Gospodarstvo

V zadnjih treh mesecih skupno 480 evrov plače

Ljubljana, 11. 12. 2008 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Če Industrija usnja Vrhnika in Mura ne bosta hitro dobili pomoči od države, sindikat obljublja protestni shod pred poslopjem vlade.

Sindikat tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije Slovenije poziva vlado k pomoči Industriji usnja Vrhnika in Muri in pri tem opozarja, da gre za usodo številnih delavcev, za katero mora država kot lastnik družb prevzeti odgovornost. Če tega ne bo storila, bodo pred poslopjem vlade pripravili delavske proteste, opozarjajo.

IUV potrebuje rešitev takoj, je opozoril vodja sindikata v tem podjetju Slavko Zalar, sicer družbi v nekaj tednih grozi stečaj. Brez dokapitalizacije bo po navedbah sindikata okoli 600 delavcev že ob koncu leta na cesti.



Za zdaj v postopku dokapitalizacije, katere drugi krog se izteče v petek, ni bilo ponudnikov in "precej iluzorno je pričakovati, da bo kdo zadnji dan vplačal 2,5 milijona evrov," meni Zalar.

V prvem krogu dokapitalizacije, od 25. novembra do 5. decembra, se na razpisano javno prodajo delnic ni prijavil nihče od obstoječih delničarjev. Za dokapitalizacijo – na voljo je za pet milijonov evrov novoizdanih delnic, uspešna pa bi bila, če bi bila vplačana vsaj polovica teh delnic – se tako ni odločila tudi Slovenska odškodninska družba (Sod), ki je z 78,5-odstotnim deležem največji lastnik IUV.

"Če se bo izkazalo, da gre IUV v stečaj, sindikat ne bo več mogel zagotavljati socialnega miru," opozarja Zalar. Po njihovem mnenju je odgovorna država, ki je postavljala člane nadzornega sveta in uprave.

"Zaradi te odgovornosti države bodo delavci svojo nejevoljo izražali s protesti pred poslopji vlade in Soda," je napovedal Zalar.

Sindikat je nazadnje ta teden na ministrstva za delo, finance in gospodarstvo naslovil prošnjo za sestanek, vendar odgovora  še niso dobili. Z dopisom so se obrnili tudi na predsednika vlade Boruta Pahorja. "Skušali bi najti rešitev, ki ne bi vključevala stečaja družbe in konca naše prihodnosti," je dejal Zalar.

Zaposleni v IUV so po Zalarjevih besedah v zadnjih treh mesecih prejeli skupno le 480 evrov plače.

Pomoč zahteva tudi Mura

Zadnji kazalci poslovanja v letošnjem letu kažejo, da bo prodaja v obutvi in konfekciji manjša za 25 odstotkov, nihče od poslovnih partnerjev pa tudi ni podal višine naročil. Če ne bo dela, bo treba delavce odpuščati oz. poiskati druge možnosti, denarja za odpravnine ne bo in podjetja se lahko hitro najdejo v brezizhodnem položaju.



Pomoč države zahtevajo tudi v Muri, saj je njihova usoda negotova, pravi vodja tamkajšnjega sindikata Drago Forjan. Delo imajo zagotovljeno namreč samo še za januar in februar. "Stečaj Mure bi pomenil pravo socialno bombo za Pomurje," pravi, saj da je od plače v tem podjetju odvisnih 13 odstotkov vseh zaposlenih v Pomurju.

Zahtevajo, da država tistim zaposlenim, ki bi v prihodnjem letu ostali brez dela in so težko zaposljivi, zagotovi denar vsaj za odpravnine.

Forjan je opozoril tudi, da družba  po tem, ko je leta 2003 počrpala 10 milijonov državne pomoči in program zaključila, ne more več sodelovati na razpisih bodisi za državna bodisi evropska sredstva.

