Gospodarstvo

V proračun tudi razvojne projekte

Ljubljana, 29. 06. 2007 17.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstva bodo morala pri prihodnjem proračunu upoštevati tudi razvojne projekte za leti 2008 in 2009.

Vlada je resorna ministrstva zadolžila, da ob pripravi novih proračunskih dokumentov vključijo tudi projekte iz resolucije o nacionalnih razvojnih projektih 2007-2023 v načrt razvojnih programov.

Slovenska vlada
Slovenska vlada FOTO: POP TV

Ministrstva morajo upoštevati projekte, ki imajo ustrezno pripravljeno projektno dokumentacijo in analize, njihov začetek izvajanja pa se predvideva v letih 2008 in 2009. Ministrstva bodo morala projekte tudi natančno opredeliti glede na vir financiranja, z navedbo ustreznih proračunskih postavk, so sporočili iz službe vlade za razvoj.

Resolucijo o nacionalnih razvojnih projektih za obdobje 2007-2023 je vlada sprejela oktobra lani, načrt izvajanja in sestavo projektnih skupin za izvajanje resolucije o nacionalnih razvojnih projektih za obdobje 2007-2023 pa je potrdila decembra lani. Na tej osnovi so za vsak posamezen projekt začele z delom projektne skupine, ki so imele nalogo, da pripravijo konkretne načrte izvedbe in financiranja projektov. Za koordinacijo, spremljanje in vrednotenje izvajanja celotne resolucije pa je zadolžena služba vlade za razvoj.

35 projektov, vključenih v resolucijo, je po vsebini, naravi in možnem načinu izvedbe zelo različnih. Večinoma so sestavljeni iz več podprojektov, ki so v različnih fazah priprave oziroma izvedbe. Največji del projektov je še v fazi priprave projektne in investicijske dokumentacije, poudarjajo v vladni službi za razvoj.

Z vidika financiranja se projekti razlikujejo glede na vire financiranja. Za nekatere projekte je predvideno sofinanciranje le iz državnega proračuna, za druge pa je predviden vir le javno-zasebno partnerstvo. Za večino se predvideva financiranje iz državnega proračuna in/ali proračuna občin in pokrajin ter vključuje tudi kombiniranje proračunskih virov z evropskimi sredstvi ali zasebnim kapitalom.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.