Gospodarstvo

Vabila za vodenje NLB ni dobil

Bled, 30. 08. 2009 21.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji predsednik uprave NLB Marko Voljč ni dobil vabila za vnovičen prevzem krmila največje slovenske banke. Pravi pa, da bi o morebitnem sprejemu te funkcije razmislil, ko bi vabilo dobil.

Marko Voljč je NLB že vodil, vabila za vnovično vodenje pa ni dobil.
Marko Voljč je NLB že vodil, vabila za vnovično vodenje pa ni dobil. FOTO: POP TV

Kot je dejal nekdanji predsednik uprave NLB Marko Voljč, trenutnega dogajanja v NLB ne pozna dovolj dobro, da bi ga lahko komentiral. Upa pa, da bo negotovosti in špekulacij, ki banki lahko samo škodujejo, čim prej konec.

"Zadovoljen sem, kjer sem. Če bi se odločil za prevzem vodenja NLB pa je zdaj hipotetično vprašanje, ker vabila nisem dobil. Zato tega vprašanja v tem trenutku tudi ne bom komentiral," je dejal Voljč, ki trenutno vodi banko K&H iz Budimpešte.

Spomnimo, da NLB še vedno vodi Draško Veselinovič, ki je aprila po pritiskih zaradi reprogramiranja 130 milijonov evrov vrednega posojila Infond Holdingu ponudil odstop, nadzorniki pa so ga sredi maja sprejeli. Veselinovič bo banko vodil do konca septembra.

V javnosti se je ugibalo, da naj bi banka novega predsednika uprave dobila pretekli ponedeljek. To naj bi postal nekdanji prvi mož Abanke Vipa in zdajšnji izvršni direktor KD Banke Aljoša Tomaž, a za to imenovanje naj ne bi bilo dovolj volje v politiki, saj naj bi mu nasprotoval predvsem gospodarski minister Matej Lahovnik.

Voljč upa, da bo negotovosti in špekulacij, ki banki lahko samo škodujejo, čim prej konec.
Voljč upa, da bo negotovosti in špekulacij, ki banki lahko samo škodujejo, čim prej konec. FOTO: Dare Čekeliš

Nadzorniki so minuli ponedeljek sicer pregledali štiri prijave kandidatov. Poleg Tomaža naj bi se med drugim prijavila še ameriški bančnik Andrew F. Baston in Gregor Kastelic iz londonske družbe Silkroute, medtem ko ime četrtega kandidata ni pricurljalo v javnost. Ker niso izbrali nobenega izmed kandidatov, so napovedali, da prvega moža banke ne bodo več iskali z javnim razpisom, ampak z neposrednim vabilom.

Že od začetka postopka za izbiro novega prvega moža NLB se je v javnosti pojavljalo ime Voljča, ki je NLB vodil 11 let, banko pa je zapustil zaradi uvajanja računalniškega sistema Sigma, ki je NLB in njenim komitentom povzročil številne težave in stroške. Voljča je na čelu NLB nasledil Marjan Kramar.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andrej69
30. 08. 2009 23.52
ka bi spet rad odpravnino dobu
proofreader
30. 08. 2009 22.53
Očitno je res kriza s kadri, če bodo nazaj vzeli nekoga, ki se lahko "pohvali" s projektom Sigma.
b77
30. 08. 2009 22.14
reinkrnacija poslušnega strokovnjaka ŽIVELI!