnice. Gantar pravi, da se je za nakup Istrabenza odločil le zato, ker gre za dobro poslovno priložnost.

Če bo Bavčarju in povezanim družbam uspelo prodati še okoli osem odstokov Istrabenza, s čimer se bodo spustili pod prevzemno mejo 25 odstotkov, potem bo Bavčar spet imel glasovalne pravice. Tega, ali misli njegovo podjetje kupite še kakšen delež Istrabenza Gantar danes ni hotel ne potrditi ne zanikati.

Dokapitalizacija Maksime Holdinga

Skupščina te družbe je danes pooblastila upravo pod vodstvom Nastje Sušinski za izvedbo dokapitalizacije družbe za največ 50 odstotkov sedanjega osnovnega kapitala, ki znaša 26,7 milijona evrov, kar pomeni, da bo osnovni kapital družbe po povečanju znašal največ 40 milijonov evrov.

Prednostno pravico do vpisa novih delnic Maksime Holdinga bodo imeli obstoječi delničarji, uprava pa lahko v primeru obstoja utemeljenih razlogov izključi prednostno pravico obstoječih delničarjev do vpisa novih delnic.

Skupščina Maksime Holdinga je upravo družbe za obdobje 28 mesecev tudi pooblastila za nakup lastnih delnic, pri čemer skupni delež lastnih delnic ne sme presegati 10 odstotkov osnovnega kapitala družbe oz. vseh delnic družbe. Uprava lahko pridobi delnice po ceni, ki ni nižja od šest evrov in ne višja od 26 evrov. Družba jih pri tem ne sme pridobivati izključno z namenom trgovanja. V tem primeru jih uprava lahko odsvoji v soglasju z nadzornim svetom.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

starasablja
28. 08. 2008 17.48
Ja, kaj mi bo storiti 21.9., morda se bom odločil za SD, stem da Pahor pusti v ozadju nekaj sprevrženih prišlekov.
starasablja
28. 08. 2008 17.21
Vidim, da sem se 2004 uštel voliti SDS oz. prav JJ. Prepričan sem bil, da bo izbral dobro ekipo,ki bo ustvarjala red,pošteje,takoj zatrla vsakršno lopovščino belih ovratnikov v gospodarstvu in državnih institucijah. A glejga zlomka, nič od tega, ustvarili so pogoje za histerijo, neenakost, zapostavili delovnega človeka, nadgradili klerikalizem itd. Zato je moj zbogom tej koaliciji (strankam),vladi in JJ nateh volitvah.
DragicaJ
28. 08. 2008 12.59
Kdo vam še verjame?
hakihak
28. 08. 2008 10.51
kosir_maks ne sorry ni kriv JJ pač pa smetar ki čisti ulice v murski soboti!!! ZAPRET SMETARJA!!!!
hakihak
28. 08. 2008 10.50
lahko je bavčarju, ko ima pa močno zaledje z JJ-om na čelu!!!!!!
kosir_maks
28. 08. 2008 10.12
in za tepčke hinka , tajkuna in nerynerka je pa spet JJ kriv !! He, he .............. JJ je kriv da je Bavčar parkiru delnice pri Gantarju !! sprani levi piskri tut ,,,,,,,,,,,,če slabo obdelajo babnco , je JJ kriv
kosir_maks
28. 08. 2008 10.04
he he, kako so poptevejevci lepo skril te informacije na gospodarsko stran !! če bi se to dogajal med člani desnih strank in ne levakarske LDS ,bi novica tri dni bila na naslovni strani !
manjakranjc@hotmail.com
28. 08. 2008 09.53
Dan, No moram tudi sama reči, da so teli faloti kar "pravega" kova. Kupčkajo in izigravajo zakone, kot bi jih sami pisali. Zanimivo pa je to, da ko govoriš z njim ali kakim Bavčarjem ti enostavno ni jasno, kaj je tista konstanta ali bolje rečeno nekakšna spremenljivka, ki povezuje pamet in njihovo finančno stanje; nekaj se pač ne ujema. Nič novega torej! M.K
Navihanko
28. 08. 2008 07.52
Vemo, da niste parkirišče za delnice ampak - SMETIŠČE
exim@t-2.net
28. 08. 2008 07.51
Patton7: vse povedano!
miran1972
28. 08. 2008 07.10
po številu medalj na prebivalca se hvalimo, po številu kriminalcev na prebivalca smo pa edini na tem svetu
JansaTajkun
27. 08. 2008 16.35
Pa počasi vse skupaj postaja že prav smešno. Še dobro da nam ostane le še manj kot mesec tega namernega zavajanja in laganja Janše in njegovih desnih lažnivcec.
hinko.murovec@siol.net
27. 08. 2008 15.53
Sem že napisal, JJ svojih ne preganja, bolje, da mu Bavčar vtakne še kakega " jurčka " v kuvertico. Pa je ne bo dopustil, da se kdo loti njegovih , on je pošten in preganja samo lopove iz nadsprotnega tabora. LP
fuksel
27. 08. 2008 15.24
vse skupaj zelo smrdi!!!! nč se ne bo ukrenilo!!! kot smo pričakovali že od začetka!!!
nerynerka
27. 08. 2008 15.20
Jansa je spet vzel joystic v roke....vrjetno mu je dolgcajt pa bo ksno igrco odspilal....
Furija
27. 08. 2008 13.39
patton7 To ne pomeni nič drugega kot to, da je pri Soršku zazvonil telefon in nekdo z grosupeljskim naglasom mu je rekel, da naj ustavi konje. Da je že dovolj to, da svoj boj proti tajkunom dokazal tako da je Bavčarju odvzel glasovalne pravice. Ker kakšno večje dreganje v istrabenz gnezdo se lahko obrene proti gospodu z grosupeljkim naglasom!.
stonedking@email.si
27. 08. 2008 13.16
prodane duše :SS
pre_mar@hotmail.com
27. 08. 2008 13.07
Je žalostno dejstvo, da denar in oblast privlačita vse barabe in da imajo vse stranke, ki pridejo dovolj visoko, en kup gnojev v svojih vrstah. Nekateri so prisotni od začetka (npr. Bavčar), nekateri se pridružijo kasneje. Kjer pa je cerkev zraven, pa je itak vedno dodatno sranje. Ampak nazorno gledano, je katerakoli levica je boljša od najboljše desnice. Tako pri nas, kot v tujini. In kot si Amerika enostavno ne more privoščit še 4 leta republikancev na oblasti (že tako bodo rabili par mandatov demokratov, da si malo opomorejo), tako mislim, da bi bilo zelo slabo za Slovenijo, da imamo desnico še 4 leta. Je pa bil pri prejšnjih volitvah potreben levici en pošten udarec po glavi in to je bilo zgodovinsko poslanstvo desnice. Zdaj pa bolje, da grejo.
niresto
27. 08. 2008 12.24
poglej jih LDSovce bavcarja ter gantarja (kot SDjev Šrot) kako \"izigravajo\" pravila zakona in dobrega okus! In to se za casa ko so v opoziciji. Si le zamisljamo kaj bodo delali ko , če, bodo imeli oblast v svojih rokah! In take hočemo, da nam vladajo?