Gospodarstvo

V Preventu grožnja s stavko, uprava ostaja

Slovenj Gradec, 19. 10. 2009 20.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sindikalni predstavniki zaposlenih v Prevent Globalu so napovedali, da bodo delavci 19. novembra stavkali, če plač ne bodo dobili do 18. novembra.

Zaposlene skrbi, da ne bo ostalo denarja za plače.
Zaposlene skrbi, da ne bo ostalo denarja za plače. FOTO: Kanal A

Na seji nadzornega sveta, ki so se je poleg sindikalnih predstavnikov udeležili tudi direktorji hčerinskih družb Prevent Globala in uprava podjetja, so sicer govorili predvsem o izrečeni nezaupnici 11 izvršnih direktorjev in direktorjev odvisnih družb Prevent Globala, ki so jo ti prejšnji teden s pismom izrekli upravi družbe Prevent Global. Pri obravnavi te točke sta sodelovala tudi predsednik podjetniškega sindikata Vlado Zorman in sekretar koroškega območnega združenja Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lojze Raško.

Zaposleni se bojijo, da bo zmanjkalo denarja

Raško je povedal, da so nadzornikom predstavili aktivnosti sindikata za zaščito pravic delavcev. Med drugim so jih seznanili s sklepom o napovedani stavki, ki ga je izvršni odbor podjetniškega sindikata sprejel danes dopoldne. Kot je dejal Raško, namreč obstajajo pokazatelji, da podjetju zmanjkuje denarja, saj se delavci med drugim pritožujejo nad poslabšanimi delovnimi pogoji.

O zamenjavi uprave oziroma direktorjev pa niso razpravljali niti odločali. Nadzorni svet je zadolžil upravo, naj do konca tega meseca v sodelovanju z direktorji pripravi načrt realizacije poslovnega načrta za preostanek leta 2009 in osnutek poslovnega načrta za leto 2010. Prav tako je nadzorni svet pozval upravo k umirjanju napetosti znotraj Skupine Prevent Global in v razmerju do Prevent DEV. Nadzorni svet upa, da bosta Prevent Global in Prevent DEV vendarle našla skupni jezik.

Direktorji se bojijo spopada dveh vodilnih

Direktorji hčerinskih podjetij so prejšnji teden poslali pismo, v katerem protestirajo zaradi spopada dveh vodilnih, Janka Zakršnika in bošnjaškega bogataša, 45-odstotnega lastnika Preventa Nijaza Hastorja. Direktorji so se postavili na stran slednjega, saj si je Hastor tako utrdil položaj, da so vsi posli za Mercedes in Volkswagen speljani prek njegovih podjetij. Hastor naj bi si namreč močno utrdil položaj, saj že vrsto let proizvodne programe seli v sosednje države, v katerih je cenejša delovna sila.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hot125
22. 10. 2009 20.30
Brez naročil si lahko nesposobni Zakršniki svoj 52 % delež v prevent globalu nekam vtaknejo.
jantal@mail386.com
20. 10. 2009 22.15
Ja najprej je potrebno zamenjat upravo, potem pa nadzornike, ker niso opravli svojga dela. Po mojem so v Sloveniji nadzorniki sam zažiralci, saj nikjer do sedaj nisio nič nardili sam zažirajo firme. Ne vem kdaj bo stanje v Sloveniji normalno in bojo najprej nagnal vodilne , ki so "zajebal" firmo in šele pol delavce, ki niso nič krivi.
quantum
20. 10. 2009 10.12
Še en šolski primer in še kako značilen za slovenski menedžment; zdajšnji predsednik uprave PG je nastopil vodenje potem, ko je zavozil dekansko Lamo.
miska09
19. 10. 2009 23.13
Ah ja sej res... saj je g. Lahovnik in prof. Križanič tudi še iz serije dr. D in palčka K.. ista šola prefinjene LJ Ekonomske fakultete
miska09
19. 10. 2009 23.09
= zgodba IUVja že pred davnimi 10.leti. S tem, da takrat ni bilo globalne finančne krize, so bili samo kitajčki in poceni bosanska del.sila, ter seveda izjemno sposobno vodstvo, nastavljeno s strani drž.lobijev takrat še dr.D in palčka K. Zgodovina se ponavlja, prestrukturira se še vedno na isti neekonomičen način. ČESTITAM.
motofrik
19. 10. 2009 22.54
Ni samo v Preventu, da šivajo v republikah bivše Yuge, popravljajo pa pri nas...
luciluk
19. 10. 2009 21.23
M.R. v vednost, da se izdelki iz Srbije pošiljajo v D, kjer se jih masovno zavrača in pošlje nazaj v S.G. kjer jih slovenci popravijo in zopet pošljejo v D! In temu Hastor pravi proizvodnja za MB in WV???? To je beda in ne delo pravim jaz. S takšno kvaliteto proizvodnje si Prevent žaga vejo.