Gospodarstvo

Varčno z elektriko

Nova Gorica, 15. 11. 2008 09.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odjemalci Elektra Primorske bodo plačevali dražjo elektriko. Doslej so elektriko podražili v Elektru Gorenjska in Elektru Ljubljana.

Elektro Primorska z današnjim dnem uvaja model obračunavanja električne energije na podlagi povprečne dnevne porabe v posameznem gospodinjstvu. Zato bo prišlo do povprečne podražitve električne energije za vse odjemalce za 18,69 odstotka, končni znesek povprečne položnice pa bo višji za devet odstotkov.

Električna napeljava
Električna napeljava FOTO: Reuters

Osnovna cena za kilovatno uro porabljene električne energije bo ostala enaka ceni, ki sedaj velja za gospodinjstva v srednjem paketu.

Sicer pa se bo 56 odstotkov odjemalcem končni znesek povečal največ do enega evra, približno 38 odstotkov odjemalcem pa se znesek na mesečni položnici ne bo spremenil; od tega bo štiri odstotke odjemalcev plačalo manj.

Končni račun za električno energijo bo vseboval stroške za uporabo elektroenergetskih omrežij oziroma omrežnino, električno energijo, trošarino, morebiten dodatek za modro energijo in DDV.

Kdo je že podražil?

Doslej so elektriko podražili v Elektru Gorenjska in Elektru Ljubljana. Elektro Gorenjska je 27. oktobra začel večjim gospodinjskim odjemalcev električne energije – tistim, ki presegajo povprečno dnevno porabo desetih kilovatnih ur elektrike oziroma več kot 3650 kilovatnih ur na leto – zaračunavati poseben dodatek za visoko porabo.

Elektro Ljubljana pa je 1. novembra uvedel petstopenjski progresivni način obračunavanja elektrike. Elektrika se je z uvedbo novega načina obračuna v povprečju podražila za 19,2 odstotka, medtem ko se je končni račun v povprečju podražil za devet odstotkov.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marija Krebs
16. 11. 2008 19.08
REs žalostno, da morajo ljudje z malo plačo plačevati tudi direktorske nagrade in raznorazne bonitete - tako je pri vseh dobrinah, pa seveda, drag javni sektor.
bnam 2707
16. 11. 2008 12.05
seveda je treba prej pregledat članek,da ni kaj slabega...
MILEVOLLIDISCO
16. 11. 2008 07.21
andi1111, ne se bat kmalu bodo še oni prevzeli že dogovorjen načrt.Mene samo ena stvar zanima? A v tej državi RES ni nobenga ki bi tem mafijcem stopil na rep. Narod se sploh ne zaveda da nas kradejo , goljufajo in nevem še kaj, ali pa se zelo dobro, sam so nemočni ravno tako kot jaz.Nevem.Mislim da je to elektrogospodarstvo ratalo hujše kot banke, imam zelo močne dokaze za to, ampak kaj naj naredim?Enostavno uslužbenka ki je zaposlena pri njih kot referent za reklamacije ima samo en odgovor:PLAČAJTE POLOŽNICO PA BO VSE UREDU! Me prav zanimajo komentarji na to temo ,lahko da sem jaz res BEBEC! L.P.
trapo
16. 11. 2008 00.37
Ne morem reč nič drugega kot oderuštvo. Če še tako paziš na porabo in uporabljaš varčne aparate imaš porabo 11-12 kilovatov. Dobro so to zračunali. Samo zanima me koliko mojega denarja ima direktor za plačo in razne bonitete.
nemejugat
15. 11. 2008 14.04
...ku-ku...a že dela ta stran??
andi1111
15. 11. 2008 09.52
In zakaj se v nobenem prispevku ne omeni, da lahko gospodinjski odjemalci menjajo ponudnika elektrike enako kot vsak lahko zamenja mobilnega operaterja? Elektro Maribor in Celje še nista podražila elektrike in vsak lahko prestopi k njima.