Gospodarstvo

Vajgl in Gantar o Mobikosu

Priština/Ljubljana, 18. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Kosovu zahtevajo nov razpis za drugega mobilnega operaterja. Na zaplet pa sta se odzvala tudi ministra Vajgl in Gantar.

Ivo Vajgl: Želimo zaščititi dobro ime slovenskega gospodarstva.
Ivo Vajgl: Želimo zaščititi dobro ime slovenskega gospodarstva. FOTO: POP TV

Vlada Kosova ni razpravljala o morebitni razveljavitvi razpisa za drugega mobilnega operaterja na Kosovu, saj za to ni pristojna. Kosovskemu ministrstvu za telekomunikacije je svetovala, da v sodelovanju z misijo ZN na Kosovem (Unmik), opravi nadaljnje korake v skladu z zakonodajo. V družbi Mobitel sedaj pričakujejo, da bodo z uradom za telekomunikacije, ki je izvedel izbor drugega mobilnega operaterja, v kratkem podpisali koncesijsko pogodbo, saj se nihče izmed udeležencev razpisa ni pritožil v enomesečnem roku, ki je bil na voljo za pritožbe.

Vlassi: Nezakoniti postopki so na Kosovu običajni

Kako na Kosovu izbirajo drugega mobilnega operaterja? Pristojna agencija, ki vodi razpis, ga po dobre pol leta konča in izbere Mobitel oziroma Mobikos. Mobitelova konkurenta uradno molčita, vendar posebna misija Združenih narodov, zaradi domnevnih nepravilnosti, ki jih nikoli zares ne povedo, tamkajšnji vladi piše pisma, naj razpis razveljavi. Pozneje ga ne razveljavi vlada, pač pa ministrstvo za telekomunikacije. Azem Vlassi, Mobitelov odvetnik na Kosovu pravi: "To je popolnoma nezakonito, ampak tukaj so nezakoniti postopki običajni, ker se Unmik obnaša kot klasični kolonizator, ki nikomur ne polaga računov. Domače ustanove, ministri in vlada pa, če jim nekdo iz Unmika samo prišepne, delajo tako kot rečejo, samo da obdržijo svoje bedne pozicije."

Minister za informacijsko družbo Pavel Gantar namerava kosovsko ministrstvo za transport in telekomunikacije pisno zaprositi za pojasnitev njegove odločitve. S tem je namreč prizadet tudi del slovenskega gospodarstva. Posebnih oblik pritiska na razplet natečaja njegovo ministrstvo sicer ne namerava izvajati. Če je pri natečaju zares prišlo do nepravilnosti, pa Gantar od misije ZN na Kosovu (UNMIK) pričakuje, da bo poročilo javno objavila.

Vlassi pravi, da pristojni samo prenašajo odgovornost eden na drugega: "Vlada je prevalila to zadevo na Unmik, Unmik to vrača vladi, vlada na ministrstvo. Sedaj bomo videli koliko časa bo ta farsa trajala." In kaj bo zdaj z drugim mobilnim operaterjem na Kosovu in Mobitelom? Vlassi pravi, da upajo, da se bo proces dodeljevanja licenc nadaljeval. V nasprotnem primeru se bodo obrnili na sodišče.

Licenco bodo podelili konec meseca

Prvi mož pristojnega urada za telekomunikacije Anton Berisha pravi, da je agencija edina, ki lahko podeli licenco novemu operaterju. "Če tega ne moremo storiti, to pomeni, da smo nefunkcionalno telo, kar pa je zelo resen problem," dodaja. Sicer namerava Berisha 28. avgusta podeliti licenco zmagovalcu natečaja. Tedaj se namreč izteče 60-dnevni rok od objave rezultatov natečaja.

Mobitel
Mobitel FOTO: POP TV

V zaplete Mobitela na Kosovu se je na njihovo željo vpletel tudi slovenski zunanji minister. Tamkajšnji vladi in združenim narodom piše pisma. Kot je minister Vajgl zapisal v pismu novemu poveljniku Unmika, Soerenu Jessen-Petersenu, na ministrstvu nimajo podatkov o nepravilnostih. Kot je pristavil, te niso bile dokazane, postopki pa niso bili transparentni. "Zahtevamo pa, da je postopek v odnosu do našega podjetja korekten, zakonit in v skladu z mednarodnimi zakoni, ker želimo zaščititi dobro ime slovenskega gospodarstva," je še zapisal.

Konec meseca bo minister z gospodarsko delegacijo tja odšel reševat zaplete. Tako za Mobitel kot tudi za ostala slovenska podjetja na Kosovu.

SORODNI ČLANKI