Gospodarstvo

Dremelj ostaja na čelu Telekoma

Ljubljana, 30. 06. 2008 11.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada na skupščini Telekoma Slovenije ni razrešila sedanjega predsednika uprave Bojana Dremlja. Telekom ostaja še naprej dvotiren.

Kljub ugibanjem, da bo vlada na skupščini Telekoma Slovenije razrešila sedanjega predsednika uprave Bojana Dremlja in v podjetju vpeljala enotirni sistem vodenja, se to ni zgodilo. Vlada je namreč le nekaj ur pred popoldansko skupščino na dopisni seji odstopila od zahteve za spremembo statuta podjetja, zato na skupščini o njej sploh niso glasovali. Dremelj tako ostaja predsednik uprave, prav tako pa v enaki sestavi ostajata nadzorni svet družbe in uprava.

Vizjak: Zaupanje v enotirni sistem upravljanja ostaja, le čas ni primeren

Na skupščini Telekoma Slovenije delničarji niso glasovali o spremembi statuta glede sistema upravljanja, ker je vlada predlog umaknila.
Na skupščini Telekoma Slovenije delničarji niso glasovali o spremembi statuta glede sistema upravljanja, ker je vlada predlog umaknila. FOTO: POP TV

Umik zahteve za spremembo statuta družbe je na današnji novinarski konferenci napovedal gospodarski minister Andrej Vizjak. "Za tak korak smo se odločili po preučitvi protiargumentov, saj smo ugotovili, da je ozračje preveč razgreto," je dejal minister.

Pri 75-odstotnem lastništvu države v družbi je jasno, da država opravlja zelo pomembno vlogo v podjetju. Govoriti o dodatnem utrjevanju je težko razumljivo. Ocenjujemo, da je precej politično predvolilnih očitkov na predlog, zato smo se odločili, da to preložimo. Minister Andrej Vizjak

Enotirno vodenje družbe se zdi vladi sicer dober predlog s strokovnega vidika, vendar v predvolilnem času leti nanjo preveč očitkov, da si želi zagotoviti nadzor v družbi, pri tem pa glede predloga ni nobenih strokovnih argumentov, je povzel Vizjak. Po njegovih besedah je tovrstna razprava slaba za podjetje, zato so jo preložili "v čas, ko bo nekoliko manj politične vročice".

Katerakoli vlada lahko zamenja upravo in nadzornike Telekoma, kdaj koli želi, je dejal Vizjak. "Ne želimo praznega teka, ki se bo zaradi volitev in oblikovanja nove vlade odvijal naslednjega pol leta," pravi in dodaja, da so napovedali, da bo upravni odbor strokoven, ne političen.

Telekom ne bo mogel kupiti lastnih delnic

Na današnji skupščini vlada tudi ni vložila nasprotnega predloga v predlogu sklepa o delitvi bilančnega dobička, v okviru katerega je vlada želela dati upravi pooblastilo za nakup lastnih delnic. Razlog je formalne narave, in sicer bi morala skupščina o tem odločati v okviru posebne točke dnevnega reda, ne pa v okviru delitve bilančnega dobička, kot je bilo zapisano v sklicu. "Cilj je bil samo eden: da Telekom do zakonsko dovoljene meje kupuje lastne delnice in s tem naredi dober posel za družbo in posledično za državo," pravi Vizjak.

Minister pravi, da je trenutna cena delnice nižja od dejanske vrednosti podjetja in da bi bil nakup lastnih delnic dober cilj za porabo nerazporejenega dobička. Po njegovih besedah bi bilo smiselno, da bi sejo skupščine s to točko sklicali čim prej.

Dremelj zaenkrat ostaja na čelu Telekoma

Vizjak je z delom Dremlja srednje zadovoljen.
Vizjak je z delom Dremlja srednje zadovoljen. FOTO: Kanal A

V skladu z omenjenim predlogom naj bi upravni odbor imel devet članov, od katerih naj bi trije zastopali interese zaposlenih, šest pa kapitala. Predlog slednjih, med katerimi je tudi zdajšnji predsednik uprave Bojan Dremelj, je vlada v začetku junija že oblikovala, vendar je gospodarski minister Vizjak takrat opozoril, da se do skupščine lahko še spremeni.

Dremelj naj ne bi bil pripravljen sprejeti nobenega ponujenega položaja v novem enotirnem vodstvu Telekoma. Vzrok temu naj bi bil po nekaterih navedbah ta, da Dremelj ne bo sprejel zmanjšanja svojih pooblastil, po drugih pa, da Dremelj ve, da ga lastniki ne želijo več, in si rešuje čast.

Vizjak je z njegovim delom srednje zadovoljen, "nekje vmes". Po njegovem mnenju je bilo premalo narejenega predvsem pri razvoju širokopasovne mreže po Sloveniji, še posebej na ruralnih območjih.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ro-Zy-YoZi
30. 06. 2008 12.49
Poglej ga zlomka morda bi pa enotirni sistem v Telekomu zares preveč razburil osveščeno javnost si je misli Vizjak, ko je preklical točko dnevnega reda današnje seje pri kateri bi bilo govora o uvedbi enotirnega sistema. BRAVO GOSPOD MINISTER HITRO SE UČITE LE DA PREPOZNO VLEČETE POTEZE, KI SO LOGIČNE ZA ODGOVORNEGA POLITIKA ALI MORDA NISTE NAŠLI PRIMERNEGA ČLOVEKA KI BI SEDEL KOT NA NAJVIŠJEM STOLU....