Gospodarstvo

V veljavi novela o Vzajemni

Ljubljana, 12. 04. 2006 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Veljati je začela novela zakona, s katero je vlada preprečila že začeto preoblikovanje Vzajemne.

V letu dni naj bi sprejeli nov zakon, ki bi vendarle omogočil preoblikovanje Vzajemne, vendar ne na škodo zavarovancev.
V letu dni naj bi sprejeli nov zakon, ki bi vendarle omogočil preoblikovanje Vzajemne, vendar ne na škodo zavarovancev. FOTO: POP TV

Veljati je začela novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki jo je vlada predlagala z namenom, da bi preprečili že začete postopke zdravstvene zavarovalnice Vzajemna za preoblikovanje v delniško družbo. Sprejemanje zakonske novele so spremljali številni zapleti. DZ jo je tako obravnaval že na januarski izredni seji, a je z dokončnim odločanjem moral počakati zaradi referendumske pobude poslanske skupine SNS.

Kot je znano, je vlada s sprejetjem novele želela preprečiti preoblikovanje Vzajemne v delniško družbo tako, kot so ga predvidevalil na Vzajemni. Po vladinem mnenju bi preoblikovanje na 'način Vzajemne' pomenil oškodovanje več petine vseh zavarovancev te zavarovalnice.

Zato je predvidela poseben zakon, po katerem bi se lahko Vzajemna v prihodnje vendarle preoblikovala v delniško družbo. Tako naj bi v letu dni sprejeli posebne zakon za preoblikovanje Vzajemne, pri tem pa naj bi lahko odločali tudi zavarovanci Vzajemne. Vsaj tako trdijo vladnio predstavniki, novela pa predvideva sprejetje takšnega zakona.

DZ je novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju sprejel 29. marca. Že na januarskem izrednem zasedanju so sicer predlagano novelo podpirali v vseh poslanskih skupinah z izjemo SNS. Slednja je nato dala pobudo za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma glede predvidenega preoblikovanja Vzajemne, DZ pa novele januarja na izrednem zasedanju ni mogel sprejeti.

Poslanke in poslanci so sklenil, da pobudo SNS posredujejo v presojo ustavnemu sodišču, ki so mu obenem predlagali, naj zadrži izvajanje predpisov, ki določajo možnost preoblikovanja zdravstvene zavarovalnice Vzajemna v delniško družbo. Ustavno sodišče je v začetku marca odločilo, da bi z odložitvijo sprejetja in uveljavitve novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju lahko nastale protiustavne posledice.

Poslanci SNS so tudi napovedali, da bodo na ustavno sodišče vložili pobudo za presojo ustavnosti in zakonitosti postopka sprejemanja zakonske novele, ker so bile pri tem kršene določbe poslovnika DZ.

Zaradi časovnega zamika pri sprejemanju zakona je DZ rok, ki velja za preoblikovanje statuta in pravilnika o volitvah zastopnikov v skupščino zdravstvene zavarovalnice Vzajemna ter volitve zastopnikov podaljšal do letošnjega 1. julija.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.