Gospodarstvo

V Mercatorju nezadovoljni

Beograd, 16. 10. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zorana Jankoviča je presenetil sklep beograjskega trgovskega sodišča o začasni prekinitvi trgovanja z delnicami C Marketa.

Predsednik uprave Poslovnega sistema Mercator Zoran Jankovič ni želel povedati, ali se bo njegova družba pritožila zaradi sklepa beograjskega trgovskega sodišča
Predsednik uprave Poslovnega sistema Mercator Zoran Jankovič ni želel povedati, ali se bo njegova družba pritožila zaradi sklepa beograjskega trgovskega sodišča FOTO: POP TV

Srbska komisija za vrednostne papirje je v petek prižgala zeleno luč za dve, Mercatorju konkurenčni ponudbi za prevzem srbske trgovske verige C Market, in sicer angleške družbe Ashimore Investment management Limited in nedavno ustanovljene srbske družbe Primer C. Kot so poročali beograjski mediji, je komisija istega dne prejela odločbo beograjskega trgovskega sodišča, v kateri to izpodbija način registracije delnic C Marketa, zaradi česar je tudi nemudoma sprejela sklep o začasni prekinitvi postopka za prevzem srbske družbe na osnovi vseh dosedanjih ponudb, vključno s ponudbo Mercatorja. Sklep komisije naj bi veljal, dokler ne bo končan sodni postopek v zvezi s sporno registracijo delnic.

Beograjski mediji ugibajo, kdo je v ozadju družbe Ashimore, ki ji je v petek komisija za vrednostne papirje prižgala zeleno luč za objavo konkurenčne ponudbe za prevzem C Marketa. Šlo naj bi za investicijski sklad iz Velike Britanije, vendar mediji v Beogradu namigujejo, da je v ozadju "srbski denar". Prav tako je dovoljenje za objavo konkurenčne ponudbe dobila družba Primer C. Njen lastnik naj bi bil generalni direktor C Marketa Slobodan Radulović.

Predsednik uprave Poslovnega sistema Mercator Zoran Jankovič je povedal, da je danes dobil uradno potrdilo o prekinitvi trgovanja z delnicami C Marketa, za prevzem katerega je Mercator objavil ponudbo v srbskih časnikih že 20. septembra. Prvi človek Mercatorja je dosedanje delo komisije za vrednostne papirje ocenil ko zelo korektno in spomnil, da je z obravnavanjem ponudbe njegove družbe za prevzem C Marketa čakala dva tedna prav z namenom, da bi preverila stanje delnic srbske družbe s centralnim registrom.

Kot je poročala tiskovna agencija Beta, Jankovič danes ni želel povedati, ali se bo njegova družba pritožila zaradi sklepa beograjskega trgovskega sodišča, kakor tudi ne, ali bo morebiti umaknila svojo ponudbo. Zatrdil je le, da bo Mercator še naprej investiral v Srbiji, "seveda, če bodo spoštovani pravni predpisi."

SORODNI ČLANKI