Gospodarstvo

'V Muri dober kader'

Murska Sobota, 18. 11. 2009 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister Križanič meni, da se razmere v Muri počasi izboljšujejo. Število zaposlenih je že preseglo tisoč, je dejal in izrazil upanje, da je v Muro prinesel "nekaj malega dobre volje".

Kaže, da se razmere v podjetju Mura počasi izboljšujejo. Število zaposlenih je že preseglo tisoč, je po današnjem obisku podjetja Mura v Murski Soboti dejal minister za finance Franc Križanič

Križanič, ki se je ob obisku murskosoboške Mure v okviru vladnega obiska v Pomurju pozanimal, kako poteka sanacija podjetja, je ocenil, da je v podjetju dober kader, ki uspešno brani tržne deleže, nekatere pa tudi pridobiva in s tem omogoča ponovno zaposlovanje delavcev. Križanič je ob tem izrazil upanje, da je v Muro prinesel "nekaj malega dobre volje".

V Muri zaposlenih prek 1000 delavcev

Murini delavci
Murini delavci FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik uprave Mura Bojan Starman pa je pojasnil, da so v torek zaposlili 493 delavcev z zavoda za zaposlovanje, 20 odstotkov od teh za nedoločen čas, ostale za določen čas enega leta, medtem ko je dodatnih 80 zaposlenih dobilo delo za tri mesece, za čas povečanega sezonskega dela. Zdaj je v Muri zaposlenih prek 1000 delavcev, je dodal Starman.

Povedal je, da si v podjetju Mura in partnerji zaenkrat prizadevajo za čim hitrejšo vzpostavitev vseh poslovnih funkcij. Od prihodnje zakonodaje pa Starman, ki je ministra opozoril tudi na potrebo po podjetjem bolj prijazno davčno zakonodajo, pričakuje, da bodo v podjetju na dolgi rok uspeli rešiti premoženje podjetja, urediti lastniško konsolidacijo in da bodo imeli zagotovljeno perspektivo pri delu.

Starman je dejal še, da je bilo takoj na začetku potrebno zagotoviti, da je začetek podjetja na takšnih temeljih, ki bodo dolgoročni, tako da bo podjetje dosegalo ustrezno učinkovitost in takšne stroške, ki jih cena na trgu trenutno prenese, da zagotovijo vsaj minimalno pozitivno poslovanje.

Tudi Križanič meni, da bo podjetje obstalo, da ima prihodnost v konkurenčni in kakovostni proizvodnji in v povrnitvi dizajna, marketinga in vsega, kar je po njegovih besedah "včasih krasilo Muro in je v zadnjih 10, 15 letih zamrlo".

'Mura je bila včasih slovenski šampion'

Minister Križanič je danes obiskal tudi podjetje Kema Puconci, za katero je dejal, da je prodorno podjetje, in je neke vrste "regijski šampion". "Mura pa lahko to zopet postane. Včasih je bila slovenski šampion," je menil minister. Ob obisku v podjetju Kema Puconci je ministra spremljal tudi državni sekretar Andrej Horvat.

Vlada z današnjim obiskom Pomurja preverja, ali so bili ukrepi za sanacijo stanja v regiji, ki je bila med finančno in gospodarsko krizo po besedah ministra Križaniča nadpovprečno prizadeta, pravilno nastavljeni. Kot je še dejal minister, bo vlada ob naslednjem obisku preverjala, kaj vse se je v tem obdobju izboljšal, učinkom pa bo sicer vlada sledila tudi v vmesnem obdobju.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

galiot
18. 11. 2009 22.19
No nekaj pozitivnega se je začelo dogajat,upam da imajo dober in konkurenčen program.Da ne bodo delavci samo delali in delali za plače pa ne bo.
odbogaposlan
18. 11. 2009 18.45
Dobra volja je najbolja, si poje mister Križani, ljudje pa crkujejo!
d899
18. 11. 2009 15.53
dober kader, slabi menedžerji