Kriza je letos, potem ko je lani ta dejavnost po več letih ponovno poslovala pozitivno, prizadela tudi tekstilno industrijo, je dejal sekretar sindikata tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije Anton Rozman. "Če se ne bo pravočasno ukrepalo, bo marsikatero podjetje te dejavnosti zaprlo vrata," opozarja in dodaja, da ga navedbe, da bo država pomagala samo uspešnim podjetjem, skrbijo.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
11. 12. 2008 22.03
no,nemorem sodit dela delovk v muri,ne poznam poznam pa trgovine,in kaj se v trgovinah prodaja murini izdelki so vedNo enaki,modi ne sledijo,modeli so ponavljajoči,že vsaj trideset let-kaj počne kader ki je zaposlen in plačan za razvojno strategijo,kje so inovativnosti poglejte kitajske izdelke so iz falšmaterijalov,slabih,nekvalitetnih vendar sledijo trendom,sledijo modi,in gredo za med zakaj se v muri ne obrnejo po trgu,po povpraševanju, zakaj MURA ZNAMKO NE DELA NEKAJ TA NAJBOLJŠIH,OSTALI PA TRŽNO ZANIMIVE IZDELKE
kriss714@amis.net
11. 12. 2008 17.41
Rešitev gospodarstva je v zmanjševanju obdavčitev.
SLO1991
11. 12. 2008 17.17
Zanimivo. Delavce na cesto da nafehtajo denar od države, ki si ga pol itaq vodilni potalajo, oni so tudi krivi za slabe razultate!!!, Delavcem ostanejo samo drobtinice.!! Skoraj vsi slovenski proizvajalci kateri uporabljajo usnje za svoje izdelke ga pa uvažajo iz Italije. Tuki bo pač potrebno neki spremenit (kvaliteta, cena, poslovni odnos, tudi do majhnih podjeti) Raj naj financirajo majnša podjetja ki so v razvojnem vzponu. Ne pa nekih podjetij v katerih itaq nikol ne najdejo krivca za zgubo, razen navadnega delavca!!!
johndoe35
11. 12. 2008 17.07
Protestni shod nič ne pomaga...edino bo nasmejal poslance. Pomaga edino da delavci vzamejo kole v roke pa pesem \"Le vkup le vkup uboga gmajna....!\" Dokler ne bo poslance začel bolet hrbet tako dolgo ne bo nobenega učinka. Muri če se ne bo dodelila pomoč ne bo izgubilo dela samo 3000 zaposlenih ampak posredno bo čutilo to cela slovenija. Saj je v prekmurju največ trgovin in kdo bo potem kupoval če ne bo nihče delal? Kdo bo imel otroke v vrtcih če nimajo dela in so doma. Le kdo bo pomagal 3000 osebam ki so stari od 35-50 let. Vsi slovenci bodo plačevali ker bodo ljudje živei od sociale. V prekmurju je že sedaj največ nezaposlenih. In najmanj služb. Zato tisti ki govorite da takim podjetjem ni potrebno pomagat se zelo motite in ste preveč nevedni. Sem prepričan da bo vlada dala denar, ker če ne da in gre gigant Mura v stečaj bo padla tudi vlada v naslednjem letu
evapavlin
11. 12. 2008 17.02
takoj v stečaj
kadulja
11. 12. 2008 16.56
Zato pa je zadnji čas, da se država umakne iz gospodarstva in preneha podpirati slabe odločitve in delo vodstev propadajočih podjetij ter podaljševati agonijo delavcev. Podjetja, ki že leta živijo samo od pomoči države je potrebno zapreti ljudi pa prešolati in na novo zaposliti bo manj izgube za državo. Finančna pomoč je kot potuha neubogljivemu otroku.
Black_Panter@mailinator.com
11. 12. 2008 16.53
končno protesti \"grčija je vse bliže\"
3000.000EUR
11. 12. 2008 16.51
Lahko začnemo na Vrhniki gojiti vijolice. Termalno vodo imamo. Sedaj jo uporablja in svinja usnarna. To vodo in stavbe uporabimo za rastlinjake in proizvajajmo eterična olja vijolic za ves svet. Vrnika bo pa dišala.
Tonček Balonček
11. 12. 2008 16.43
V finančne inženiringe je treba vlagati, tam so do nedavnega imeli visoko rast! Pa mrežni marketing. masažne anprave, sesalci, čistila, to je bodočnost ekonomije! Seveda tudi leasingi, nepremičnine ter zavarovalništvo, vse stebri našega gospodarstva (plus komunikologija in martetinšjke tovarne vizij plus računalniške mreže).
JozaFric
11. 12. 2008 16.34
Nevem kaj se gre država vsa ta leta. Kot v socializmu hočejo z glavo skozi zid. Podpirajo take podjetja, ki itak nimajo prihodnosti, vsaj ne v taki obliki. V tujini nista cenjeni in znani, doma je premali trg in nista niti pribljižno cenovno ugodni. Trpijo pa delavke. Naj jim priskrbijo drugo delo, slabše ko jim gre, jim itak več ne more!
3000.000EUR
11. 12. 2008 16.30
Vrhniška usnarna je ekološka svinarija brez primere. Bolje je dati denar za nezaposlene , kot za zdravljenje raka !!!!
3000.000EUR
11. 12. 2008 16.28
Edino pametno je da vlada pomaga le dobrim podjetjem. Predlagam da vsa podjetja ki za procent povečajo zaposlene za enak procent znižamo davke. Država bo tako ali tako dobila davek na plače. Dobre firme ki rastejo bojo tako še hitreje rasle. slabe firme so vreča brez dna. Bolje je dati borzi za zaposlovanje in v socialni transfer. Ne preveč, sicer si ne bo nihce iskal dela.
Tonček Balonček
11. 12. 2008 16.04
Pa kdaj bodo končno te naknadne volitve, ti ljudje niso plač dobili še pred temi zadnjimi, rednimi! Dost imamo že tega Kučana in njegove klike! Bajuk, vrni se!!
kapitalist
11. 12. 2008 16.01
ali vam niso že dovolj pomagali - dejstvo je da bo zelo boleče za veliko zaposlenih ampak realnost je pa takšna kot je in v nedogled je brez veze nekomu pomagati samo zato ker je tam veliko zaposlenih. stopiti bo treba na realna tla in pluniti v roke. imel sem enako situacijo pa nam ni nihče pomagal saj so rekli da so pomoči deležna samo podjetja ki nimajo likvidnostnih težav. pa smo se pobral in to na visok nivo čeprav so bila kruta leta
hakihak
11. 12. 2008 15.59
lahk politiki ne hodijo več nikamor, lahko odpovemo patrije in še kaj in damo denar v muro in IUV!!! za koliko časa bo pa mir??? ali bodo potem delali z dobičkom??? malo morgen!!!! če bi to zaprli pred 10-imi leti, bi se že vsi delavci opomogli!!!!
hakihak
11. 12. 2008 15.57
naj se to že enkrat zaključi in zapre
d899
11. 12. 2008 15.52
prvi.. ah kaj je to 2,5 mio evrov.. če se lahko kupujejo oklepniki za 300 mio eur, turk za obisk ene države porabi 90.000 eur ipd. tukaj pa vprašanje nekega drobiža 2,5mio eur samo vprašanje je, če se to splača dokapitalizirat.. Toliko denarja celotno podjetje najbrž ni vredno.. ne govorim za delavce, ti najbrž dobro znajo svoje delo in so kvalitetni samo menadžerji so pa totalno nesposobni da delavcu ne priskrbijo več kot 480 eur / mesec..
b77
11. 12. 2008 15.45
zadnji čas, da se pokaže realnost !